Közvetlenül Orbán Viktor, illetve a kormányzat gazdaságpolitikája miatt mennek külföldre tömegek 500-700 ezer ember dolgozhat külföldön, és mintegy 1,5 millió ember vágyik el Az egészségügyet illetve a kis- és középvállalkozásokat roncsolja az elvándorlás okozta munkaerő-hiány

A lakosság 58 százaléka szembesült már a munkaerő-hiány hátrányaival. A Publicus Intézet felmérése – amit a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített – úgy találta, hogy a „dolgozóínség” az egészségügyet és a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtja leginkább. Az emberek majdnem 46 százaléka az orvos- és ápolóhiányt említ a munkaerő-hiány következményeként, mintegy 38 százalékuk a vállalkozások és üzletek megszűnését. Szintén a munkaerő-hiánynak tulajdonítják, hogy sorra zárnak be a vendéglátóhelyek, kocsmák.

A munkaerő-hiányt viszont egyértelműen (62 százalékos többséggel) az alacsony fizetések rovására írják. Illetve (55 százalékos arányban) az elvándorláséra. És a jelek szerint egyre erősebb a felismerés, hogy komoly baj van az oktatási rendszerrel – az emberek 30 százaléka hiszi, hogy azért nincs kellő számú szakember, mert nem képeznek eleget.

A kispénzt, az elvándorlást és a szakképzettséget viszont nem „önmagában lógó” okként kezelik az emberek, hanem a politika rovására írják. Bár a hatalom felelőssége számos más indokba csomagolható (például az alacsony bérekért jelentős részben a kormány gazdaságpolitikája felelős), de közvetlenül is megjelenik a Vasárnapi Hírek által rendelt Publicus-kutatásban. Arra a kérdésre ugyanis, hogy ön szerint ki felelős az utóbbi években felgyorsult kivándorlásért az emberek 26 százaléka (és ezzel az aránnyal ez a második leggyakoribb válasz) azt felelte: a Fidesz, a kormány, Orbán Viktor.

A mérés igazságtartamát erősíti, hogy azok közül, akik a külföldi munkavállalást fontolgatják, 27 százalék egyenesen azért megy el, mert elege van a hazai politikai/közéleti viszonyokból. Ez pedig nem kevés embert jelent, hiszen a lakosság 15 százaléka menne. Azaz mintegy 1,5 millió ember választana új „munkahazát” – például a 18-29 éves korosztály 37 százaléka odébb állna.

Pedig így is hatalmas tömeg él az „anyaországon” kívül: az emberek 71 százalékának baráti köréből, rokonai közül és családjából dolgoznak külföldön. Ami a számítások szerint azt jelenti, hogy 500-700 ezer magyarországi magyar robotol külföldön.


A kutatás további eredményeit és azok elemzését megtalálja a friss Vasárnapi Hírekben.

A munkaerőhiány és az elvándorlás
számokban


Tapasztalja, hallja ön a lakóhelyén, a környezetében, hogy munkaerőhiány van?

Az utóbbi 5–10 évben hány ember vállal tartósan külföldön munkát az ön környezetébőlMilyen következményei vannak a munkaerőhiánynak az ön környezetében?
(Azok körében, akik tapasztalják a munkaerőhiányt)
nincs (elég) orvos, nővér
bezárnak boltok, egyéb vállalkozások a munkaerő hiánya miatt
bezárnak vendéglátóhelyek, mert nem tudnak alkalmazottakat találni
többet kell dolgozni
nehéz szakembe eket találni Miért szeretne külföldön munkát vállalni?
(Azok körében, akik terveznek külföldön munkát vállalni)
a fizetése nem elég a megélhetéshez
nem tud itthon megfelelő jövőt biztosítani a gyerekeinek
elege van a magyarországi politikai, közéleti viszonyokból
nincs állása, és ha lenne is, túl alacsony lenne a fizetés
nincs előrelépési lehetőség a jelenlegi munkahelyén Mi az oka annak, hogy munkaerőhiány van az ön lakóhelyén, környezetében?
(Azok körében, akik tapasztalják a munkaerőhiányt)
túl alacsony fizetéseket kínálnak
a munkahelyek, ennyiért nem akarja
senki elvállalni a munkákat
a képzett emberek külföldre
mennek dolgozni
vannak, akik lusták és egyszerűen
nem akarnak dolgozni
nem képeznek elég embert bizonyos
szakmákból
sokan inkább a közmunkát választják,
mert azt biztosabbnak érzik/jobban
megéri


Publicus Intézet - Vasárnapi Hírek
a friss közvélemény-kutatás módszertana

A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. június 9–13. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1008 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,2 százalékpont. 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!