Orbán Viktor meghajolt a tüntetők akarata előtt, és nemzeti konzultációra bocsátotta az internetadó ötletét. Ám úgy tűnik, hiába gyakorolt kegyet: a tüntetés nem csupán az adó eltörlésére szerveződött, hanem a hatalmat átszövő korrupció ellen is. - Ez a Vasárnapi Hírek november 2-i számának fő témája.

 
Vasárnapi Hírek, 2014. november 2.

"A korrupció is előkerülhet". Interjút adott lapunknak Gulyás Balázs, a netadó elleni tüntetés főszervezője, akit a mozgalom folytatásáról is kérdeztünk. Figyelemre méltó, hogy ezúttal - amire még nem nagyon volt példa -  még egy intézkedés eltörlése után is több ezren tüntessenek Budapesten. Figyelemre méltó az is, hogy a budapesti szervezők közreműködése nélkül is országszerte terjedt a tiltakozás, tömegek protestáltak vidéki városokban is. "Nyilván előkerülhetnek az internetadóhoz vezető okok is – mint például a korrupció" - mondta Gulyás Balázs.

"Net népe" címmel részletes összeállítást talál a Vasárnapi Hírek friss, november 2-i számában.
"Egyesült a korrupciós és a netadóbotrány, megteremtve a kritikus tömeget - Egyszer mondta ki Orbán, hogy adó, aztán lám, mi lett belőle" - Összeállításunkban fesoroltuk, 2010 óta eddig mi minden történt, ami kisebb-nagyobb csoportokban felháborodást keltett ugyan, mégsem vonultk tömegek az utcákra. A legtöbb oldarlól azonban azt néztük meg, hogy mi jellemezi azt az internet-gnerációt, amely most elemi erővl megmozdult. "Az internetadó olyan generációt „támadott” volna, amelyiknek a világháló az
élete" - hívta fel a figyelmet egyik nyilatkozónk, Pogátsa Zoltán közgazdász.

Ehhez a témához szól hozzá a lapunkban megjelent publicisztikák sora. F. Tóth Benedek vezércikke, Aczél Endre a "Déjá vu" rovatban, és Avar János is a "Kommentárban".
"A héten utcára vonult tömeg azonban átlépte a Dunát. És nem hasonlított semmire. Nem hasonlított sem a vakon hívőkre, sem az ellenzéki pártok táborára – leginkább talán az otthonülők arcát lehetett felfedezni sorai között, merthogy őket eddig senki sem látta. A netadó ideiglenes visszavonása ezért egyelőre most sem több mint kormányzati kommunikációs technika, amivel helyre lehet állítani az orbáni társadalom egyensúlyát. Ez ma még megoldható egyetlen pénteki házi rádiós beszéddel, ám alighanem a miniszterelnök úr is tudja, hogy ennél többre lesz szüksége a jövőben" – írja vezércikkében F. Tóth Benedek, és idézi Szun-Ce gondolatát: "olyan még sohasem fordult elő, hogy egy háború, amely sokáig húzódott volna, valaha is hasznára vált volna az országnak."
RÉSZLETEK A NOVEMBER 2-I VASÁRNAPI HÍREKBEN.

Friss lapszámunk néhány további témája:

Félretennék, de miből?
Minimum havi 80 ezer forintot kellene félretennie ma egy ötvenéves embernek, ha biztonságos nyugdíjas éveket szeretne.

Otthoni temetők
Külön szabályok vonatkoznak arra, ha haza akarjuk vinni szeretteink hamvait.

A finnél nincs viccesebb
Gondolná, hogy egy finn humorista nevettet a legjobban? Nekünk elmondta, miért...

Tabudöntés
Ferenc pápa felszólalt az evolúció tagadása ellen.

Lenullázott kafetéria
Az adóváltozások miatt értelmét veszíti számos béren kívüli juttatás. A munkáltatók képtelenek kitermelni az új terheket.

Büntet az UEFA
Romániát és Magyarországot is szektorbezárással sújtották a bukaresti botrány után.

Románia elnököt választ
"Nem először nézem a helyszínről a román választásokat: ’92-ben Kolozsvárott például az akkori, elnökaspiráns polgármester (Gheorghe Funar) még a kukákat is nemzetiszínűre festette, és városi szinten betiltattak egy kiviszörpárust, mondván, a négy betűből kettőnek gyenge a románságteljesítménye, nem szerepel az ábécében. Nagyot fordult azóta az ország" - VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS adott összefoglalót lapunknak a romániai elnökválasztásról.

 

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!