Rajong a fociért, de a magyar miniszterelnök politikáját nem szíveli – Frans Timmermans, az Európai Bizottság erős embere már eddig is keményen bírálta a magyar kormány politikáját, de most már konkrét cselekvést is várnak tőle. Az önjáró holland diplomata országának kormányával közösen azon dolgozik, hogy büntetni lehessen az európai normák megsértését. Orbán Viktor emberére talált Brüsszelben.

 
Frans Timmermans - Fotó: Yamil Lage, AFP/Europress

„Köszönöm, Timmermans úr, büszke vagyok arra, hogy én is holland lehetek!” – írja a Facebookon Martijn Hondema, aki valamikor Magyarországon élt, de most éppen Brüsszelben. A fiatalember Timmermans bizottsági alelnök április 30-i bejegyzésére reagált. „Magyarország olyan, mint egy négyéves kisgyerek. Próbálgatja, meddig mehet el, hiába beszélsz neki, csak a cselekvésből ért. Itt az ideje a cselekvésnek” – írja Martijn Hondema.

És hogy mi is az, ami egy politika iránt fogékony holland fiatalembert ennyire kiakasztott?

„Európában a halálbüntetés tilalma emberi jogi alapvetés, ami erkölcsi tekintélyt ad nekünk, európaiaknak, hogy az emberi méltóság elvével ellentétes büntetési forma ellen fellépjünk szerte a világban. Ha a magyar kormány lépéseket tenne a halálbüntetés visszaállítására, akkor az egyértelműen az európai kötelezettségek megsértésének minősülne” – írja Timmermans.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban sem finomkodik: „a terrorizmus kontextusában emlegetni a bevándorlást, azt mondani, hogy a bevándorlók az emberek munkáját és megélhetését veszélyeztetik, rosszindulatú és helytelen. [...] Negatív hozzáállást eredményez, gyűlöletet táplál a kisebbségekkel szemben, és tüzeli a feszültséget a társadalom különböző csoportjai között.”

Vérbeli demokrata

Hogy Frans Timmermans mikor rágott be végérvényesen Orbán Viktorra, nem tudni. Talán 2013-ban történt, amikor – még holland külügyminiszterként – német, dán és finn kollégájával azt javasolta a brüsszeli bizottság elnökének, hogy az unió találja meg a módját a Magyarországhoz hasonló renitens államok megfékezésének? Vagy tavaly októberben, amikor – már a bizottság jogállamiságért is felelős alelnökeként – azt találta mondani, hogy „ha szép szóval nem megy, akkor az uniónak, lépéseket kell tennie Magyarországgal szemben”? Persze az is lehet, hogy az illiberális demokráciáról tartott tusnádfürdői beszéd volt az utolsó csepp, amire csak annyit válaszolt: „nem létezik olyan, hogy illiberális demokrácia. Még a kétharmados többség sem elég ahhoz, hogy egy tagállam az alapvető jogokat vagy jogállami elveket ne érvényesítse.”

Frans Timmermans az uniós apparátus tán legtehetségesebb politikusa, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök jobbkeze, tulajdonképpeni helyettese. Tavalyi kinevezését az alelnöki posztra szinte egyöntetű lelkesedés fogadta bal- és jobboldalon egyaránt. Az igen eszes, hat nyelven beszélő politikustól azt várják, hogy testesítse meg az erős, egységes Európát, amely képes érvényesíteni érdekeit akár az Egyesült Államokkal, akár Oroszországgal szemben is. Vérbeli demokrataként, az európai gondolat elkötelezett híveként az első pillanattól kezdve kritikusan figyeli a magyar kormány lépéseit és különösen a miniszterelnök megnyilvánulásait.

Mindentől függetlenül

Az ő kezdeményezésére, de már utódja, Bert Koenders javaslatára nevezett ki Hollandia egy diplomatát, aki jelenleg Bukarestben dolgozik. Legfontosabb feladata a jogállamiság helyzetének elemzése Bulgáriában, Romániában és Magyarországon.

A VS.hu úgy tudja, a magyar diplomácia informálisan felajánlotta, hogy találkozzon a magyar kormány képviselőivel is, de a diplomata köszönte, nem kért a találkozóból. Mint ahogy Timmermans sem reagált érdemben eddig egyetlen kormányzati megkeresésre sem. Hozzá kell tenni, hogy információink szerint ellenzéki politikusokkal sem kíván tárgyalni. Legalábbis eddig a baloldal brüsszeli képviselőitől sem fogadott el tanácsot. Timmermans önjáró.

Fogy a levegő

Mindez Orbán Viktor számára nemcsak azért lehet különösen aggasztó, mert az unió „erős embere” kipécézte magának, hanem azért is, mert a jövő év elején Hollandia tölti be az unió soros elnöki tisztét, és elnökségi terveiket Brüsszelben csak Timmermanns-programként emlegetik.

Hogy ez mit jelent a magyar kormány számára, arról sokat elárult Bert Koenders külügyminiszter, amikor nemrégiben holland egyetemistáknak beszélt az EU előtt álló kihívásokról, a következő évek lehetőségeiről és veszélyeiről. Ezek közé sorolta a szélsőséges erők megerősödését és Orbán Viktor magyar kormányfőt is, aki „az illiberális demokráciákat dicsőíti, és azt mondja, Putyintól, Erdogantól tudna mit tanulni”. Ráadásul a holland elnökség azt szorgalmazza, hogy kapjanak komolyabb hatáskört az unió intézményei az egyes tagállamok vizsgálatához. Így az unió antikorrupciós ügynöksége, a több magyar ügyben is vizsgálódó OLAF is. Ezt pedig a magyar kormány – ki tudja, miért? – mindenképpen szeretné elkerülni. Pedig az ilyen politikára egyre erősebb az igény Brüsszelben, ez derült ki csütörtökön is, amikor az Európai Parlamentben a halálbüntetésről és a magyar kormány nemzeti konzultációs kérdőívéről vitáztak a képviselők. Itt világossá vált: a Fidesz és Orbán Viktor körül már a család pártcsaládjában, az Európai Néppártban is fogy a levegő. A képviselők éppen Timmermanstól várják, lépjen fel határozottabban a magyar kormánnyal szemben (erről lásd "Ugyanaz a nóta" című írásunkat).

Könnyen lehet tehát, hogy Frans Timmermansban emberére talál Orbán Viktor. Márpedig a holland diplomata kemény, céltudatos és főleg sikeres játékos. Ja, és imádja a focit. Fanatikus rajongója a holland válogatottnak, sőt néhány éve még kedvenc csapatának, a Rodának az elnöke is volt. Akkoriban – még külügyminiszterként – azt tanácsolta apparátusa tagjainak, hogy nehezebb tárgyalásokon tereljék a szót a focira, az mindig beválik. Ez éppen akkor volt, amikor Hollandia 8-1-re verte Magyarországot.

Miniszterelnökünk érdekes tárgyalásoknak néz elébe.

Mindennapos élmény az Európai Parlamentben, hogy a képviselők, még a néppártiak is, lesújtó véleményt fogalmaznak meg Orbán Viktorról. A Fidesz elnöke, magyarázta Ujhelyi István, szalonképtelenné vált az európai közösségben. Így az MSZP-s EP-képviselő szerint jogos kérdés, hogy az Európai Néppárt meddig tűri meg a fideszeseket sorai között. Korábban beszélték a brüsszeli folyosókon, hogy Orbánéknak más pártcsaládot kell keresniük, ám a konzervatívokat feszítő politikai kényszerek (éppen balos többség van az EP-ben) felülírták ezeket a törekvéseket.
Ahhoz, hogy Brüsszel mostani keménységének bármilyen kézzelfogható eredménye legyen, három feltételnek kellene teljesülnie – véli Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő, a DK kabinetvezetője. Először: szükség volna piacképes ellenzékre. Enélkül semmi sem fog változni Magyarországon. A második: Brüsszelnek figyelembe kell vennie, hogy Washingtonban is megváltozott az Orbán-kormány megítélése. Korábban Amerikában is úgy fogalmaztak, hogy Magyarországon két lehetőség van: Orbán vagy az anarchia. Most ugyanezektől az emberektől azt hallom: Orbán maga az anarchia. Harmadszor pedig – és ezt Timmermans fellépése is igazolja – az eddiginél határozottabb figyelmeztetéseket kell küldeni az olyan kormányoknak, amelyek nemcsak „kibeszélnek” a táborból, hanem szövetséget keresnek a szövetségen kívül – mondja Ara-Kovács.

 

ORBÁN-IDÉZETEK

"Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország” – jelentette ki Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában. Azaz a magyar miniszterelnök azt akarja elérni, hogy kidobjanak egy uniós alapnormát.
A magyar miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy ő az élet pártján áll, így azt gondolja az emberekről, hogy: „ha mi meg tudjuk őket védeni halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni”.

 

"Ha nem szabályozzuk a bevándorlókat, hanem egy kollégiumi házibulit hirdetünk, és mindenki addig marad, ameddig akar, akkor a polgári berendezkedésnek esélye sem lesz" – tobzódott rádióinterjújában a miniszterelnök. Az unió életszerűtlen szabályai nélkül Magyarország képes lenne megvédeni magát a megélhetési bevándorlóktól, magyarázta Orbán, aki őrült ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint „valaki beengedi a menekülteket a saját országába”, majd utána „szétosztja” a többi tagállam között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!