A 2010 óta másfél millió diákra, szüleikre és tanáraikra erőszakolt életképtelen rendszer elleni ellenállásról, a tákolmány omladozásáról szól a Vasárnapi Hírek munkatársainak, Ónody-Molnár Dórának és Szabó Katának február 6-án megjelent összeállítása. - Tolatás biciklivel - Összeállításunk a tanárok országos tiltakozásának tétjéről. De ki képviseli a szülőket és a diákokat?

"Orbánra nem jellemző, hogy visszakozzon. A követelések nem is olyanok, amikben kis kompromisszumokat lehetne kötni. Ezúttal nem a netadó vagy a tandíj tervezetéről van szó, amiket egy tollvonással vissza lehet vonni. Hogyan tudná Orbán a KLIK-et felszámolni és az iskolákat visszaadni a településeknek, amikor a központosítás a NER alapját jelenti? Miképpen adná vissza a tantestületeknek a szabadságot, amikor a tekintélyelvűség a politikájának lényege? Az elmúlt öt év oktatási döntéseit nem Hoffmann Rózsa hozta meg és nem is Czunyiné Bertalan Judit. A miniszterelnök erőltette rá az akaratát másfél millió diákra, a szüleikre és a tanáraikra. Ma már az ő tekintélye a tét" - írja Ónody-Molnár Dóra "Lehet-e tolatni túltolt biciklivel?" című elemzésében.

"A kormány oktatáspolitikája teljes kudarcot vallott. A KLIK nem képes működtetni az önkormányzatoktól elvett iskolákat. A hatalmas pénzkivonás napi szintű gondokat okoz. Túlterhelt gyerekeket felesleges tananyag bemagolására kényszerítenek. A nemzetközi mérések szerint a magyar diákok egyre rosszabbul teljesítenek. A miniszter szerint csak kisebb változtatásokra van szükség. De a tüntetők nem így látják, ők teljes fordulatot követelnek. Nem csak a gyerekek jövője a tét."

Szabó Kata beszámol a hét közepén megszervezett első országos tüntetéshullámról, amelyet a bejelentések szerint újabb követ ("Ez még csak a kezdet"). Ugyancsak Szabó Kata "Képviselet nélkül" címmel arról írt: "Kivételesen nem egyedül küzdenek a tanárok a kormánnyal – a diákok és a szülők is velük protestálnak. Az összefogás ráadásul az oktatási rendszer egy másik alapvető problémájára is rávilágított: nincs olyan reprezentatív szervezet, amelyik a gyerekeket és a szülőket képviseli a magyar oktatási rendszerben."


A kormánypropaganda a sikeres demonstrációk után ellentámadásba lendült: "restaurációt" emlegetnek, azt állítják, 2010-re összeomlott az oktatási rendszer, és szerintük az általuk diktált új irányba kell továbbmenni. Ónody-Molnár Dóra "Szabadság és méltóság" című cikkében ezzel szemben pontról pontra megmuttaja, hogy a pedagógusok, diákok és szülők követelései a rendszerváltástól 2010-ig alapjában fennálló oktatáspolitikai konszenzus talaján állnak, és a tiltakozás azt a konszenzust állíthatja helyre, amelyet a Fidesz 2010-től felrúgott.


Balog Zoltán szerint csak túltolták a biciklit. A tanárok és a diákok szerint viszont ez már javíthatatlan.
Lehet-e tolatni túltolt biciklivel? - Ez még cak a kezdet - Képviselet nélkül - Szabadság és méltóság - Összeállítás a friss VH-ban.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!