Úgy tűnik, nálunk semmit nem úgy hívnak, mint ami valójában a neve. Az ötmilliós belvárosi terepjáró krízisautó, a magyarázat bocsánatkérés, a pazarlás előfizetés, és demokráciáért díjat kap az, aki szerint különbséget kell tenni az „őshonos” és „idevetődött” kisebbségek között. És megjelent a képernyőn az utánpótlás is.

 
fotó: Arne Dedert, MTI/EPA

Újabb értékes állami megbízást nyert el – két másik céggel együttműködve – Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Szolgálat – írta az origo.hu. A Közbeszerzési Értesítő legújabb számából kiderül, hogy a megbízás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. székháza, valamint „saját és kezelt vagyonába tartozó ingatlanok” védelméről szól. A szerződés havonta csaknem 100 millió forintot hozhat Pintér volt cégének. Az MNV a legdrágább ajánlatot fogadta el az öt pályázatból. Tarlós István lesz a fővárosi állatkertben hat hete született három szibériai kistigris keresztapja. Hogy miért, az nem derült ki, de köztudott, hogy az utóbbi hónapokban a főpolgármester nagy névadási gyakorlatra tett szert. Budapest egyébként még csak emészti a Széll Kálmán meg az Elvis Presley teret, miközben a BKV megállóit is átnevezték. A Ferenc körutat például Corvin negyedre, mivel a környéken nagyszabású ingatlanfejlesztést végző beruházó megkereste a BKV-t és a Fővárosi Önkormányzatot, hogy szeretné átkeresztelni a megállókat; a költséget a cég viseli, ám azt nem árulták el az Indexnek, hogy az mekkora. Azt egyelőre nem tudni, hogy Szijjártó Péter átkereszteléséről volt-e szó, mindenesetre tény: a miniszterelnök szóvivője szerint a szlovén kormányfő bocsánatot kért Orbán Viktortól, amiért azt mondta, hogy politikailag fogják elszigetelni Magyar­országot. A szlovén sajtó szerint viszont Borut Pahor csak magyarázatot adott, bocsánatkérésre vonatkozó felkérés nem is érkezett – olvasható a Népszabadságban. Egyértelmű a keresztapaság a VII. kerületi Fidesz vezette önkormányzat esetében, amely szerint azért kell 5 millió forintért terepjárót venni, hogy a 2 négyzetkilométer alapterületű Erzsébetvárosban nagy hóban is eljussanak az esetleges krízishelyzet színhelyére – közölte a Népszava.

Szerephez jutottak az apák, igaz csak áttételesen. A magyar EU-elnökség záróbulijává nemesedett soproni VOLT-fesztiválról közölt riportot a héten a közszolgálati televízió ESTE című mű­sora, ebben megszólalták az egyik kísérő rendezvény két szervezőjét, bizonyos Orbán Ráhelt és Szájer Fannit. A rokonság ezúttal nem csak a nevek szintjén létezik: az az Orbán és az a Szájer. Az ifjú hölgyek amúgy kedvesen és okosan nyilatkoztak. Hinni mindig a fiatalokban érdemes, ugyebár.

Ha pedig hit, akkor Semjén Zsolt. „Történelmileg nem vitatható, hogy a bekövetkezett változások alapvetően három embernek köszönhetőek: spirituálisan II. János Pál pápának, politikai és gazdasági szempontból Ronald Reagannek és szükség volt Mihail Gorbacsovra is” – fogalmazott Semjén Zsolt a volt amerikai elnök születésének centenáriuma alkalmából rendezett magyar–amerikai konferencián. A miniszterelnök-helyettes egy eddig nem létező díjat is kapott, amellyel a szabadságért és a demokráciáért legtöbbet tevő politikusok tevékenységét ismeri el a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány. A hvg.hu szerint Semjén díja nem az a híres elismerés, amit az amerikai szervezet évről évre kioszt, mert azt idén Lech Walesa kapta. Ez egy másik díj, amit állítólag kifejezetten a KDNP-s politikus kedvéért alapítottak, amiért tető alá hozta a Reagan-emlékünnepséget Magyarországon. A portál a szabadság és a demokrácia jegyében összegyűjtött néhány semjéni nyilatkozatot. Köztük azt, amely szerint „téves az a felfogás, amelyik el akarja egymástól szeparálni az egyház és az állam világát”, „aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia, első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re”, azt, hogy nem lehet hagyni, hogy „az országot idegenek gyarmatosítsák”, vagy „legitim egy állam részéről az, hogy más támogatási formákat biztosít az őshonos kisebbségeknek, mint a néhány évvel korábban odavetődött, vagy hirtelen bevándorolt nemzetiségi, etnikai csoportoknak”, de az is ide kívánkozik, hogy Semjén szerint az abortusz esetében egy nő nem a saját teste felett rendelkezik, hanem egy másik ember felett.

Csaknem 11 millió forintnyi közpénzt áldoz Zugló önkormányzata a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap előfizetésére, miközben a kerület milliárdos adósságot halmozott fel – írta a Népszabadság. A volt elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc (Fidesz) polgármester vezette önkormányzat ennyi pénzből a Nemzet 130, míg a Hírlap 151 példányát tudja megrendelni. A hivatalban egyébként 11 osztály, a kerületben 25-25 iskola és óvoda működik, utóbbiakból épp most küldenek el dolgozókat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!