Bilbaóban Orbán ismét rátalált az övéire.

A Katolikus Propagandisták Egyesülete kalaplengetve fogadta a magyar miniszterelnök vízióját egy keresztény (az ő olvasatukban nyilván katolikus) Európáról. Spanyol politikustól – egyáltalán politikustól – ritkán hallanak olyan szívüknek kedves kijelentéseket, hogy az európai ember nem tud kibújni keresztény bőréből, Európának pedig keresztény megújulás nélkül nincs jövője és ezt Brüsszelnek is meg kellene értenie. Igaz, egyelőre „az európai politikában egy agresszív szekuláris politikai látomás uralkodik”, az európai alapszerződésből is kihagyták a kereszténységre való utalást. Ám Magyarország megmutatja a kiutat. A magyarok többsége ugyan Orbán szerint sem szeretett volna keresztény alaptörvényt, de jött a nemzeti konzultáció és a kérdőívekre adott válaszokból a Fidesz keresztény értékrendet olvasott ki – így már rögtön be lehetett rakni Istent az Alaptörvénybe.

A katolikus propagandisták irigykedve hallgatták az ügyes népnevelő trükköt. Ők, mint a spanyol püspöki kar világi katonái jobbára csak hitük erősítésével, evangelizációval, igehirdetéssel foglalkoznak, kegyes lelkigyakorlatokat tartanak és gyakorlatilag semmi esélyük nincs arra, hogy a szekuláris spanyol alkotmányt ripsz-ropsz kereszténnyé tegyék. Spanyolországban ugyanis a szekularizáció a demokrácia, a demokratikus átmenet egyik legnagyobb vívmányának számít. A kereszténység, mint az állam ideológiaalapja éppen Franco diktatúrájára volt jellemző – amikor Orbán Bilbaóban ezt propagálta, a spanyol múlt baljós árnyait idézte fel.

A Mariano Rajoy néppárti kormányát jobbról kritizáló erők azonnal felhasználták a keleti vendég vízióit. A La gaceta című „büszkén jobboldali” és szekularizációellenes lap Orbán szavaival érvelve leszögezte: itt az ideje, hogy a spanyol Néppártban vegyék tudomásul, igenis lehetséges egy keresztény politika. Konkrétan ez most abortuszellenes törvényeket jelentene, amelyek érdekében a spanyol püspöki kar jelentős nyomást fejt ki. „Az egyház politikai doktrínája Isten törvényein alapszik… minden kormány eredendően perverz, amennyiben figyelmen kívül hagyja Istent. A hitehagyott államok és politikai pártok pedig bűnös törvényeket hoznak – lásd az abortusz engedélyezése. Remélhetőleg Orbán ezt az üzenetet átadta a spanyol miniszterelnöknek” – bizakodik a La gaceta.

A spanyol üzleti és politikai elit számára azonban Orbánnak nem volt mondanivalója. Mivel a hétfő esti bilbaói program miatt nem ért volna idejében Madridba, lemondta meghirdetett előadását az Új Gazdasági Fórum előtt. Inkább (immár másodszor) a katolikus propagandistákat választotta. Ebből ugyan Magyarországnak nem sok gazdasági haszna származik, viszont Orbán végre talált magának egy olyan publikumot, amely őt önfeledten megtapsolja. A spanyol befektetők ugyanis a miniszterelnöktől eltérően nem a keresztény megújulástól várják Európai versenyképességének visszaszerzését: inkább átlátható gazdasági szabályozást és tiszta üzleti tendereket szeretnének látni Magyarországon.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!