Elodázhatatlanná vált, hogy a szakszervezetek kemény lépést tegyenek – mondta lapunknak a vegyészszakszervezet elnöke. Szerinte rá kell ébreszteni a munkavállalókat, hogy nem csak a rendvédelmisek jogai vannak veszélyben.

 
Képünk archív felvétel

Úgy tűnik, beérett a gyümölcse a szakszervezetek megosztását célzó kormányzati politikának: a jo­gaik megtartásáért hetek óta tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságában kialakult ellentétek miatt lemondott a testület vezetője, Kónya Péter. Információink szerint a konfliktus mögött a Bárdos Judit vezette Belügyi Dolgozók Szakszervezetének túlzottnak ítélt kompromisszumkészsége és a tűzoltók, illetve a Kónya által képviselt úgynevezett középvonal ellentéte húzódik meg. Kónya internetes bejegyzésében utalt arra, hogy azt érzi, szakszervezeti vezetőtársai kihátráltak mögüle. Feszültséget okozott az is a sztrájkbizottságban, hogy részt vegyenek-e a Tettrekész Rendőrszakszervezet folyamatos tüntetésein.

A váratlan fordulat nehéz helyzetbe hozta az ugyancsak demonstrációsorozatra készülő többi szakszervezetet is. Emlékezetes: a vegyészek hétfőre hívták a Parlament elé a szervezeti dolgozókat, hogy tiltakozzanak a korkedvezmény és a korengedmény megszüntetése, a Munka Tör­vény­könyvének tervezett változtatásai ellen. A forgatókönyv szerint a következő napokban országszerte tüntetést tartottak volna az egyes ágazatok, így a kereskedők, a vasasok, a közúti közlekedés, az energiaipar, valamint a fegyveres erők és rendvédelem dolgozói; az egyes akciókhoz konföderációhoz tartozástól függetlenül csatlakoztak volna a szakszervezetek.

A vegyészek arra hivatkozva, hogy nem akarják megzavarni Orbán Viktor és a rendvédelmi sztrájkbizottság képviselőinek eredetileg hétfőre tervezett – majd a miniszterelnök által csütörtökre napolt – tárgyalását, elhalasztották nyitó demonstrációjukat. Székely Tamás, a vegyészszakszervezet elnöke tegnap nem adott határozott választ arra, hogy véglegesen elhalasztották-e a tüntetéssorozatot, ugyanakkor leszögezte: az elmúlt 24 óra eseményei, benne az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése elodázhatatlanná teszik, hogy a szakszervezetek kemény lépést tegyenek, ami Záhonytól Nagykanizsáig felébreszti és megmozgatja a munkavállalókat a saját érdekükben. „A szakszervezeteknek óriási a felelősségük abban, hogy világossá tegyék: nemcsak a rendvédelmiek szerzett jogai vannak veszélyben. Törvényes eszközökkel meg kell akadályozni a kormány ámokfutását a munka világában” – hangsúlyozta az elnök.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!