„Tizenkilencből semmi” – összegezte Kész Zoltán független parlamenti képviselő, hogy Orbán Viktor tizenkilenc veszprémi ígéretéből mostanáig hány valósult meg, illetve hogy hány beruházásnak álltak már neki. Kész szerint egyetlen kapavágás sem történt, sőt. „Új völgyhíd, uszoda és jégcsarnok, a Veszprém Aréna fejlesztése, a 8-as és a 82-es út összeköttetése, ezek voltak a csúcsígéretek” – sorolta Kész Zoltán. Ezek közül néhány, például az útfejlesztés már papíron sem létezik, lévén a kormány egy nyári határozatban visszavonta azt.

 
VH, 2017. március 4.


A fideszes veszprémi polgármester nemrég azt mondta egy fórumon, hogy az uszodaépítés előkészületei folynak, de egyelőre ez összességében csak „látványpékség”.

A parlamenti képviselő emlékeztetett: Orbán Viktor veszprémi látogatásánál korábbi kormányígéret volt a 8-as út déli elkerülő szakaszának fejlesztése, de abból sem látnak semmit, holott közismert, mennyire nehézkes ott a közlekedés, különösen nyaranta. Kész mégis optimista. „Bizakodunk. Ezt arra alapozom, hogy a veszprémi polgármester egy ízben, amikor az ígéreteket kérték számon, azt mondta: az a szerencse, hogy Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, mert ő mindig betartja az ígéretét…” – mondta Kész Zoltán.

Kevesebb kritika, több pénz: ilyen pressziót nem tapasztalt a kormányzat részéről, árulta el Siófok független polgármestere. Lengyel Róbert, aki 2014-ben csaknem kétharmados többséggel győzte le a nyári fővárost húsz évig irányító fideszes Balázs Árpádot, azt mondta: helyzetük speciális, hiszen bár a polgármester nem kormánypárti, a képviselő-testületben jelentős többségben van a Fidesz, így aztán „ha el akarnák lehetetleníteni Siófokot, azzal a sajátjaiknak is ártanának”. Korrekt szakmai egyeztetés – így minősíti a „beszélő viszonyt” Lengyel a többséget alkotó frakcióval, valamint az ugyancsak fideszes országgyűlési képviselővel, aki (s ezt a városvezető is elismeri) néhány beruházás érdekében sikerrel lobbizott. Így aztán „csurran-cseppen” Siófoknak a kormányzattól, például sportcélokra (a futballstadion korszerűsítésére és a félkész sportcsarnok befejezésére), amivel kapcsolatban a polgármester annyit azért megjegyzett: „Elfogadjuk és köszönjük, hogy egymilliárd forintnál is több jut a stadionra, de a városnak momentán egy uszodára sokkal nagyobb szüksége volna.”

Az olimpiára szánt ezermilliárd töredékéből, hat százalékából Salgótarján már képes lenne talpra állni, de egyelőre senki nem környékezte meg a szocialista vezetésű várost, hogy némi lojalitásért cserébe csurranna nekik pénz ebből a bödönből. Debrecennel és Hódmezővásárhellyel együtt egyelőre a Modern Városok Programból is kimaradtak, bár kaptak egyfajta „bánatpénzt” – Salgótarján például másfél milliárdot, Hódmezővásárhely ennek majdnem dupláját –, amiből elvileg elkezdhetik a tervezgetést addig is, míg a miniszterelnök odaér hozzájuk végre, és nagy nyilvánosság előtt legalább ígér nekik valamit.

Pedig Salgótarjánra különösen ráférne a kormányzati segítség: a megyei jogú városok közül itt szedik be a legkevesebb iparűzési adót – évi alig másfél milliárdot, miközben Győrnek ugyanebből 20 milliárdja van minden esztendőben. S hiába vizionálta a 2014-es választási kampány finisében Orbán Viktor a hajdani bányászváros lakóinak teljes foglalkoztatását, ez is csak üres ígéret maradt.

A nógrádi megyeszékhelynek mindenesetre van fejlesztési terve: hatvanmilliárd forintból már érezhető eredményeket tudnának felmutatni – mondta lapunknak Fekete Zsolt, a város szocialista polgármestere, aki alig egy évvel ezelőtt, a korábbi, szintén baloldali polgármester, Dóra Ottó halála miatt megtartott időközi választáson nyerte el a posztot, legyőzve fideszes ellenfelét. Ám eddig egyelőre jórészt csak válságmenedzselésre futotta: részben saját, mozdítható tőkéjüket áldozták fel, de az utóbbi hónapokban mintha növekedett volna a feléjük irányított állami támogatás is. A polgármester ezt azzal indokolta: talán mégis született valahol egy olyan döntés, miszerint nem kell mindenáron megfojtani Salgótarjánt, csak azért, mert a Fidesz ellen szavazott.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!