Kilencven iskola élére nem sikerült igazgatót választania a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK). Így nagy presztízsű intézmények kezdik bizonytalanságban a tanévet – például az ország legjobb középiskolája, a budapesti Fazekas is. Az iskolákban attól tartanak, hogy végül a minisztérium emberei kerülnek az intézmények élére. Nem csitulnak az iskolaigazgatói kinevezések körüli botrányok. Pedig a megkérdőjelezhető – a tanári kar, diákok és szülők véleményével szembemenő – minisztériumi döntéseknek csak egy része kerül nyilvánosságra, kivéve ott, ahol az érintettek a sajtóhoz fordulnak.

 
Tüntetés dr. Lukács Lajos, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatója mellett - mindenki őt akarta, az önkormányzat szerint túl önálló vezető - Fotó: Bus Csaba

Bács-Kiskun megye legjobbnak tartott középiskolájában, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban dr. Lukács Lajos volt az igazgató az elmúlt 22 évben. Tavasszal beadott pályázatát a véleményezésre jogosult nyolc szervezet – köztük a szülők, a pedagógusok és a diákok is – egyöntetűen támogatta. Mivel ellenjelölt sem volt, simának tűnt újraválasztása, a fideszes többségű helyi képviselő-testület azonban májusban leszavazta pályázatát, annak ellenére, hogy a szintén kormánypárti alpolgármester, Mák Kornél a kinevezése mellett volt. Végül Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője sem támogatta a kinevezést. Később levélben ezt úgy indokolta: a véleményező testületek állásfoglalása nem kell, hogy befolyásolja a miniszter döntését. A Bányaiban így aztán igazgató nélkül (az egyik megbízott helyettes irányításával), illetve a tanévnyitó utáni demonstrációval indult a tanév; a diákok, szülők és munkatársak ismét kiálltak Lukács Lajos mellett. Soós Eszter Petronella, az egyik szervező öregdiák azt mondta lapunknak, hogy a tanévnyitón annyian voltak, mint máskor egy ballagáson – jól jelzi ez a volt igazgató támogatottságát. A városban különféle pletykák terjednek az igazgatóválasztás hátteréről, mindazonáltal a Soós Eszter Petronella vezette küldöttség és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester közötti, csütörtöki találkozón a városvezető kijelentette: az önkormányzati többséget szakmai indokok vezérelték. A „Megvédjük a Bányait” mozgalom tagjai ugyanakkor szkeptikusak, mert az önkormányzatnál csupán azt a kifogást tudták megfogalmazni, hogy Lukács Lajos „túl önálló vezető”, nem egyeztet eleget az önkormányzattal. A KLIK új pályázatot ír ki, amelynek kimenetele bizonytalan.

Hasonló „interregnumban” kezdte a szeptembert az ország legjobb középiskolája, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium is, ahol a korábbi igazgatónő Hámori Veronika nyugdíjba vonulása után nem sikerült olyan jelöltet találni, aki mellett egyöntetűen kiállt volna a tantestület. Az iskolát tizenöt évig vezető igazgatónő mindig elsöprő támogatottságot élvezett, most tavasszal a két belsős jelölt megosztotta a tanári kart és a szülőket is, az egyetlen külsős aspiráns pedig szinte esélytelenül indult. Megbízott igazgatóként most az egyik helyettes irányít, a KLIK hamarosan kiírja az új pályázatot. Az iskolában nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, ki indul majd az új pályázaton, vannak, akik attól tartanak, hogy a minisztérium végül a saját emberét nyomja be a pozícióba.

Augusztus végén a köznevelésért felelős államtitkár 255 intézményvezetőt nevezett ki. Kilencven intézmény esetében eredménytelenül zárult a pályázat – ideiglenes megbízottak vezetik az iskolákat –, tizennyolc iskolából pedig egyáltalán nem érkezett pályázati anyag.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!