Fekete márványtábla az Andrássy út és a Bajza utca sarkán. A Keresztény Nemzeti Unió állíttatta, még 1990-ben. 1956 hőseire emlékeznek az aranybetűk. Szovjet katonákra. Olyanokra, akik nem engedelmeskedtek a tűzparancsnak, olyanokra, akik átálltak. Mindegyikük halállal lakolt – nem számított, hogy közkatona vagy tiszt.

 
Illusztráció - Forrás: Fortepan.hu

A legmagasabb rangú parancsmegtagadó Mahenkov őrnagy volt. A jászberényi laktanya parancsnoka nem volt hajlandó rendet tenni a városban november negyedikén. A laktanya udvarán nemsokára helikopter landolt, kivégzőosztagot hozott. Az őrnagyot a nyílt színen lőtték agyon. Hogy hányan voltak az átállók, senki nem tudja.

A szovjet katonai irat- és levéltárak hallgatnak, a katonák aktái gyakorta nem bonyolódnak a körülményekbe, csak az ítéletet és okot jegyzik fel. Történészek úgy becsülik, több száz katona lett hazaáruló – vagy ha úgy tetszik, a forradalom hősi halottja. Faludy György háromszáz oroszról ír, akiket a gyűjtőfogházban végeztek ki, és a fehérvári katonai repülőtér környékén hányták testüket tömegsírba. Hogy épp háromszáz-e, azt nem erősítette meg senki, annyi biztos: sokan voltak. Sok szó viszont nem esik róluk, noha épp ők bizonyították: az ember nem egyenlő az embertelen rezsimmel.

Ezt a forradalmárok is tudták. A Népszava október 26-i száma címlapon hozza a Mezőgazdasági Gépészmérnöki Főiskola professzorainak és hallgatóinak kiáltványát. Negyedik pontja: „a kormány adjon politikai menedékjogot a nép oldalára átállt szovjet harcosoknak”. És csak az ötödik pontban követelik Gerő Ernő bíróság elé állítását. Mert az az orosz katona, aki megtagadta a parancsot, már forradalmár volt.

Mint Viktor, akit a Corvin közben harcolók ejtettek foglyul, majd engedtek szabadon. De Viktor nem ment vissza a csapattestéhez. „Elmondta, hogy több bajtársát politikai tisztjeik agyonlőtték azért, mert nem akartak lőni ránk” – emlékezett vissza Pongrácz Gergely, a Corvin köz parancsnoka. A 20 éves Viktor november közepén a Rákóczi téren a magyar nemzet szabadságáért áldozta életét. A mi hősi halottunk lett.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!