Dél felé tart az Alföldön, a hétvégén elérheti a határt az a barnamedve, amely két hete bukkant fel Somoskőújfalu környékén. Utoljára Dócon látták, Hódmezővásárhely közelében. A nemzeti parkok forró dróton tartják a kapcsolatot egymással és a hatóságokkal, de csak akkor lépnek közbe, ha feltétlenül szükséges.

  -
  -
- – Kép 1/2

Úgy tűnik, a medvekérdés az egész országot foglalkoztatja, talán csak a macit nem érdekli a közfigyelem. Ő töretlenül megy az orra után – egyelőre nem tudni, hova. Lapzártánkig a Csongrád megyei Dóc és környéke volt a legdélebbi pont, ahol látták. Ez pedig azt jelenti, hogy eddig csak az országon belül több mint 300 kilométert bandukolt. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park vezető zoológusa a Vasárnapi Híreknek elmondta: a medve eddig nem okozott mérhető kárt: nem bántott senkit, nem dézsmálta a háziállat-állományt, valószínűleg kizárólag gyümölcsöket fogyasztott. „Szerintünk csak akkor lehet baj, ha direkt keresik a kontaktust a medvével, provokálják és védekezésre kényszerítik – mondja a zoológus. – Az állat nem keresi a konfliktust az emberrel, igyekszik elkerülni.”

Jelenleg két forgatókönyv él a macival kapcsolatban: amennyiben eléri a déli határt, és természetes úton elhagyja az országot, nem avatkoznak közbe. Ha viszont a kerítés körül kezdene el bóklászni, kénytelenek lennének megállítani. „Ha be kell avatkozni, akkor a rendőrség, az állatkerti szakorvosok, a természetvédelmi őrszolgálat összehangoltan megpróbálja a medvét elaltatni – mondja Gombkötő Péter. – Ugyanaz az eljárás, mint amikor egy nagyvadat elaltatnak az állatkertben egy műtéthez.” Orvosi vizsgálat következik, majd nyomkövetőt kap, hogy a későbbiekben könnyebb legyen meghatározni, merre jár. Ezután visszaviszik oda, ahol először felfedezték, és szabadon engedik. Ha minden jól megy, a saját nyomán visszamegy oda, ahonnan jött. „Mi még mindig bízunk abban, hogy a medvekérdés természetes módon oldódik meg, mindenféle beavatkozás nélkül – mondja a szakember, hozzátéve, hogy a kóborlás a nagyvadaknál szokványos jelenség. – Két-háromszáz évvel ezelőtt, a nagy folyószabályozások előtt itt hatalmas erdők és egybefüggő vizes élőhelyek voltak, ami vonzotta a nagyvadakat. Csak ma már nem vagyunk hozzászokva, hogy az Alföldön megjelenjen egy ilyen méretű jószág.”

Címkék: állatvilág

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!