Öt rendőr meghalt, hat másik megsebesült Dallasban, miután orvlövészek támadtak a rendőri túlkapások ellen tüntető tömeget biztosító egyenruhásokra. Helyi idő szerint csütörtök este az Amerikai Egyesült Államok több pontján is az utcára vonultak az emberek, hogy tiltakozzanak az egyre brutálisabbá váló rendőri erőszak ellen.

 
Dallasi rendőrök fedezékben - Fotó: Smiley N Pool, MTI/EPA

A demonstráció a texasi nagyvárosban torkollott tragédiába. Négy orvlövész 11 rendőrre lőtt rá magaslati pontokról. A lövöldözésben egy civil iskönnyebben megsebesült.

Két támadót letartóztattak, egy másik pedig feladta magát azután, hogy aképeit a hatóságok közzétették.

A negyedik gyilkos elbarikádozta magát egy parkolóházban. A rendőrök tárgyaltak vele a megadásról, de ahelyett, hogy letette volna a fegyvert, azzal fenyegetőzött, hogy „közel már a vég” a rendőrök számára, és arra is fi gyelmeztette őket, hogy bombákat helyezett el a környéken. A kutatás során hatóságok találtak is gyanús csomagokat. Az orvlövész nem sokkal később öngyilkos lett.

Az egész Amerikán végigsöprő tiltakozáshullámot az váltotta ki, hogy igazoltatás közben egy rendőr lelőtt egy fekete férfit a Minnesota állambeli St. Paul külvárosában. Philando Castile barátnőjével és annak kislányával autózott szerdán, mikor közúti ellenőrzés miatt megállították. A férfi jelezte, hogy engedéllyel tartott fegyver van nála, amit az intézkedő rendőr vélhetően a támadó szándék jelének vett, és azonnal lelőtte a sofőrt. Mivel az élettársa élőben közvetítette a Facebookon a történteket, az eset óriási nyilvánosságot kapott. Súlyosbítja a helyzetet, a hogy a héten ez volt a második eset, mikor fekete férfit lőttek le rendőrök Louisianában.

Az USA-ban az elmúlt két évben egyre nagyobb nyilvánosságot kapott a feketéket érintő rendőri erőszak. A népességbeli arányuk mindössze 14 százalék, ennek ellenére a rendőri intézkedések több mint fele őket érinti, és statisztikák szerint egy feketének háromszor nagyobb esélye van arra, hogy rendőri intézkedés során lelőjék. Ráadásul az elmúlt időszakban számos olyan eset került nyilvánosságra, mikor kiderült, a ravaszt lényegében az előítéletből fakadó félelem, és nem az illető valódi viselkedése miatt húzták meg a hivatásosok. Szakértők szerint évente 300–600 életet meg lehetne menteni, ha a rendőrök megfontoltabbak lennének.

A korábbi tragédiák alkalmával Barack Obama elnök már kifejtette, hogy akár az ő fiatalkori önmaga is lehetett volna a rendőri brutalitás áldozata. Ezúttal viszont kiállt a hatóságok mellett, és ismét megragadta az alkalmat, hogy a fegyvertörvény szigorítása mellett kampányoljon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!