Cserépváralja elvesztette ingyenes háziorvosi ellátását.

Az OEP ugyanis szerződést bontott a településsel, így senki sem juthat recepthez, beutalóhoz, nem írható ki táppénzre. A célpont az orvos volt, de 1250 ember lett áldozat. „Bemegyek hétfőn rendelni, a betegek jöhetnek is, meg is vizsgálom őket, de innentől semmi mást nem tehetek. Elzárták az internet-hozzáférésemet, se beutalót, se receptet, vagy bármilyen orvosi papírt nem adhatok ki” – summázza a héten kialakult helyzetet dr. Keszthelyi Gyula, Cserépváralja háziorvosa. Április 30-i hatállyal ugyanis az OEP felbontotta a szerződést a faluval. Nemcsak a döntés példa nélküli, de maga az eljárás is igen sajátos.

Az ÁNTSZ-től április 24-én érkezett levél, amelyben arra utasítják Dávid Zoltán polgármestert, hogy nyilatkozzon: miként kívánja biztosítani települése gyermek- és felnőtt háziorvosi, illetve iskola egészségügyi ellátását, miután az OEP szerződést bontott vele. Arra hivatkoztak, hogy a polgármester megtagadta az adatszolgáltatást, ezért döntött a finanszírozó a meglehetősen drasztikus lépés mellett.

De lehet, hogy inkább néhány kilométerrel arrébb, Tardon kell keresgélni. Az ottani háziorvos szintén Keszthelyi Gyula, aki körül akkor fagyott meg a levegő, amikor tavalyelőtt nyáron nem volt hajlandó elvégezni a halottszemlét egy, a földeken elhunyt betegénél, aki emiatt négy órán keresztül feküdt a tűző napon. Keszthelyi doktor arra hivatkozott, hogy az orvosi hibák esetleges eltussolása ellen az a megfelelő eljárás, ha a halottat egy másik szakember vizsgálja meg, és nem a saját orvosa, aki esetleg maga kezelte félre a beteget. De „kellemetlen” ő magasabb szinten is az egészségpolitikusi körökben, ugyanis folyamatosan ostorozza a betegellátás hiányosságait. Például közérdekű adat eltitkolása miatt feljelentette a Magyar Orvosi Kamarát, mert a törvényben előírt adatokat, közöttük Éger István kamarai elnöki tiszteletdíjának mértékét nem tette közzé. Amikor 2010 januárjában lecsökkentették a háziorvosok praxisfinanszírozását, tiltakozásul leállította az autóját és kikapcsolta a mobiltelefonját.

Tardon tavaly október óta érdekes helyzet alakult ki a betegellátásban. Az önkormányzat felmondta a háziorvos betéti társaságával kötött szolgáltatói szerződést, s ezt követően az ÁNTSZ visszavonta a bt. működési engedélyét, az OEP pedig a finanszírozást. A praxisjog azonban továbbra is Keszthelyi Gyuláé, így Tardon csak helyettesítő orvos rendel – hetente háromszor Tiszaújvárosból jár át egy doktornő. Keszthelyi Gyula szerint ez is jogsértő, hiszen az ő praxisa nem betöltetlen – ő maga tölti be azt –, így helyettesíteni hivatalosan nem lehet. Emiatt feljelentést tett a polgármesteri hivatal, a doktornő, s az érintett egészségügyi szervezetek ellen. Azóta „húzta meg magát” a szomszéd faluban, Cserépváralján, itt rendel, ahová 1400 betege közül 1250 követte – szinte a falu teljes lakossága. Vállalva az ezzel járó macerát, de kiálltak doktoruk mellett. Azzal viszont nem számoltak, hogy ezzel ők is megüthetik a bokájukat.

„A rengeteg per, feljelentés, folyamatos OEP-ellenőrzések mellett ezek az emberek egytől egyig megtiltották nekem, hogy adataikat bárkinek, bárhová továbbítsam, ezek ügyvédi letétbe is vannak helyezve. Igaz, hivatalosan és jogszerűen ezeket a biztosító amúgy is legfeljebb tőlem kérhette volna, semmiképpen sem a polgármestertől, akinek ehhez sem joga, sem lehetősége nincsen” – magyarázza a részleteket Keszthelyi Gyula, aki szerint az OEP amúgy meg személyesen kimehet ellenőrizni, de nem kérhet be személyes adatokat a betegekről. „Most mégis ezt tette, majd miután a polgármester felhatalmazás hiányában különleges adatot nem adott, nem is adhatott, egyszerűen szerződést bontott a faluval. Már a kérés is jogsértő volt, de az, hogy elvegyék ezektől az emberektől a háziorvosi ellátást, végképp. Teljesen egyértelmű, hogy az egyedüli cél az volt, hogy a tardi polgármesterrel közösen így kényszerítsék vissza a betegeimet” – nyilatkozta lapunknak Keszthelyi doktor. „Tardon most szavazott meg a képviselő-testület 8 millió forint rendkívüli támogatást a rendelés működtetésére. Ott ugyanis úgy 300 beteg maradt, ebből pedig lehetetlen fenntartani egy praxist” – jegyezte meg a kiutált háziorvos, aki amint megkapta a hírt, levelet írt az ÁNTSZ-nek és az OEP-nek: kössenek direktben vele szerződést, ekként a betegek ellátáshoz jutnak, őt pedig így majd köti az adatszolgáltatási kötelezettség. Közben a település keresetet nyújtott be a balassagyarmati bíróságon, egyben azonnali, ideiglenes intézkedést is kért a vészhelyzet megoldására.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!