A Vasárnapi Hírek friss számábn Varga Júliával, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont. kutatójával arról beszélgettünk, hova lettek az orvosok. - Nem csak külföldre mennek, idehaza is pályát módosítanak.

 
Ez az orvos nem pályát változtatott Magyarországon, hanem Norvégiában folytatja gyógyító hivatását - Fotó: Varga György, MTI

Műtő helyett autószalon - Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az orvosok egy jelentős része eltűnt az országból. A Magyar Tudományos Akadémia nyolc éven át tartó vizsgálata most választ ad arra: hova lettek a szakemberek? Nem okoztak meglepetést akutatás azon kijelentései, hogy folyamatosan növekszik a külföldre áramlás mértéke, hogy az elvándorolt orvosok nagy része nem tervezi a visszatérést, sem az, hogy a hiányzó szakembereket nem pótolják nálunk munkát vállalni szándékozó külföldi orvosok.

Az a jelenség azonban mindeddig nem volt közismert, hogy majdnem hasonló az aránya a belföldi pályaelhagyóknak, mint a kivándorlóknak, és hogy a szakma elnőiesedése további kieséseket eredményez. A tendenciákat a röghözkötés gyakorlata sem állíthatja meg. Varga Judit közgazdász, a Hova lettek az orvosok? című kutatás vezetője lapunknak elmondta, hogy kik azok az orvosok, akik biztosítási ügynöknek vagy autókereskedőnek állnak, és azt is, hogyan lehetne megváltoztatni pályamódosítási szándékukat. Ha nem történnek meg a javasolt korrekciók, tovább nőnek a várólisták és tovább csökken az egészségügyi ellátás színvonala Magyarországon.


Összeállításunk és interjúnk, "Venne orvostól használt autót?" címmel a friss Vasárnapi Hírek 14-15. oldalain.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!