Tanácsadóként segítette a 25 éves Bándy Kata meggyilkolásának ügyében nyomozó rendőrök munkáját Kovács Lajos, számos életellenes ügy sikeres felderítője. A nyugállományú ezredest tegnap kérdeztük a nyomozás állásáról és a szinte óránként változó értesülések igazságtartalmáról.

 
Kovács Lajos

– Mit lehet tudni a nyomozás állásáról most, szombat délelőtt?

– Egyelőre annyit, hogy a nyomozók nagy erővel gyűjtik azokat az adatokat, amelyek a gyilkos személyének későbbi bizonyítását segítik elő. Ilyenek az ujj-, láb-, vér-, nyál- és egyéb nyomok. Másfelől pedig aprólékosan elemzik az áldozat utolsó óráit.

– Ez azonban, gondolom, minden hasonló gyilkosság során így történik. Mi az, ami Bándy Kata történetében specifikus?

– Az bizonyos, hogy az áldozat éjjel három óra körül az egyik barátnőjének a születésnapi bulijáról, Pécs belvárosából, egy nyilvános szórakozóhelyről tartott a körülbelül másfél kilométerre lévő lakhelyére. Útja a térfigyelő kameráknak köszönhetően az utolsó háromszáz méterig rekonstruálható.

– Ezt követően már csak szerdán délelőtt tudunk róla biztosat, amikor is megtalálják a holttestét.

– Túl a lakhelyén, az eltűnésének helyétől körülbelül egy kilométerre van egy illegális szemétlerakó hely, egy gödör, annak az oldalán akadt fenn a holtteste egy ágra, ott leltek rá.

– Milyen állapotban?

– Erről kegyeleti okokból nem szeretnék beszélni. Csak annyit: a kánikulában, végig a tűző napon hevert a holttest.

– Gondolom, ez megnehezíti a testen lévő nyomok rögzítését.

– Ez sajnos így igaz.

– A hírekben olvasom, hogy az áldozatot megerőszakolták és találtak DNS-nyomokat is.

– Erre a kérdésre csak a szakértői vizsgálat lezárása után kaphatunk hiteles választ.

– Mi volt a halál oka?

– Vélhetően fojtás.

– A tettessel kapcsolatban többféle verzió is olvasható a sajtóban. Ugyanúgy kerestek már fiatal külföldi diákot, mint középkorú férfit.

– Ezek hírlapi kacsáknak tekinthetőek. Természetesen semmiféle verzió nem zárható ki, de a tapasztalat szerint legvalószínűbb az, hogy pacek balhéról van szó, ahogy azt a nyomozói szakzsargonban mondani szoktuk.

– Mielőtt ennek a természetéről kérdezném, azért megemlítem, hogy Bándy Kata munkája némelyik rendőr egzisztenciáját is sérthette, ezért a bosszú sem kizárható.

– Kata a rendőrség kötelékében dolgozó közalkalmazott volt, pszichológusként a jelentkezők és a már felvettek alkalmasságáról adott szakvéleményt. Ez természetesen valóban sérthetett egzisztenciákat.

– Amit a titkosszolgálat nyomoz.

– Ha ez így is van, akkor abba a dolog természetéből adódóan bennünket sem avatnak be.

– Hallani arról is, hogy az áldozat korábbi barátját is kihallgatták.

– Ezt viszont meg tudom erősíteni, amikor bizonyossá vált, hogy Kata meghalt, ő maga jelentkezett. Tudomásom szerint, kizárható, hogy ő volna az elkövető, ezt erősíti a hazugságvizsgálat is.

– Az nem lehetséges, hogy valaki, akivel a buliban találkozott, követte?

– Minden lehet, de nem valószínű, mert azt a kamerák rögzítették volna. Ettől függetlenül, minden bulizó társát kikérdeznek a nyomozók.

– Akkor tehát mi is az a „pacek balhé”?

– Ez azt jelenti, hogy az áldozat és az elkövető nem ismerték egymást. A férfi arra járt, esetleg leste, kit tudna elkapni. Ha más sétál arra, mást gyilkol meg. Lehet, hogy gyalog volt, de sem kizárt kocsiban ült, amibe berántotta Katát.

– Hány ilyen gyilkosság történik évente?

– Három-négy. Az egyik legutóbbi ilyen eset volt Horák Nóráé. A kiskunlacházi lányt egy korábban másik faluban bulizó férfi figyelte ki és gyilkolta meg. A hatvanas években Martfűn egy férfi öt nőt gyilkolt meg, mire elkapták. Korábban egyik áldozatát sem ismerte.

– Ezek szerint a mostani nyomozás sem ígérkezik egyszerűnek.

– Sajnos a pacek gyilkosságok felderítése általában bonyolult, hiszen a kapcsolatok felgöngyölítése nem viszi előbbre az ügyet. Ilyenkor azt vizsgálják a nyomozók, kinek volt már ügye a rendőrséggel nemi vagy egyéb erőszak miatt. De a gyilkosság környékén házról házra járva is gyűjtik az információkat.

– Van tapasztalatuk az ilyen ügyek felderítésében a Baranya megyei nyomozóknak?

– Miután megtalálták Bándy Kata holttestét, Petőfi Attila bűnügyi főigazgató és néhány kollégám társaságában konzultációra magam is Pécsre utaztam. Áttekintettük az ügyet, s mondhatom, hogy a baranyai kollégák a lehető legnagyobb szakszerűséggel végzik munkájukat. Remélhetőleg, hamarosan eredménnyel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!