Egy hónapon belül másodszor választ polgármestert Pusztahencse vasárnap. A testület önfeloszlatása miatt kiírt decemberi voksolás eredményét tiltott kampánytevékenység miatt semmisítette meg a bíróság. A minap jártunk a Tolna megyei faluban, mely akár szerencsés is lehetne, hiszen két hasonlóan erős jelöltje van. Ami egyben szerencsétlensége is. Iker Ibolya és Bán István, valamint a támogatóik finoman szólva sem szívelik egymást. Az egy hónappal ezelőtti voksolás másnapján a hivatalban szólalkoztak össze, aztán feljelentették egymást. Nem először. Hírlik, a két tábor fotógépekkel készül a vasárnapra, és a rendőrségi biztosítás szükségességén is gondolkodnak.

 
Pusztahencse - Fotó: Draskovics Ádám

Faluriportjainkon még sosem kísért luxusterepjáró, meg-megállva, benne egy nagy tiszteletben álló helyi lakossal. Bagóhegyen, Pusztahencse döntően cigányok lakta településrészén ez történt, de a vészjósló jelenlét ellenére dráma nem. Pityu, nevezzük így, egész jó fazon, aki csak akkor csattant föl, kilátásba helyezve szétpofozásunkat, amikor azt hitte, fotózzuk. (Ez jutott volna eszünkbe utoljára.)

Pityu ezt megelőzően barátságos volt és humoros.

Amikor megkérdeztem, mivel foglalkozik, mosolyogva azt mondta, gengszterfilmekben statisztál, és meg kellett állapítsuk, ha így lenne, nem kellene make-up (azaz smink) neki. Pityu volt az egyetlen, akiről végig nem tudtam eldönteni, kinek a pártját fogja a kettészakadt faluban. A kormánnyal és szerveivel jó kapcsolatot ápoló, hívő keresztény polgármester asszonyét, aki mellől ősszel elpártolt a teljes képviselő-testület, vagy a Momentum által támogatott nyugdíjas villanyszerelőét, akit szavazatvásárlással és rasszizmussal vádol az ellenfél tábora. De ha valami, ez a választás nem Pityun múlik. Nem szavazhat ugyanis.

Az alábbiakban különös jelenségekről szólunk.

Ügyvezető polgármesterről, aki került bennünket, aztán később áradt belőle a szó, polgármestertársáról, aki nem árulta el, melyik falu vezetőjét tisztelhetjük benne, szó lesz szavazatvásárlásról, találkozunk analfabéta feljelentővel, aki alákarcolt egy papírt, miszerint egy jelölt pénzt ajánlott a szavazatáért.

Minden időközi választás reflektorfénybe kerül, de az végképp, melyet a tavaszi országgyűlési előtt tartanak. Most Pusztahencse is érdekes lett. A Pakstól néhány kilométerre fekvő, 945 fős települést 16 évig vezette Lengyel Jánosné, aki nyugdíjba ment, ezért 2014-ben már nem indult. Iker Ibolya (független) került a falu élére, ám három év után, tavaly szeptemberben a testület szembefordult vele, és feloszlatta magát. Csak a polgármester szavazott nemmel – még a falugondnok rokona is csak tartózkodott.

A választást december 17-én tartották, ahol a faluvezető 269 szavazattal második lett Bán István (független) mögött, akire 288-an szavaztak.

Iker Ibolya kifogással élt, mondván, Bán szavazatokat vásárolt és a szavazókörhöz közel kampányolt.

A helyi választási bizottság a panaszt elutasította, viszont a területi jóváhagyta. Ekkor Bán István fellebbezett, de a Pécsi Ítélőtábla jóváhagyta a döntést, s úgy találta: Bán a választás napján tiltott kampánytevékenységet folytatott, viszont a szavazatvásárlást nem látta bizonyítottnak. 

Utóbbi nem csoda: a 212 szignóval beadott íveken az állt: nem értenek egyet a falu döntésével, és közülünk többeknek pénzt ajánlottak a szavazatért.

A Bagó-hegyen több aláíróval beszéltünk. Egyikük elárulta, írástudatlan, kereszteket rajzolt a lapra. A sógornője egyike annak a három tanúnak, aki azt állította, Bán István megpróbálta megvesztegetni. Mária éppen Paksról ért haza, de amint megtudta, miért keressük, párja határozott és hangos egyetértésével visszaült az Astrába, és elviharzott.

Annát is megkérdeztük.

– Önnek is ajánlott pénzt Bán István?

– Persze.

– Személyesen? Állt ön előtt az ötezressel?

– Nem. Segítséget ajánlott.

– De ez nem feltétlenül bűn, egy polgármesterjelölt ígér ezt-azt, különben nem lenne politikus.

– Nem nyilatkozom.

Ez a leggyakoribb válasz most a faluban. Legalább harminc embert kérdeztünk, és ha szóba álltak velünk, akkor meséltek, de nevet senki sem mondott.

Még egy faluvezető is az álcázás e furcsa módját választotta.

– Pedig nagy tisztesség polgármesternek lenni, én biztosan úton-útfélen hangoztatnám – győzködtem a választott vezetőt egy szomszédos faluból, de nem állt kötélnek.

Iker Ibolya ügyvezető polgármesterhez érkezett egyébként, akit a polgármesteri hivatal előtt sikerült meglepnünk. Némi győzködés után elmondta: abban bízik, hogy a józan ész kerekedik felül a választáson, és mivel elég volt a zűrzavarból és sárdobálásból, végre visszatér a békesség a faluba.

– Feltétlenül emelje ki – jutott még eszébe –, hogy amióta polgármester vagyok, ugrásszerűen nőtt a közbiztonság a településen.

– Csinálna valamit másként ahhoz képest, ahogy az első három évben vezette a települést? – kérdeztem.

– Igen – de erről legjobb esetben a választás másnapján beszélek csak. Személyi ügyről van szó.

Iker Ibolya szót ért a nagyszámú cigány kisebbséggel. Nagy a támogatottsága. Különösen örültek annak a tűzifaellátmánynak, amit a választás előtt kaptak. Úgy tudják, a polgármester saját pénzén vett nekik tüzelőt. A szállítmányról készült fotót Iker Ibolya büszkén posztolta a közösségi portálon, Horváth Kálmán kormánymegbízott mellett állva.

A polgármesterrel elégedetlenek táborát Bán István vezeti, aki képviselőként is elégedetlen volt Iker Ibolya tevékenységével, egy jó ideig nem járt ülésekre sem. Szerinte a faluvezető nem avatta be a képviselőket a döntéseibe, a temetői partfal 5 millió forint értékű beruházásával is megkérdezésük nélkül bízta meg a paksi Atompillér Kft.-t, az egyik fideszes paksi önkormányzati képviselő cégét. A Vasárnapi Hírek korábbi információi szerint a döntés folyamatát a kormányhivatal is kifogásolta, ám a szervezet ezt cáfolta.

Bán István kiemelte: társadalmi megbízásban vállalná a falu vezetését. A nyugdíjas férfi mögé beállt a Momentum, ötletekkel és jogi tanácsokkal segítik. Ráfér a jó tanács, ellenfelei egyebek között rasszizmussal vádolják.

– Mindenki tudja, kitelepítené a romákat, idehozná a gárdát – mondta Anna a Bagó-hegyen.

– Önnek mondta ezt Bán úr?

– Nem, de mindenki beszéli.

Párja így folytatta:

– Összetartó közösség vagyunk, a ti megjelenéseteket már mindenki tudja az utcában. Ha valami nagy gebasz lenne, nem jutnátok ki az utcából – mondta huncutul somolyogva a fiatalember.

Minden cigány úgy tudja, kitelepítenék, ha nem Iker Ibolya nyerne.

– Ez butaság – fogalmazott Bán István a rasszizmus vádjáról.

Pusztahencsét kedden önkormányzati megbízottak járták, szórólapot dobtak minden postaládába. A kocsma előtt várakozók által gyanított negatív kampány helyett azonban egy választási értesítőről volt szó: néhány korábbi szórólapon 2017. január 14-re hívták a választókat szavazni.

– Megint kezdődik? – kommentált a Facebookon Iker Ibolya.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!