Hetente meghal egy nő családon belüli erőszak miatt: nyolcszor nagyobb eséllyel, mint hogy egy rablógyilkosság áldozata legyen.

 

A kormány tervei szerint még az idén önálló tényállás lehet a Büntető törvénykönyvben a párkapcsolaton belüli erőszak – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azután, hogy szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, az ÉletÉrték Alapítványt vezető Halász Pálmával, valamint a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel (képünkön). A felek megállapodtak abban, hogy kezdeményezik egy munkacsoport felállítását, amelyben az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az ombudsmani hivatal, illetve a Halász Pálma által javasolt civil szervezetek közösen dolgozzák majd ki az önálló büntetőjogi tényállás részleteit. Balog bízik abban, hogy az Országgyűlés megszavazza a kapcsolati erőszakot önálló büntetőjogi tényállássá minősítő javaslatot.

Péntekig a kormánytöbbség nem támogatta az ezt célzó, 103 ezer aláírással ellátott népi kezdeményezést, de addigra túl nagy felháborodást keltett, hogy a vitát éjszakára tették, illetve az, hogy Varga István fideszes képviselő kvázi a kevés gyereket szülő nőket okolta az őket ért erőszakért. Egy spontán tüntetés, valamint a sajtóban és az internetes blogokon, fórumokon megjelenő tiltakozás hatására pénteken Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel – közülük amúgy senki nem is vett részt a hirtelen támogatottá vált téma parlamenti vitájában. Rogán ezt követően jelentette be, hogy korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló tényállássá tételét. Az emberi erőforrás minisztérium is rögtön közölte, hogy munkacsoport felállítását kezdeményezik a családon belüli erőszak ügyében. „Az egyórás kerekasztalbeszélgetésen elmondtam, hogy több százezer embert képviselek civilként, és felhívtam a figyelmet arra, hogy nem működik jól a jogalkotás és a jogalkalmazás” – nyilatkozta lapunknak Halász Pálma, aki elégedett az első lépéssel.

A Nők lázadása nevű civil csoport szervezett ma 15 órától tüntetést a Kossuth térre. Lovas Nagy Anna, az egyik szervező lapunknak azt mondta: nem egyszeri demonstrációra alakultak, addig nem nyugszanak, amíg társadalmi változást nem érnek el a nőket érintő kérdésekben, legyen az abortusztabletta, a bölcsődei, óvodai díjak, a kvótarendszer, vagy munkaerő-piaci helyzete. „Nem dőlünk be a Fidesz kommunikációs húzásának. Azért küzdünk, hogy kellő súllyal legyen jelen a közgondolkodásban és a jogban a nők elleni erőszak, amelyet kiemelt törvényként kellene kezelni és minden ilyen ügyet gyorsított eljárással intézni” – magyarázta a szervező. A Kossuth térre szervezett tüntetéshez 45 civil szervezet csatlakozott, valamint az LMP és a Magyar Szolidaritás Mozgalom is, de politikai célra nem használhatják a rendezvényt, ezért beszédeket csak civilek mondanak.

Aki beszólta magát

Az Orosházán ügyvédkedő és a közeli Tótkomlóson élő, de a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei listájáról a parlamentbe került képviselőnek, Varga Istvánnak hétfő éjszaka sikerült „beszólnia” magát a köztudatba. Varga, aki nős és önéletrajzában hat gyermekéről – öt édesről és egy neveltről beszél – második házasságában él, első házasságából született négy gyermeke Orosházán lakik, második felesége egy kislányt hozott a közös háztartásba, s van egy közös kislányuk is. Mi is, mint szinte minden sajtótermék az elmúlt napokban, szerettük volna megszólaltatni a képviselőt. Sokadik próbálkozásunkra vette fel telefonját. „Akarja tudni, hogy vereme a kolléganőimet?” – kérdezett vissza arra, hogy jogvégzett munkatársait, felnőtt lányát is többrendbeli előre kitervelt szülésekre biztatja fel? Elhíresült mondatai kapcsán annyit mondott még, hogy szerinte csőbe húzták, de a Fidesz-frakció kérésére hétfő délutánig nem nyilatkozik, szavai szerint „hallgatási és szüzességi fogadalmat tett”.

Varga István 2002-ben az MDF-ből ki-, a Fideszbe belépett – korábbi pártjában „akasztós” Vargának hívták a rendszerváltás utáni igazságtételi ügyekben elfoglalt álláspontja okán. A 2010-es választásokig orosházi önálló ügyvédként a Fidesznek több ügyét vitte, járta ki. Mégsem Békés megyében indították, s ennek megvoltak helyi okai is. Korábban volt egy gázolásos balesete belterületen, amelyben egy kerékpáros meghalt, a képviselőt vétlennek mondták ki a hatóságok. A tragikus esettel ugyan nem függ össze, de a gyors autókat szeretheti a képviselő, mert vagyonbevallásában 2010-es vásárlással egy húszmilliós értéket meghaladó BMW 335i „cabrió” szerepel. A „cabrio” hosszú ó-val, helytelenül van írva, akárcsak szintén 2010-ben vett budapesti lakásának címe: Balassi Bálint költő nevét nem y-nal kell írni. Lehet, hogy a büszkén bevallott nagy értékű, tízezer kötetes könyvtárból a Magyar helyesírás szabályai könyv hiányzik?

A képviselő Budapesten csak kőhajításnyira, úgy 200 méterre lakik a Parlamenttől, miként arról hétágú koronás réznévtábla is tanúskodik. Havi 115 950 forintnyi lakhatási támogatás jár neki az Országgyűléstől. A ház lakói közül sokaknak fogalmuk sem volt mostanáig, kicsoda is a szomszéd. Most már tudják. A házban megszólított néhány nő gesztusaiból, és emitt a jó modor okán nem idézhető véleményéből ez egyértelműen kiderült.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!