Noha a Németországban élő négymillió muszlim 90%-a (közülük 63% szigorúan vallásosnak vallja magát) hisz a demokráciában és vannak nem muszlim barátai, az elmúlt hónapokban nőttek velük szemben az előítéletek a Bertelsmann alapítvány csütörtökön közzétett közvélemény-kutatása szerint. A nem muszlimok 57%-a tartja fenyegetőnek az iszlámot (2012-ben 53%), és 61% gondolja, hogy nem fér össze a nyugati világgal.

 
Tettamanti Béla: IN MEMORIAM GEORGES WOLINSKI

Az iszlámellenesség nem függ össze végzettséggel, politikai nézetekkel, sem a szociális státusszal. Döntő ellenben az életkor: az 54 évesnél idősebbek 61%-a, a 25 év alattiaknak viszont csupán 39%-a fél az iszlámtól.

A 19. századi szalon-antiszemitizmushoz hasonlította az egyre erősödő iszlámellenességet a Die Zeit napilap, mivel a hátterében nem általános rasszizmus és intolerancia áll, hanem egy vallási kisebbséggel szembeni előítélet.

„Nincs más lehetőség, mint a jövőben még nyitottabbnak lenni egymásra, ez épp úgy érdeke a németeknek, mint az országban élő muszlimoknak. Sötét jövő elé néz az ország, ha csak tovább mélyül a szakadék az emberek közt” – figyelmeztetett a Stuttgarter Zeitung szerkesztőségi véleményében.

A Németországban élő muszlimok többsége elítéli a párizsi merényleteket, mégis feszült a hangulat a közösségen belül. Pierre Vogel szalafista prédikátor ugyan felszólította a muszlimokat, hogy viselkedjenek nyugodtan, és „ne hagyják provokálni magukat”, ám ezt azzal indokolta, hogy különben pogromoktól kell tartaniuk. A parlamenti pártok képviselői intették a német lakosságot, hogy kerüljék a pánikot és ne ítéljenek felületesen, de a szélsőjobboldali csoportok (mint a Pro NRW párt) kihasználják az alkalmat, hogy a drezdai Pedigához (Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) hasonló, még nagyobb iszlámellenes összefogásra szólítsanak fel. Eközben már 389 ezren írták alá az „Egymillióan a Pegida ellen” online petíciót – az aláírók száma 88 ezerrel nőtt január 5-e óta, amikor több német városban tartottak Pegida-ellenes tüntetéseket, melyeken a Bild magazin szerint 46 ezer ember vett részt.

A Berlini Egyetem iszlámtudományi tanszékének professzora, a dpa-nak nyilatkozó Schirin Amir-Moazami nem lát esélyt arra, hogy a radikális csoportok újabb híveket szerezzenek, mivel Németországban nincsenek a franciaországihoz hasonló „párhuzamos társadalmak”, ahol szinte csak bevándorlók élnek, nagyon rossz szociális körülmények között. A tavaly év végi adatok szerint azonban már több mint 400 német állampolgár utazott Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz (IS) és katonai kiképzésen vegyen részt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!