A megyeszékhely katasztrofális pénzügyi helyzetbe került, egyetemének diáklétszáma a felére csökkent, Páva Zsolt polgármester már a párttársai bizalmát is elvesztette. „Hatástalanítását” jogszerűtlenül oldotta meg a Fidesz egy nappal a miniszterelnök látogatása előtt.

 
Páva Zsolt (a képen balról) és Csízi Péter - Forrás: pecsistop.hu

Stratégiai irányító testületet hoztak létre, amely úgymond segíteni fogja a városvezetést, hogy a baranyai megyeszékhely „helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni”.

Ennek az új testületnek az erős embere Csizi Péter (képünkön jobbról), a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, aki egybehangzó állítások szerint a háttérből már eddig is saját kezében tartotta a város ügyeit. Most lényegében az történt, hogy Csizi kilépett a homályból – miután Pécs a rossz gazdálkodás következtében katasztrofális helyzetbe került pénzügyi szempontból, a városi cégek körül állandó botrányok vannak.

Jelzésértékű adat, hogy a pécsi egyetem diáklétszáma mintegy 15 ezerrel, nagyjából a korábbi felére csökkent. A hatalmas fejlesztésként beharangozott, 200 hektáros Déli Ipari Parkban egyelőre mindössze egyetlen logisztikai csarnok található.

Színjátéknak tartja a Pécsett történteket, az új testület létrehozását Gémesi György, Gödöllő polgármestere, az Új Kezdet elnevezésű párt vezetője. Lapunknak elmondta: Pécs hatalmas támogatási összegeket kapott, és a lényegi döntéseket eddig sem a polgármester hozta meg, csak most „vele vitetik el a balhét”. Gémesi szerint a központi források felhasználásával kapcsolatban pártpolitikai alapú döntések is születtek és születnek Pécsett.
Hozzátette: a polgármesternek vannak hatáskörei, nem lehet gyámság alá helyezni, ha nem felel meg az elvárásoknak, akkor nincs más választása mint lemondani. Bár mivel a döntéseket a testület fideszes többsége hozta, a (nem csak politikai) felelősség az övék. A minimum, hogy ilyenkor feláll a testület.

Szakács László, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese olyan fideszes önpuccsnak nevezte – a Vasárnapi Híreknek nyilatkozva – az Orbán Viktor kormányfő látogatása előtt egy nappal a városban történteket, amelynek során mintegy kiskorúsították és gyámság alá helyezték Páva Zsoltot (képünkön balról), aki azután, hogy elvesztette a pécsiek bizalmát, most a jelek szerint a Fidesz részéről is teljes bizalomvesztést szenvedett el.

Szakács szerint Csizi Péter és köre részéről olyan törvénytelen „térfoglaló” akcióról van szó, amely ellentétben áll a jogszabályokkal: ilyen, pártállami időket idéző, döntéselőkészítő, vagy akár döntéseket ténylegesen meghozó bizottság létrehozásával jogszerűen nem lehetne hatásköröket elvonni. A szocialista politikus nem zárta ki, hogy pártja kezdeményezi az önkormányzat feloszlatását – ebben az esetben időközi választás kiírása válna szükségessé. Ezt azonban a szabályok értelmében legkevesebb fél évvel a jövő áprilisi parlamenti választások előtt kell kezdeményezni.

Az MSZP képviselője szerint az akciónak az Orbán-látogatáshoz való időzítése azt szolgálja, hogy minél inkább megalázzák Páva Zsoltot.

„Pécs nincs jó költségvetési helyzetben, de lehet ránk számítani” – mondta a miniszterelnök pénteken, amikor megérkezett a Kodály Központban tartott jubileumi egyetemi programra. Megjegyezte azonban azt is: „aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is”.

A megyeszékhely katasztrofális pénzügyi helyzetbe került, egyetemének diáklétszáma a felére csökkent, Páva Zsolt polgármester már a párttársai bizalmát is elvesztette. „Hatástalanítását” jogszerűtlenül oldotta meg a Fidesz egy nappal a miniszterelnök látogatása előtt.
 


Az önkormányzati törvény nem ismer olyan lehetőséget, hogy egy település irányításában döntési jogköröket kapjon olyan politikus, aki országgyűlési képviselőként az országos politikában játszik szerepet. Ez ellentmond az önkormányzatiság elvének, logikájának. Márpedig Csizi Péter ilyen jogkörre tett szert a frissen létrehozott testületben. Ismerve azonban a Fidesz által az elmúlt években nemegyszer alkalmazott gyakorlatot, miszerint, ha egy intézkedést egy törvény akadályoz, akkor azt a törvényt meg kell és meg lehet változtatni, simán feltételezhetjük: ez a jogelméleti apróság aligha fogja meggátolni a központi kormányzati akarat érvényesülését.
Különösen akkor nem, ha a cél az időközi választások elkerülése. A pécsi közhangulat ismeretében az nagy valószínűséggel ellenzéki győzelmet eredményezne, mindössze néhány hónappal a parlamenti választások előtt. Páva Zsolt polgármesternek tehát „elengedik a kezét”, de legalább fél lábbal benn tartják őt a polgármesteri hivatalban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!