„Végre!” – reagált a hírre Kincses Gyula, miszerint 6 milliárd forintot ad a kormány a kórházi várólisták rövidítésére.

 
Műtét - az illusztráció forrása: Shutterstock

A program célja, hogy a kisebb beavatkozásokra maximum 2-3 hónapot kelljen várni, és a nagyobb műtétekre is legfeljebb fél év alatt sor kerüljön. A legtöbbet a gerincműtétekre, illetve a térd- és csípőprotézisek beültetésére, a szürkehályog eltávolítására és az epekő kivételére kell várni. A 6 milliárd a várólisták kurtítására elég lehet, vélekedik az egészségügyi szakértő és volt államtitkár, ám szerinte jogos kérdés, hogy honnan vonják el ezt a summát, illetve miért kellett eddig várni a gyorssegélyre.

A kórházak adósságát rendezte a kormány, ám újratermelődik, ha „felszámolására” nincs egységes koncepció.

„Dicséretes ez a hatmilliárd, de a kampányszerű pénzosztás helyett szakszerű tervezés kell és elengedhetetlen az egészségügyi dolgozók megbecsülése. Ha nincs nővér, orvos, akkor hiába teszik rendbe a várólistát, nem lesz, aki az operációkat végrehajtsa. Magyarán: azt a problémát megoldja a jelenlegi gyorssegély, ha egy intézményben azért van kevés műtét, mert az OEP nem tudja finanszírozni a beavatkozásokat. Ám ahol például az egyetlen gerincsebész külföldön praktizál, ott nagyobb a probléma.

Az egészségügy rendbetételére Kincses szerint 200 milliárdra lenne szükség.

Hogy a gyakorlatban miképp működik majd a kormány terve, hogy a betegeket átirányítsák a kisebb várólistákkal bíró kórházakba – nos, ezt még senki nem tudja. Elvileg az adott kórház is értesíthetné a betegeket, de a valóban járható út az lenne, ha az OEP egy központi nyilvántartás alapján szólna a várólistán szereplőknek, hogy hol kerülnek hamarabb sorra – ha vállalják, hogy akár másik megyében műtik őket.

Kincses szerint egy „kritikus listát” is kellene készíteni, hogy mennyi a maximálisan megengedhető várakozási idő az egyes műtétek esetében. „Ehhez is a már említett szakszerű terv kellene, e helyett azonban ilyen-olyan ötletekből, újságírói beszámolókból tudjuk kikövetkeztetni az irányt” – magyarázza Kincses. Ugyanakkor az is tény, hogy az egyes, irreálisnak tűnő, mondjuk kétéves várólisták sokszor nem valósak, ugyanis sokszor nem frissülnek, az OEP most próbálkozik rendbetételükkel.

Címkék: egészségügy, Fókusz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!