A francia bíróság igazat adott azoknak a nőknek, akik veszélyesnek minősített, ipari szilikonból készült mellimplantátumokat kaptak 2001 és 2010 között. A döntés most magyar nők ezreit bátoríthat jogi lépésre. A plasztikai sebészet területén azonban jelenleg másfajta „vészelhárítás” folyik: a többnyire számla nélkül dolgozó sebészek egyikét a napokban buktatta le az adóhatóság.

 
Fotó: Profimedia-Red Dot

Azt a német céget ítélték kártérítésre, amelyik biztonságosnak nyilvánította a francia Poly Implants Prothése (PIP) cég gyártotta szilikon mellimplantátumokat. A TÜV Rheinland korábban két Németországban indított pert is megnyert, a mostani elsőfokú ítélet szerint azonban az implantátumok eltávolításának költségeként fejenként 3000 euró, vagyis majd’ 900 ezer forintos kártérítést kell fizetnie. A céget hat forgalmazó és 1700 nő perelte összesen 50 millió euróra, mivel szerintük a vizsgálatoknak ki kellett volna szúrniuk a problémákat. A PIP egykori vezetői elleni per eközben is zajlik Marseille-ben. Párizsban pedig folyamatban van egy másik is, ebben 5250 felperest háromszáz ügyvéd képvisel. A tulajdonos mindenesetre már bevallotta, arra utasította beosztottait, rejtsék el a problémás szilikont az ellenőrök elől. A bírósági meghallgatáson az is kiderült, hogy a belső minőségellenőrzésért felelős alkalmazottnak csak szakácsoklevele volt.

Még 2010 márciusában robbant a PIP-ügy, amikor kiderült: orvosi szilikon helyett ipari szilikont használtak egyes termékek gyártásához. A PIP gyárát bezáratták, a cég egykori alapítóját és vezetőjét, Jean-Claude Mast letartóztatták.

A magyarországi forgalmazó a mai napig tagadja a felelősségét. Pedig van olyan hazai klinika, ahol rendszeresen ezeket a termékeket használták, méghozzá úgy, hogy a pácienseknek fogalmuk sem volt arról, amit a testükbe ültettek, az a piacon kapható legolcsóbb alapanyag. Tudunk olyan nőről is, aki azt követően kapott PIP-implantátumot, hogy Franciaországban már a gyárat is bezáratták.

Magyarországon több mint ötezer nő érintett, eddig ketten indítottak pert, egyikük meg is nyerte. Ő még 2006-ban 600 ezer forintot fizetett, ehhez tíz év gyártói garanciát kapott. A bal oldali implantátum kiszakadt, ezért megoperálták, és mindkét mellébe új implantátumok kerültek. Erika bírósághoz fordult, a műtét árának megtérítését, illetve kiesett munkaideje miatt nem vagyoni kártalanítást kért és kapott első fokon. A bíróság szerint egyértelmű volt, hogy a termék hibás, a felelős ezért pedig itthon az, aki Erikának azt eladta. A Vidal-Medical Plasztikai Sebészeti Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t kötelezték ötszázezer forint és annak kamatainak megfizetésére.

Magyarországon az ügyeket nehezíti, hogy a nők többsége azt sem tudta, milyen szilikon kerül a testébe, de azt sem, léteznek más megoldások is. Ráadásul a többihez képest lényegesen olcsóbb PIP-ért semmivel sem fizettek kevesebbet, a 700 ezer-másfél milliós árak ugyanis orvostól függenek és nem az implantátumok árai szerint változnak. A PIP magyarországi forgalmazója egyébként plasztikai sebészek által alapított cég volt.

– A károsultakat megilleti a kártérítés, de sokszor nehéz elindulni is, mert nemhogy számlát nem adnak a plasztikai sebészeten, de azt is nehéz kideríteni, hol végezték a beavatkozást, ki az egészségügyi szolgáltató. Nemegyszer kiderül, engedély nélkül végeztek műtéteket – mondja dr. Pongrácz Krisztin ügyvéd, akit már több nő is megkeresett panaszával. A botrány kapcsán megszólaló nők szinte mindegyike beszélt arról, hogy számla nélkül végzik a milliós műtéteket. Egyikőjük például már félig altatásban volt, amikor kérte az orvos, hozza a férje a pénzt. Ott fizette ki a 2100 eurót, de számlát nem kaptak.

Nem meglepő, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal épp a szépségipar, így a plasztikai sebészet piacán indított célzott ellenőrzéseket. A héten egy országosan ismert plasztikai sebész cégénél tartottak házkutatást. Az orvos csupán a tízezer forintos konzultációs díjakat és néhány műtéti díjat rögzített a hivatalos számlázó programban, miközben kétszáznál is több páciense volt, köztük milliós műtéteket fizetők is. Az ismert sebész a műtéti dokumentációkon bukott meg, ott ugyanis mindent rögzítenie kell. Ha letagadná korábbi betegeit, azzal működési engedélyét teszi kockára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!