Lapunk információi szerint az amerikai Külügyminisztérium arra készül, hogy a korábban kijelölt és a kongresszusi bizottsági meghallgatáson fennakadt Colleen Bell hollywoodi producer helyett egy profi, a térséghez értő karrierdiplomatát jelölnek budapesti nagykövetnek.

Híreink szerint a kialakult helyzetre tekintettel külügyi illetékesek azt vetették fel a Fehér Háznak, hogy Budapest már nyugodt hely amerikai szempontból, ahová politikai kinevezettet lehet küldeni nagykövetnek. Úgy tudjuk, olyan jelöltek neve is felvetődött, akik értenek is magyarul. Az mindenesetre bizonyos, hogy ha a nagykövet hiányában az ügyben egyedül kommunikáló André Goodfriend főnököt kap, azzal tovább szaporodnak majd Orbánék gondjai.

Már csak azért is, mert semmi okuk nincs az Orbán-kormány amerikai lobbistáinak abban reménykedniük, hogy a republikánusok múlt heti időközi választási sikerei bármilyen módon befolyásolnák az USA magatartását Budapesttel szemben. A nyomás semmit sem fog csökkenni – adták tudtul a VH érdeklődésére washingtoni források. Két meghatározó pontra hívták fel a figyelmet.

Az egyik: a külpolitika az elnök hatásköre. Általában kikérik a kongresszusi vezetők véleményét, de az elnök dönt. (Így van ez a nagyköveti kinevezésekkel is.) A másik meghatározó pont: semmi sem mutatja, hogy a republikánusok kevésbé kritikusak Orbán politikájával. Hiszen a Putyinhoz való viszony meghatározza az Orbán-kormány megítélését. Ezzel pedig Orbán nem áll jól. Már ez év elején McCain republikánus szenátor Budapesten udvariasan, de nyomatékosan arról beszélt, hogy Orbán Paks 2-vel rossz úton jár.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!