Kampányarcból jelölt lehet – Programbemutató ülés, ahol Kunhalmi Ágnes debütál az MSZP kampányarcaként – ez a hivatalos tematikája a szocialista választmánynak szombaton. Hogy a kampányarc titulus mit takar, arról szórnak a vélemények: van, aki szerint csak a szocialista program csomagolása, mások szerint érdemben befolyásolja majd a tartalmat.

 
Kunhalmi Ágnes - Fotó: Draskovics Ádám

Ráadásul bármelyik meghatározás csak január végéig, február elejéig igaz, ugyanis addigra el kell dőlnie, beválik-e az MSZP stratégiája, amelyik következetesen ragaszkodik a közös listához és miniszterelnök-jelölthöz. Ha nem, két út áll a szocialisták előtt: vagy koordinálják a választókerületekben a jelöltállítást, vagy egyedül próbálnak szavazatot maximalizálni. Ami az előbbit illeti – legalábbis jelen állás szerint –, bukásra ítéli a kormányváltást és az MSZP-t egyaránt.

A szocialistáktól a DK-sok országosan mintegy 7-8 olyan egyéni választókerületet követelnek, amit vagy nyerhetnek egyéniben, vagy ha nem, akkor is rengeteg töredékszavazatot söpörhetnek be – ami annyit tesz, hogy országos listájukról többen kerülhetnek a parlamentbe. Ha az MSZP átengedi ezeket a területeket, akkor egyrészt látványosan kisebb lehet a frakciója, mint a DK-é, másrészt hiába kerekedik ki Gyurcsány pártjának képviselőcsoportja, érdemben nem ül több demokratikus honatya az Országgyűlésben.

Ráadásul az LMP és a Momentum mindenképp versenybe küldi saját emberét, így a DK jelöltje biztosnak hitt körzeteket is elbukhat. A különindulás viszont azt az esélyt kínálja, hogy a szocialista hangulatú választókerületeket el tudja hozni az MSZP. Mindenesetre, ha nincs közös lista és jelölt, akkor Kunhalmi automatikusan miniszterelnök-jelöltté emelkedik.

Itt még azonban nem tart a történet, a két párt vadul tárgyal egymással. Az MSZP elnökségének múlt pénteki ülése után Gyurcsány Ferenc megérezhette, hogy elment a falig, ugyanis informális tapogatózásokba kezdett. Azt, hogy a DK elnöke mit csinál, kevesen értették, hiszen a legtöbb őt pártoló szocialista úgy érezte, ha a Gyurcsánnyal nem egyezkedő Botka László többé nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, akkor 24 órán belül megvan az MSZP–DK-egyezség. Ám a jelek szerint Gyurcsány, miután kiszerelte a rendszerből Botkát, az orbáni uniós taktikát követte, azaz kettőt lépett előre, egyet hátra.

A retiráló lépést (ez a múlt pénteki „engedékenység” volt) követte az előretörés.

Egyrészt a héten ismét deklarálta, hogy esze ágában sincs közös listára menni, másrészt új választókerületekről nyitott vitát – most például Óbudát vinné a DK, ahol az MSZP-s Kiss László tarolt egyéniben.

Ennek ellenére az a hír járja, hogy ismét közel a megállapodás, és többen szeretnének a választmányi ülésen egy paktumról beszámolni (hogy sikerül-e, az lapzártánkig nem derült ki). Az biztos, hogy a programról szó lesz, amely alapvetően örvendetesen baloldali.

Címkék: Fókusz, MSZP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!