Tegnap tartotta XXII. kongresszusát a négyéves LMP, de az elsőt azóta, hogy január végén nyolcan kiléptek a frakcióból és Párbeszéd Magyarországért néven új pártot alapítottak.

Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselő csoportjának vezetője szerint olyan tekintélyelvű rendszer alakult ki Magyarországon, ahol „senki és senkinek a jogai nem lehetnek biztonságban”. Szerinte az alkotmányosság felszámolása azért történhet meg, mert Orbán Viktor megteheti, hiszen az emberek az elmúlt 20 évben végletesen kiábrándultak a demokratikus intézményekből. – A Fidesz-kormány alatt az oligarchák érdekei mindig fontosabbak, mint a jövő nemzedékek érdekei – mondta Schiffer, aki szerint az LMP-t az elmúlt másfél évben sehová nem vezető terméketlen viták bénították, nem volt lehetőségük arra, hogy rendszerkritikus alternatívát mutassanak a „populista blablával szemben”. Az LMP ezután bemutatja, miként lehet több „válságálló” munkahelyet teremteni és a magyar politikát az oligarchák fogságából kiszabadítani, valamint „véget vetni annak, hogy az országból évente sok-sok milliárdot szivattyúznak ki, az államadósság többszöröse vándorol ki offshore paradicsomokba”. A politikus szerint nem kőbe vésett törvény, hogy a hosszú távú célokat alárendeljék a pillanatnyi érdekeknek, ugyanis „a politika nem befutó listás helyekről, miniszteri székekről szól”.

Csiba Katalin szóvivő lapunknak azt mondta: jelszavuk a zöld tavasz, azaz olyan építkezésbe fognak, amely eredményeként 2014-ben újra önálló pártként ülhetnek a parlamentben. – A két nagy és régi politikai konglomerátum – a Fidesz és az MSZP, valamint csatlósaik – leváltása a cél, és egy új politikai közösség létrehozása – fogalmazott.

A rendezvényen, bár nem tagja a pártnak, felszólalt Puzsér Róbert kritikus is. Úgy vélte, a kormányzás „nyílt, szégyentelen és törvények által legitimált korrupció”. Az, hogy nem törleszkednek se Orbán, se Bajnai lábához, még nem jelent függetlenséget. A párt tagjainak azt üzente: „amikor az egyetlen célotok az lesz, hogy holnap is tükörbe tudjatok nézni, akkor lesztek függetlenek. Akkor más lesz a politika”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!