Záporoznak Izraelre a Hamász rakétái a Gázai övezetből, míg az izraeli légierő a szervezet katonai bázisait és politikai irányító központjait támadta folyamatosan.

Rakétatámadás célpontja volt Tel-Aviv is, ugyanakkor izraeli vadászbombázók lerombolták a Hamasz székházát, s vezetőjének lakhelyét. Az igazi kérdés azonban az, hogy rászánja-e magát Izrael a szárazföldi támadásra. A 75 ezer tartalékos mozgósítása, a harci járművek csoportosítása a Gázai övezet határán arra vall, hogy az izraeli kormány kész megtenni ezt a lépést, ha a rakéták áradata nem szűnik meg. A jelekből ítélve halvány jelét látni a diplomáciai úton történő megoldáskeresésnek is: Netanjahu izraeli miniszterelnök és Merkel német kancellár telefonbeszélgetése során felvetődött egy Izrael és a Hamász közötti tűzszünet lehetősége. Merkel a Hamászt hibáztatja a kialakult helyzetért, s felszólította a rakétatámadások megszüntetésére. Eközben Obama amerikai elnök az egyiptomi államfővel beszélt és feltehetően arra ösztönözte őt, hogy a harcok lecsillapítása érdekében vesse latba befolyását. Bizonyos jelek arra utaltak, hogy a Hamász is nyitott a diplomáciai megoldáskeresésre, a szervezet politikai vezetője találkozott az egyiptomi hírszerzés főnökével, akinek állítólag jó izraeli kapcsolatai vannak, s már máskor is közvetített Izrael és Hamász között. Ugyanakkor az Arab Liga főtitkára, Nabil al-Arabi Kairóban úgy nyilatkozott, minden békekezdeményezést felül kell vizsgálni Izraellel. A libanoni külügyminiszter, Adnan Manszúr pedig az Izraellel való diplomáciai kapcsolatok megszigorítását szorgalmazta. Természetesen megszólalt Irán is, arra buzdítva az iszlám országokat, hogy együttesen lépjenek fel Izrael „halálos támadásai” ellen.

„Már nem is tudom megszámolni, hogy hányszor kellett lemennünk az óvóhelyre az utóbbi négy napban” – nyilatkozta a VH-nak az Ashdodban élő Kálmán Anni, akit két légiriadó között tudtunk telefonon elérni tegnap este. Elmondta, hogy a Gázai övezettől 20 kilométerre fekvő Asdod régóta rakétatámadás által veszélyeztetett terület, naponta ötven-hatvan rakétát is kilőttek rájuk, ám az elmúlt fél hétben jóval intenzívebbé vált a támadás. Kálmán Anni társasházban él, amelynek külön óvóhelye van, így a ház lakói mind oda sietnek, ha megszólal a sziréna. Tel-Avivban a kilövéstől számított másfél percen belül csapódik be a rakéta, ennél rosszabb a helyzet Asdodban. Az ivóvízzel, konzervekkel, ülő alkalmatossággal felszerelt óvóhelyen a légiriadó feloldását követően még tíz percig kell lent maradniuk a lakóknak. Elmondta, korábban soknak tartották ezt az időt, de mivel egyre gyakrabban fordul elő, hogy az első kilövést egy második, sőt, olykor egy harmadik is követ, mindenképpen szükséges a tíz perc. A városban az iskolák jövő héten is zárva lesznek, a boltokból csak a nagyobbak tartanak nyitva. A kijárási tilalom él, és ezt mindenki be is tartja. Az internet, telefon, televízió működik Asdodban, a lakókat a híradások minden fejleményről tájékoztatják, nyugtatják őket, és a teendőikről is informálják őket. Az öt unokával büszkélkedő Kálmán Anni elmondta, hogy a gyerekek is tisztában vannak a történésekkel, fegyelmezetten, higgadtan viselkednek. A férfiakat mind behívták tartalékosnak, így az ő vejeit is. Kálmán Anni kétségekkel tekint a szárazföldi bevonulás lehetőségére, mivel abban az esetben mindkét félnek óriási lehet a vesztesége. „Annak örülnénk, ha a rakétatámadásoknak vetnének már véget. Nem akarunk mást, csak csendet!” – tette hozzá.

„Egyértelmű hogy a Hamász célja az, hogy civileket támadja, most már szinte tekintet nélkül arra, hogy izraeliek, vagy éppen palesztinok lakta területet talál el” – ezt már a Tel-Avivtól 15 kilométerre északra élő forrásunk nyilatkozta, aki hozzátette, az Izraelben létező Vaskupola nevű rakétaelhárító rendszernek köszönhetően a rakéták nagy számához mérten csak kis számban sérültek meg civilek. Izraelben négy elhárító rendszer volt eddig, az ötödik tegnap óta működik Tel-Aviv védelmére. A rendszer lényege, hogy érzékeli és követi a Gázai övezetből kilőtt rakétákat, kiszámítva becsapódási helyüket. Ha a támadó rakéta lakott területen kívülre érkezik, nem követi tovább a rendszer, ám ha lakott területre csapódna be, akkor ellenrakétát lő ki, hogy az a levegőben megsemmisítse. Forrásunk elmondta, az elmúlt négy napban a több száz Hamász-rakéta körülbelül fele lakott területre csapódott volna, ezeknek kilencven százalékát szedte le sikeresen az elhárító rendszer. Hozzátette azt is, hogy Izrael egész területének védelmére huszonöt elhárító rendszerre lenne szükség. Mivel egyelőre a legészakibb támadás Tel-Avivot érte, így az onnan tizenöt kilométerre élő forrásunk mindennapjai nem változtak, nincsenek légiriadók. Elmondta, hogy Izraelben az újépítésű lakásokba már speciális technikával készített, vasfedelű ablakokkal ellátott óvóhelyeket is építenek, ám ha a lakosság pontosan betartja a Védelmi Minisztérium részletes, minden eshetőséget érintő utasításait, akkor nagy esély van a rakétabecsapódás túlélésére.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!