Már csak néhány nap, és Rióban fellobban az olimpiai láng. Ha csak addig el nem lopják. A legendásan rossz brazíliai közbiztonsággal kapcsolatos legfrissebb hír az, hogy egy férfi megpróbálta megkaparintani az olimpiai fáklyát, amely éppen úton van Rio felé. Az akció csak félig volt sikeres, mert a biztonsági őrök – némi fáziskéséssel ugyan, de – földre teperték az ügyetlen rablót.

 
 
 

A tolvajlás és az utcai rablás egyébként sem szokatlan Brazíliában. A hasonló esetek miatt a Külügyminisztérium is figyelmeztetést adott ki. A tanács pedig az, hogy az utcai rablások során vita nélkül adják át a támadóknak azt, amit kérnek, és csak ezután rohanjanak a legközelebbi rendőrhöz panaszt tenni. A dél-amerikai kontinensen nagy divat az emberrablás is, az olimpia szervezői remélik, hogy a sok millió dollárt érő sportolók megússzák a játékokat. A rendezők minden eszközt bevetnek: a tervek szerint több mint 80 ezer rendőr és katona járőrözik majd Rio de Janeiro utcáin a nyári játékok ideje alatt.

Leonardo Picciani sportügyekért felelős brazil miniszter egy sajtótájékoztatón igyekezett mindenkit megnyugtatni. Elmondta, hogy a fegyveres erőkre csaknem 24 millió dollárt különítettek el. Ez nemcsak a sportolóknak, hanem maguknak a rendőröknek is jó hír, tekintve, hogy sokan közülük hónapokig hiába várták a fizetésüket. Sok rendőr saját pénzen furikázott, mert benzinre sem volt keret.

Nemcsak a helyi bűnözőktől, hanem az Iszlám Államtól is tartaniuk kell azoknak, akik a dél-amerikai kontinensre látogatnak.

Legutóbb a múlt héten szerda este kaptak el egy libanoni származású férfit, aki a szélsőséges iszlamista csoportokat dicsőítő szövegeket tett fel a közösségi hálózatokra, és fel is esküdött az Iszlám Államra. Azelőtt pedig egy tizenkét fős csoportot lepleztek le, akik terrorakciókra készültek a játékok idején.

Az egyik legnagyobb veszélyt az olimpikonokra és a turistákra a most már világméretű fertőzés, a Zika-vírus jelenti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még az év elején hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet. Szó volt az olimpia elhalasztásáról is, végül ez nem következett be. Ám több sportoló is úgy határozott, a vírusveszély miatt nem vesz részt az olimpián.

Közéjük tartozik például Jason Day világelső golfozó, aki egy másik golfsztárral, Rory McIlroyjal egyetemben lemondta az olimpiai szereplést. Döntésüket azzal magyarázták, hogy nem kívánják kockáztatni kedvesük jövőbeni terhességét a sport miatt. Hasonlóan vélekedett a világhírű NBAsztár, Paul Gasol is, aki erősen gondolkozik azon, hogy részt vegyen-e a spanyol csapat kosárlabda-mérkőzésein.


ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KÖVESDI PÉTER

Most először indulhatnak az olimpián a hazájukat elhagyni kényszerült, menekült sportolók. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében négy férfi és hat női sportoló jutott ilyen módon kvótához: úszók, atléták és egy cselgáncsozó. A menekültek nem hazájuk lobogója, hanem az olimpiai zászló alatt versenyeznek, ha győznek, az olimpiai himnusz csendül fel a tiszteletükre. (A képen Popole Misenga kongói cselgáncsozó pózol Rio egyik nyomornegyedében)


Egy igen sok nem
Már az olimpia helyszínén készül a játékok egyik legnagyobb sztárja, Usain Bolt. A hatszoros ötkarikás bajnok sprinter Brazíliában történelmi tettre készül, a célja, hogy a pekingi és a londoni játékokhoz hasonlóan most is megnyerje a 100 és a 200 métert, és győzelemre segítse a 4×100-as váltót. Nem lesz ott Rióban 68 doppingvétséggel gyanúsított orosz atléta, akiket a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül nem engedett ki az olimpiára.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) november 15-én függesztette fel a VFLA tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást. Ezért fordultak az orosz atléták és az ország ötkarikás szervezete a CAS-hoz. Már biztos, hogy nem lesz ott Rióban a női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva és a 110 méter gát világbajnoka, Szergej Subenkov sem.
A „maradék” orosz csapat nagy része egyébként elutazott az olimpiára. A moszkvai búcsúztatáson Vlagyimir Putyin ismét bírálta atlétáik kizárását.
 

A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de az elmúlt hónapokban kiderült, szexuális úton is terjedhet. A fertőzés általános tünetei: fejfájás, láz, bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. A legnagyobb kockázatot a terhes anyukákra jelenti, akiknek a babája könnyen mikrokefáliásan születhet, ami komoly agyi károsodással jár.


500 000-nél
is több turistát várnak a szervezők az olimpiára


Úton a magyarok
Megérkeztek Rióba az első magyar sportolók. Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid, valamint két tornász, Kovács Zsófia és Hidvégi Vid pénteken indult útnak edzőik társaságában. Az egészségügyi csapat is az olimpia helyszíne felé tart. Az ő feladatuk, hogy néhány nap alatt berendezzék az olimpiai faluban azt a klinikát, ahol a magyar sportolókat a nap 24 órájában ellátják. A magyar csapat nagy része a hétvégén utazik Rióba.Nem partraszállás. Brazil katonák gyakorlatoznak a strandon, az olimpia megnyitása előtt egy héttel. Háttérben a hírhedt Guanabara-öböl


Szintén nagy kockázatot jelent a riói Guanabara-öböl vizének szennyezettsége, ahol az olajos víz és a döglött halak mellett egy veszélyes baktérium is keserítheti a versenyző vitorlások szereplését.
A Texas Egyetem kutatói kimutatták, hogy akár egy teáskanálnyi víz lenyelésétől is komoly betegséget lehet kapni az öbölben.
Tavaly augusztusban Erik Heil német vitorlázót emiatt kórházban is kezelték. Hasonló körülmények várják a szörfösöket és hosszútávúszókat is, akik tulajdonképpen emberi ürülékben kényszerülnek úszni az olimpián. A résztvevőknek mindössze csak annyit tudtak tanácsolni, hogy csukják be a szájukat.
Nincs túl jó állapotban az olimpiai falu sem. Ahogy korábbi számunkban megírtuk, az ausztrál sportolók nem voltak hajlandók beköltözni a számukra kijelölt épületekbe, mert a falakból csövek lógtak ki, a vécét nem lehetett lehúzni, és a falak penészesek voltak.
A szervezők elismerték a hiányosságokat és azt ígérték, intézkednek az ügyben. Az állapotok miatt a brazil válogatott sztárja, Neymar is sajnálkozott egy kicsit. A Barca labdarúgója azt mondta: rossz üzenet Brazíliától, hogy épp a célegyenesben rontják el az évek óta keményen készülő sportolók programját.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!