Hiába virulnak a piacok, a forint gyengélkedik. És márciusig nem is remélhetünk lábadozást.

Addig maradhat a 290 forintnál drágább euró, mert Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megint széllel szemben lavírozik. Nem elég, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöki székére kacsintgat, akkor készül pénzügyi lazításra, amikor Európában éppen szorítanak a gyeplőn.

A héten több hullámban gyengült a forint, annak ellenére, hogy a piacokon jó a hangulat és a befektetők sokat emlegetett „kockázati étvágya” is kielégítő. Mondhatni, dől a pénz a feltörekvő országokba, mint amilyen hazánk is. Ráadásul Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott: egyelőre elzárja a pénzcsapot, s egy időre véget vet a monetáris lazításnak. A magyar piac mégsem részesül minden jóból. Nem kell ahhoz gondosan iskolázott londoni elemzőnek lenni, hogy észrevegyük, az ismétlődő forintgyengülések mögött rendre Matolcsy György hivatalos és publicisztikus megnyilvánulásai húzódnak.

A forint szempontjából jelenleg a legnagyobb kockázatot Simor András, márciusban leköszönő jegybankelnök utódjának személye jelenti. A befektetők szerint a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne az unortodoxiájáról elhíresült nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György jegybankelnöksége. Pláne, hogy a tárcavezető már előre megüzente: az elmúlt években rendre meghiúsult gazdaságélénkítési terveit, ezúttal a Magyar Nemzeti Bank pénzpolitikája révén kívánja elérni. Nos, a kis magyar pénznyomda víziója, lévén, hogy a fizetőeszközünk nem világpénz, mint a dollár vagy az euró, hosszú hónapokra kényszerpályára lökte a forintot. Elemzők szerint márciusig mindenképpen meg kell békélnünk a 290 forintnál drágább euróval. Az első negyedév végén, a jegybankelnökváltás felfokozott hangulatában pedig 300 forintos euró valószínűsíthető. És ha végül tényleg Matolcsy lesz a befutó, akkor a második negyedévben a rossz emlékű, 320 forint feletti történelmi csúcsok is feltűnhetnek a devizapiac horizontján. Csak remélhetjük, hogy a kormányfő megálljt parancsol túlfűtött miniszterének, s a Magyar Nemzeti Bank élére olyan szakembert neveznek ki, akinek a személye a piacon legalább nem kelt megütközést.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!