Ha valamit megveszünk százmilliárdokért, és azonnal költeni kell rá újabb 65 milliárdot, az nem tűnik valami jó vételnek. Ha egy ilyen ügyletre a kormány az adófizetők pénzét költi, az akár felvetheti a bűncselekmény alapos gyanúját is.

 
Fotó: Beliczay László, MTI

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújával tesz ismeretlen tettes ellen feljelentést az MSZP, az ok: a német E.On és a magyar kormány között létrejött üzlet a gáztározók adásvételéről. „Egyre biztosabb, hogy Orbán Viktor ezzel a vásárlással fizette ki az E.On-nak a rezsicsökkentés árát” – állítja Tóth Bertalan, a szocialisták elnökségének tagja.

Az előzmények ismertek: személyesen Orbán Viktor írt alá szándéknyilatkozatot tavaly novemberben E.On elnök-vezérigazgatójával a német cég egyes földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az állami Magyar Villamos Művek (MVM) részére. A szándéknyilatkozat tartalmát a kormány tíz évre titkosította, s arra, hogy miért költ összesen majd’ 350 milliárdot költ az üzletre, eddig egyetlen értékelhető válasz született: mert az eladó ennyit kért. Az üzlet lebonyolítása érdekében az MVM több mint 100 milliárd forint értékű hitel felvételére kér ajánlatot bankoktól, az pedig már korábban eldőlt, hogy 52 milliárdot maguk fizetnek ki saját tőkéből az E.On-nak. Ha mindez nem lenne elég, az MVM közgyűlése arról döntött a héten, hogy miután adófizetői pénzekből már eddig kifizettek 280 milliárd forintot az E.On-nak, most újabb 65 milliárd forintot tesznek a frissen vásárolt társaságokba. „A 65 milliárd forintos tulajdonosi kölcsön nyújtásáról szóló döntés azt jelenti, hogy az adófizetők számára ez az egész ügylet összesen 345 milliárd forint terhelést jelent, hasznot azonban nem” – fogalmazott Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A következmények mindenesetre jól kalkulálhatók: az MVM jövőre veszteségessé válik, elkezdődik egy állami vállalat elértéktelenedése. És mindez miért? Az egyik kormányzati magyarázat szerint ettől majd olcsóbb lesz a gáz. Ám hogy a vásárlásnak mi köze a gáz árához, arra egyetlen szakértő sem tudott eddig értelmes magyarázatot adni. Ennek alapján tűnik hihetőnek a szocialisták magyarázata: így kompenzálja a kormány a rezsicsökkentés veszteségét a német multinak. Akkor már csak az a kérdés marad megválaszolatlanul: akkor mire fel a rezsicsökkentéssel kapcsolatos harcos retorika?

Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, az hűtlen kezelést követ el – ez áll a Büntető Törvénykönyvben, és az MSZP képviselői szerint ennek a mondatnak minden elemét kimeríti a kormány–E.On üzlet. Feljelentésüket egyebek közt arra alapozzák, hogy a sajtóban megjelent, és máig nem cáfolt hírek szerint az E.On itteni földgáz érdekeltségeit egy nagy nemzetközi cég 12 milliárd forint értékűre taksálta, egy másik külföldi cég később 90 milliárd forintos értékbecslést adott. A kormány most még ez utóbbi, nagyobb összegű értékbecslésnek is a négyszeresét fizeti ki.

De a kormány energetikai vásárlási lázának, úgy tűnik, nincs vége. Szakértők szerint azért korlátozza a kormány a Gazdasági Versenyhivatal jogkörét, hogy a stratégiai gáztároló gond nélkül átkerülhessen a Magyar Fejlesztési Banktól az MVM-hez. Az E.On-tól megvásárolt négy tároló mellé az ötödik ugyanis versenyjogi aggályokat vetne föl, feltéve, ha marad szervezet Magyarországon, amely érvényesíteni képes az európai versenyjogi normákat. Fideszes képviselők törvénymódosító javaslata azonban azt tenné lehetővé, hogy bizonyos nagy jelentőségű ügyeknél elkerülhető legyen a kormány számára a versenyjogi vizsgálat. A parlament nem tűzte napirendre a javaslatot, ami jelentheti azt is, hogy a kormány mérlegeli, hogy egy ilyen törvénymódosítás mennyire verné ki a biztosítékot Brüsszelben. Közben úgy fest, elkezdődik a külföldi szakmai befektetők kivonulása a hazai energiaszolgáltató szektorból – állítja az energiafocus.hu szakmai honlap. Lapunk pedig úgy tudja, a vevői oldalon megint csak a kormány áll az adófizetők pénzével. Megválik a fővárosi gázszolgáltatóban lévő részesedésétől annak német tulajdonosa, az RWE, s ez a német cég is állítólag komoly alkudozásban van már a kormánnyal. Mivel a nagy német energiaipari cég vezetői nemrég a legmagasabb szinten egyeztettek az üzletrész értékesítéséről, így az ügylet várhatóan az ősz folyamán le is zárul.

A nagy alkudozások közepette elsikkadni látszik a fogyasztókat közvetlenebbül érintő hír: az elmúlt 9 évben egyszer sem volt olyan kevés gáz a magyarországi tárolókban a fűtési időszak előtt, mint idén. A Magyar Energetika és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból derült ki, hogy konganak az ürességtől a hazai gáztárolók. A MEKH által közölt számok szerint júliusig mindössze a kapacitás 39,6 százalékát töltötték meg a kereskedők földgázzal, ehhez képest tavaly júliusban 54,6 százalékban voltak tele a tárolók, 2011-ben pedig 64,7 százalékos volt a töltöttség. Ennek akkor lehet komolyabb következménye, ha az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vita alakul ki Ukrajna és Oroszország között, ami miatt hetekig nem érkezik földgáz Magyarországra keleti irányból. A helyzetet súlyosbíthatja, ha extrém hideg lesz az idei télen. Ha nem így alakulna, a kormány energetikai lépéseitől így is van ok fázni.

Címkék: kormány, gazdaság

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!