Tíz éremért megyünk Rióba, de ha több, az se baj. Nem olyan vészes a helyzet – állítja az aggasztó híreket kommentálva az elnök. Csökkentek a jutalmak, de nőtt a parasportolók támogatása.

  <h1>A képen a búcsúzó magyar paralimpikonok első csoportja - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI</h1>-
  <h1>Néhány éremesélyes paralimpikonunk riói versenyeinek időpontja</h1>-

A képen a búcsúzó magyar paralimpikonok első csoportja - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

- – Kép 1/2

Négy évvel ezelőtt a londoni Aquatics Centerben, telt ház, 17 ezer néző előtt ugrott a medencébe Sors Tamás, a 100 méteres pillangóúszás döntőjében. Nem sokkal korábban, az előfutamban a világcsúcstartó, többszörös világ- és Európa-bajnok pécsi úszó egyedüliként a mezőnyből egy percen belüli idővel (59.94 mp) csapott célba, két másodpercet verve spanyol vetélytársára.

A döntőben féltávnál még világcsúcs részidőn belül fordult 27.20 mp-cel, a táv második felében azonban kicsit visszaesett, ám így is megmaradt 37 század előnye fő üldözője, az ausztrál Matthew Cowdrey előtt. A vége 59.54 lett. Sors Tamás megvédte címét, és immár kétszeres paralimpiai bajnokként állhatott fel a dobogóra.

Londonban a magyar csapat két arany-, hat ezüst- és hat bronzérmet nyert. Ezzel most Rióban is kiegyeznénk. „Tíz érem benne van a magyar csapatban” – mondta a paralimpikonok búcsúztatóján Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. „Úszásban, vívásban és asztaliteniszben vagyunk a legerősebbek, de remélem, hogy azért atlétikában, erőemelésben, dzsúdóban és kajak-kenuban is odaférünk az érmekhez” – tette hozzá.

Az elmúlt napokban főleg a riói problémákról szóltak a hírek: nem fogynak a jegyek a versenyekre, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság – bevételek híján – képtelen megfelelő módon támogatni a résztvevő országok sportolóit. Felmerült, hogy több paralimpikon el sem utazhat Rióba, akik mégis rajthoz állnak, le kell mondjanak bizonyos kényelmi szolgáltatásokról.

„Nem olyan vészes a helyzet odakint, mint a médiában hallani, vannak gondok, de ezek nem megoldhatatlanok” – nyugtatta meg a kedélyeket az indulás előtt Szabó László. Az immár háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Szabó Gabriella pedig úgy fogalmazott, hogy a brazíliai körülményeket semmilyen más világversenyéhez nem lehet hasonlítani. „Ha jó eredményt akartok elérni, akkor odakint csak a saját feladatotokra koncentráljatok.”

Ami tény: az egyéni kvóták számát tekintve még soha nem vett részt ennyi magyar sportoló a paralimpián, a 43 versenyző pedig minden idők második legnépesebb magyar csapatát jelenti. A magyarok 80 versenyszámban indulnak. Négyen az utolsó héten kaptak egyéni kvótát, miután doppingolás miatt a teljes orosz csapatot kizárták a paralimpiáról.

A szeptember 7-i, szerdai megnyitón a hetedik paralimpiájára készülő úszó, Ráczkó Gitta viszi majd a magyar zászlót. „Nagy megtiszteltetés ez a számomra, nagyon örülök, hogy felkértek” – mondta a távirati irodának a kerekes székes sportoló, akinek az a célja a játékokon, hogy fő számában, 100 méter mellen bejusson a döntőbe.

A képen a búcsúzó magyar paralimpikonok első csoportja.  


A teljes riói csapat:
asztalitenisz (6): Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula;
atlétika (5): Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika;
erőemelés (4): Mezei Katalin, Sas Sándor, Sztanó György, Tunkel Nándor;
evezés (1): Lőrincz Krisztina;
judo (2): Burányi Flóra, Szabó Nikolett;
kajak-kenu (4): Varga Katalin, Váczi Anita, Rozbora András, Suba Róbert;
kerekes székes vívás (6): Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mató Gyula, Veres Amarilla, Osváth Richárd;
kerekes székes tenisz (1): Németh Roland;
kerékpársport (1): Butu Arnold;
sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula;
triatlon (1): Boronkay Péter;
úszás (10):
Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt.


Paracsillagok

Engelhardt Katalin úszó.
Már 1992-ben, Barcelonában rajtkőre állt. Ez az ötödik olimpiája. Atlantában 200 m vegyesen első lett.

Dani Gyöngyi kerekes székes vívó.
1991-ben került székbe. Kamaszkori labilis lelkiállapotban, öngyilkos szándékkal leugrott egy négyemeletes ház tetejéről. Életben maradt, de deréktól lefelé megbénult. 1998 óta vív.

Krajnyák Zsuzsa kerekes székes vívó.
Világ- és Európa-bajnok, paralimpiai ezüst- és bronzérmes. Fejlődési rendellenességgel született. Hatéves korától úszott, asztaliteniszezett és kézilabdázott. 1998-ban Dani Gyöngyi tanácsára a vívást választotta.

Pálos Péter asztaliteniszező.

Háromszoros világ- és Európa-bajnok, paralimpiai bajnok. Már 13 évesen beleszeretett az asztaliteniszbe. 14 éves korában ment el édesanyjával a BVSC edzésére, azóta is ott játszik. A 11-es, enyhén értelmi fogyatékos kategóriában játszik.

Sors Tamás úszó.

Világcsúcstartó, többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok. 2002-ben már gyermekversenyeken, később hazai és nemzetközi felnőttversenyeken is sikereket ért el pillangó, gyors és vegyes számokban is. 2007-ben 100 m pillangón úszott világcsúcsot. 2008-ban, Pekingben a magyar paralimpiai csapat egyetlen aranyérmese volt. 2012-ben, Londonban 100 m pillangóúszásban ismét aranyérmet szerzett.Mikor drukkoljunk?
Természetesen az első perctől az utolsóig, hiszen a 43 magyar versenyző bármelyike odaérhet a dobogóra. A realitás azonban az, hogy a magyarok közül hétnyolc sportoló szerez érmet Rióban.
Az alábbi táblázatban láthatják, mely napon érdemes értük szorítani.

Szeptember 9–11. Pálos Péter (asztalitenisz)
Szeptember 10. Szabó Nikolett (dzsúdó)
Szeptember 10–12. Engelhardt Katalin (úszás)
Szeptember 11–13. Ráczkó Gitta (úszás)
Szeptember 11–15. Sors Tamás (úszás)
Szeptember 13–14. Dani Gyöngyi (kerekes székes vívás)
Szeptember 13–14. Krajnyák Zsuzsa (kerekes székes vívás)
Szeptember 16. Vereczkei Zsolt (úszás)
Félpénz
A Rióban érmet szerző magyar paralimpikonok az olimpikonok jutalmának felét kapják. Ez azt jelenti, hogy az aranyéremért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió forint, a bronzéremért 10 millió forint jár a fogyatékkal élő sportolóknak. Eközben a Magyar Olimpiai Bizottság idén 39 millió forintról 61 millióra növelte a fogyatékkal élő sportolók támogatását (az egészséges sportolók támogatási kerete 2016-ban 935 millió forint volt). Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó a Vasárnapi Híreknek adott interjúban „nevetségesnek és felháborítónak” nevezte, hogy csökkentették a parasportolók jutalmát. Úgy fogalmazott: „ha 2024-ben olimpiát szeretnénk rendezni, akkor nem mutathatunk olyan képet magunkról, hogy csökkentjük a paralimpikonok jutalmát. És nemcsak az épekhez, hanem a négy évvel ezelőttihez képest is”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!