A friss Vasárnapi Hírekben "Hotel Hungary" címmel részletezték munkatársaink az Orbán-rendszer klientúrája és oligarchái kifizetésére készülő újabb lenyúlást.

 
Orbán Ráhel - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Az új irány  a"simicskátlanítás" után a Lázár János hatáskörébe tartozó területek lereszelése lesz. Az egyik nagy projekt a turizmus átalakítása. A turizmust a jövőben egy állami csúcsszerv, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) irányítaná Rogán tervei szerint. Rogán egyik turisztikai irányítóembere pedig a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel lenne.

Csakhogy az ötlet megvalósításához el kellene ragadni az ágazatot a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, Varga Mihály miniszter viszont nem kér a NIÜ-ből, a feltételezés szerint azért, mert "nem szeretné, ha egy újabb klientúratámogató, oligarchafinanszírozó tárca épülne fel".

Márpedig a jelek szerint Rogán nem véletlenül találta meg a turizmust, mint az államosítás következő célpontját: az ágazat a mintegy 33 ezermilliárdos GDP tizedét termeli meg és sok tízezer szereplőt tart el.

A vasárnapi Hírek cikke felvázolja az Orbán-rendszer vezető politikusainak és üzletembereinek küzdelmét az új lehetőségek megnyitásáért.

varga Mihály és a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós is Lázár János gyengítésében érdekelt, de más okból.  Seszták szövetségese Rogán Antal, és támogatja a MOL is, a MOL-vezérre tehát  szintén számíthatnak Lázár Jánossal szemben. Ebből következtetni lehet arra is, hogy a Demján Sándor által közvetített békekötés Csányi Sándor OTP-vezér és Lázár János között "nem valósult meg teljeskörűen".

A turizmus új kezekbe kerülésének hírére pedig szintén új érdekcsoportok, új arcok kerültek elő, akik közismertek, de legalábbis a turizmus, szállodaipar területén újak. "Az ágazat új üdvöskéinek tartják például Káel Csabát (a Müpa vezérigazgatója), illetve arról beszélnek, hogy Mészáros Lőrincet sem hagyja hidegen a szállodaipar".

Orbán Ráhel említett megjelenése pedig az átalakítás előkészítésénél máris nagy figyelmet keltett.

„Kezdenek úgy rátalálni a turizmusra, mint a földpályázatokra. Nem hiszem, hogy a terv mögött nincs lenyúlási szándék" - idézi lapunk egy "névtelenséget kérő turisztikai szakember" véleményét. Az idézet pedig az ajánlónk címében szereplő megállapítással folytatódik:
"- Ha a megvalósítása csak azzal járna, hogy Rasinak (Orbán Ráhel beceneve – a szerk.) lesz három szállodája, ám legyen: ezzel ugyanis az egész ágazat jól járhat.”

A politika számára nagyon csábító az ágazat, hiszen 2014 és 2020 között mintegy 220 milliárd forintos uniós támogatást kasszírozhat. Ráadásul ma a bankok kezében van mintegy 100 olyan szálloda, melyek a hiteleiket nem tudják fizetni. E hoteleket a  „szerencsések” olcsóbban megszerezhetnék.

További részletek, adatok a hatalmas tétről és a felismerhető személyi ambíciókról a friss VH-ban, "Hotel Hungary" címmel olvashatók.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!