Az államfő kohéziós erőként szerepel, a miniszterelnök idegességében szendvicsektől hízott, az EP-képviselő futballklubelnök lesz, a Médiatanács plagizál.

 
Schmitt Pál kohéziós erejét gyakorolja

Már számunkra kezd kínos lenni, de ez a hét sem múlhat el Schmitt Pál nélkül. A köztársasági elnök az MTV-nek adott interjúban a következő kijelentéseket tette: „zászlómra tűztem, hogy a magyar nyelvet majd fogom védeni”, „a törvényalkotás lendületét nem akartam én megtörni a saját beszédjeimmel”, „a hatalmi ágakhoz mindig kötődnöm kell, elismerni a tevékenységüket és adott esetben meglátogatnom őket”, „én úgy érzem, hogy ez az alaptörvény magyar, európai és az alaptörvényünkben az emberi jogok artikulálva vannak”, „nekem most egy kohéziós erőként kell szerepelnem, hogy a nemzet egységét érzékeltessem”, „én úgy látom, hogy ez a nagy lendület a sarkalatos törvények kapcsán nem törhet meg”.

Egy másik interjúban pedig a foci és a szotyi, a köztársasági elnök és az istenáldotta nép közti szoros kapcsolat alaptézisét fogalmazta meg. Ha már foci: Deutsch Tamás a Twitter után újabb területen bizonyíthat; a Fidesz EP-képviselője az MTK elnöke lesz. Politikai pozíció­ját, kapcsolatrendszerét nem tudja, de nem is akarja felhasználni tisztességtelen előnyök megszerzéséért, de abban is biztos, hogy ezt a hasonló helyzetben lévő politikustársai sem teszik meg.

Ebben mi is biztosak vagyunk. Amúgy 627 gépkocsit akar nyílt közbeszerzési eljárás nélkül bérelni a Belügyminisztérium, a szakbizottságtól pedig biztonsági okokra hivatkozva kértek felmentést. Az ORFK előterjesztésére viszont „rácsatlakozott” az Alkotmányvédelmi Hivatal, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, a Rendőrtiszti Főiskola, de még a rendészeti szakközépiskolák is. A szocialisták nem értik, hogy a főiskola rektorának autó­kiválasztása miért nemzetbiztonsági kérdés.

A válasz: „ez is közbeszerzés lesz, csak nem a törvény alapján” – közölte a rendészeti bizottság ülésén Tóth László, a BM gazdasági és informatikai helyettes államtitkára a kormány képviseletében. Szerinte a rektor autóját így sokkal egyszerűbb és olcsóbb is bérelni, mint nyílt közbeszerzéssel.

Kocsis Máté, a testület fideszes elnöke pedig kijelentette: ha a szaktárca rosszindulatúan járna el, akkor sokkal több autót próbálna meg nyílt eljárás nélkül beszerezni.

Végre van vezetője az Operának. A Hír Tv-s műsorvezető, majd Duna Tv-s elnök Ókovács Szilveszter kormánybiztosként irányítja az intézményt. Az pedig senkit ne zavarjon össze, hogy júniusban Réthelyi Miklós miniszternek még nem volt felhatalmazása főigazgatót kinevezni, majd amikor a fél sajtó tele lett Ókovács nevével, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő azt nyilatkozta, hogy a tárcán belüli személyi döntések a miniszter hatáskörébe tartoznak, végül három nap múlva bejelentette: Ókovács kerül az Opera élére, és posztján a miniszterelnöknek tartozik felelősséggel. Így legalább pályázatot sem kellett kiírni.

Nem vagyunk hozzászokva, hogy Hoffmann Rózsa kerüljön ki győztesen egy konfliktusból, pedig a héten ez is megtörtént. Az oktatási államtitkár a Lázár János (Fidesz) vezette hódmezővásárhelyi önkormányzattal rúgta össze a port, mivel a város 10 millió forinttal tartozik egy tankönyvterjesztőnek, de azt állítja, hogy nekik meg az állam nem fizette ki a tankönyvek árát. Az önkormányzat lejárató szándékkal vádolta meg az államtitkárt, aki szerint Pest megye mellett Hódmezővásárhely tartozik a legtöbb pénzzel a tankönyves cégeknek.

A Magyar Államkincstár az [origo]-val közölte: a törvény szerint augusztus hónap utolsó munkanapján kell utalni a tankönyvtámogatást, így azt még senki nem is kaphatta meg. Mellesleg Hoffmann nem is az idei évről beszélt.

Plagizált a Médiatanács blogja, amely a TV2 Napló „állopásos” ügyéből vont le messzemenő következtetéseket.

Emlékezetes: a kezdeti tagadás után a TV2 kénytelen volt beismerni, hogy riportere rendezett meg egy kukoricalopást, ami miatt utóbb a rendőrségen kötöttek ki az áltolvajok. Az ügyet ismertető hvg.hu-tól átvett információk esetében azonban a posztot jegyző sajtóiroda nem jelölte meg a forrást.

A legdrágább albérlet után a legmagasabb devizanapidíjjal is Szőcs Géza büszkélkedhet. A kulturális államtitkár kinevezése óta összesen csaknem 1,3 millió forintot kapott: külföldi utazásain napi 40 euróból gazdálkodhatott. Sok mindenre ugyan nem kellett költenie, mivel kiküldetésein az állam fizette utazási költségeit, szállását, sőt, még biztosítását is. A nagy utazónak (Berlintől Moszkváig, Francia­országtól Kazahsztánig sok helyen megfordult) mindössze arra kellett figyelnie, hogy ha valahol meghívták ebédelni, vagy vacsorázni, akkor napidíjának 30 százalékát utólag vissza kellett adnia.

Most derült ki az Élet és Irodalomból, hogy tavaly decemberben Pécsett a Kodály Központ igazgatója, Horváth Zsolt letiltotta a „Fölszállott a páva” című népdal variációit, mivel szerinte a művet „a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné”. Az eset után távozott Peskó Zoltán, a Pécsi Filharmonikusok zenei vezetője. Pécs fideszes polgármestere az esettel kapcsolatban közölte: nincs kifogása a népdal ellen. „El nem tudom képzelni, mi vezérelhette Horváth Zsoltot” – mondta.

Horváth a fidelio.hu-nak adott interjúban azt mondta: a sajtó mostani reakciója is igazolta aggályát. Arról nincs hír, mi lehet a sorsa az Alma együttes megzenésített Weöres Sándor-versének, miszerint „Alva jár az Orbán, / tornyot visz az orrán”. A névrokon egyébként orosz módszerrel szabadul meg kilóitól: a miniszterelnök a kettlebell edzésmódszert végzi, amely rendkívül gyorsan fogyaszt, mellette pedig erősít is, ezért kommandósok is alkalmazzák. A Bors úgy értesült, hogy Orbán Viktor idegességében szendvicseket evett, ezek miatt hízott, de júniusi önmagához képest a szeptembert már jó öt-tíz kilóval könnyedebben várja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!