Orvoshiány miatt bezár az ózdi kórház baleseti osztálya. A sebészet Kelet-Magyarországon már összeomlott volna a bevándorló orvosok nélkül. De ők is fogynak.

A Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján a tervezett műtétek egy részét elhalasztják, így hosszabbodik a várakozók listája. Júliustól ugyanis csökkent az aneszteziológusok és a baleseti sebészek fizetése, ezért a jövedelemkiesést elszenvedő szakorvosok egy része külföldre távozott, illetve oda készül – írta a Népszabadság. A lap szerint az új Munka törvénykönyve miatt elvették a munkahelyi pótlékot és csökkentették az ügyeleti díjat, így 30 százalékkal csökkent a traumatológusok és az altatóorvosok fizetése. A 10-20 éve a pályán lévő sebészek az előírt havi 167-175 óra helyett 250 órát dolgozva eddig 3-400 ezer forintot vittek haza, ezt a bért az új szabályok 80-120 ezer forinttal redukálták. Az intenzív 56 aneszteziológusa közül az elmúlt három hónapban 10 távozott, s további 10 készül fölmondani, vagy fizetés nélküli szabadságot kérni azért, hogy külföldön folytassa pályáját.

A pécsi ügy nem egyedi. Tavasszal Kazincbarcikán szűnt meg a baleseti ügyelet orvoshiány miatt, de úgy tudjuk, az ózdiak is hasonló cipőben járnak. Ott a korábbi 7 helyett ma csupán 2 traumatológus és sebész látja el a munkát, s információink szerint ősszel be is zár a sürgősségi osztály. De gond van a fővárosban is, például az Uzsoki utcai intézményben is problémát jelent a traumatológusok hiánya. Több kórházi vezető is azt mondja: időzített bomba az új szabályozás, vagyis hogy a korábban szinte mindenütt vállalkozási szerződéssel végzett és kifizetett ügyeleti díjazás már közalkalmazotti bérként, épp ezért komoly kiesésekkel kerül a dolgozókhoz, és ezt nem ellensúlyozza a fizetésemelés.

Egy korábbi tanulmány szerint sok helyen már most is a határon túli orvosok tartják életben a működést. A sebészet Kelet-Magyarországon például már összeomlott volna, ha nem lennének bevándorló sebészek. Míg Szabolcs-Szatmárban minden negyedik, addig Borsod-Abaúj- Zemplén megyében minden ötödik sebész külföldi – derül ki Balázs Péternek, a Semmelweis Egyetem professzorának kutatási adataiból. Baranyában a működő 82 sebészorvosi állásból hetet külföldiek töltenek be. Gond azonban, hogy rájuk is egyre kevésbé számíthatunk: míg 2006-ban 169 külföldi orvos honosíttatta magyarországi munkavégzéshez a diplomáját, addig 2010-ben már csak 35, a tendencia pedig egyre rosszabb.

Ítélet indoklás nélkül

Elbírálta a kormány a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók júliusig beérkezett továbbfoglalkoztatási kérelmét. Lapinformációk szerint 2385 kérelem elbírálásával végeztek, ebből 72 kérelmező továbbfoglalkoztatását nem támogatták. Indokolni nem kellett. Mindeközben az Alkotmánybíróság előtt van az az ombudsmani beadvány, amely jogsértőnek minősítette az egyidejű nyugdíj és munka megtiltását. Szabó Máté szerint a nyugdíj szerzett jog, amit semmilyen körülmények között nem lehet elvenni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!