Kórházi maszek - „A jövőben nem lehet majd állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtani” – mondta igen határozottan az egészségügyért felelős államtitkár 2014 novemberében. Zombor Gábor ötletével akkor a kórházszövetség és több kórházigazgató is egyetértett. Azóta Zombor már nincs a helyén; és bár az egyetértés továbbra is töretlen, a gyakorlat is az.

 
Kórházi maszek, illusztráció - Fotó: Ujvári Sándor, MTI

A magánorvosok előszeretettel operálnak közkórházakban (természetesen megfelelő mennyiségű hálapénzért), és rendelnek vissza az államiban kezelt betegeket magánrendelőjükbe kontrollra, utógondozásra. A rendszer „tökéletesen” működik.

B. ma már egy magánklinikán dolgozik. Meséli, hogy egy ideig próbálkozott állami kórházban is, de nem vették fel. Pontosabban úgynevezett önkéntes segítőként bejárhatott. Ez nagyjából orvosi segédmunkát jelentett: kampózást műtéteknél, részvételt konzíliumokon, adatfelvétel, ilyesmi. Fizetést nem kapott, de az osztályvezető felajánlotta neki: hetente egyszer két órára használhatja a műtőt. „Akkor már volt magánpraxisom, de nem volt műtőm. Persze, hogy éltem a lehetőséggel. Ilyenkor a beteg a műtét után annyit fizetett, amennyit gondolt, nem volt szabott tarifa” – mondja B., aki azóta csatlakozott az 1001 orvos a hálapénz ellen nevű csoporthoz, és már csak ingyenes önkéntesként dolgozik időnként állami kórházban.

A gyakorlat azonban továbbra is változatlan. Sőt! B. meséli: nem ritka, hogy egy orvos az állami kórházban felvett beteget a magánpraxisában készíti fel a műtétre, az állami kórházban operálja, a magánrendelőben szedi a varratot, de ha sürgős segítség kell a betegnek, és ő éppen éjszakai ügyeletben van, akkor a kórházban látja el – természetesen nem ingyen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!