Meglepő bejelentést tett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki annak érdekében, hogy lezáruljon a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő jogvita a magyar kormány és az Európai Unió között, kész egyetlen forintért végezni munkáját.

 
Fotó: Roland Schlanger, MTi/EPA

Látszólag az okos enged, szamár szenved közmondásos esetével van dolgunk, de ha jobban belegondolunk, valójában az egész ország szenved, ha nem születik megoldás ebben a régóta húzódó, agyonpolitizált vitában.

Emlékezetes, hogy a jegybanki vezetők fizetését 2010-ben havi 2 millió forintban maximálta a kormány, ami már a döntés bejelentésekor ellenállást váltott ki az Európai Unió részéről. Nem azért, hogy esetleg nem jutna kenyérre a jegybankároknak, de Európában a jegybanki függetlenséget sérti a vezetők fizetésének hivatali időn belüli, egyeztetés nélküli módosítása. A kormány álláspontja ráadásul immár másfél éve annyira merev, hogy az „egyeztetés” formulába sem lehet kapaszkodni, bár Simor többször felajánlotta a tárgyalásos rendezést, ám erre nem volt fogadókészség.

Mindez megmaradt volna a fideszes kormánytöbbség szokásos túlkapásainak sorában, ha a Matolcsy György nevével fémjelzett unortodox gazdaságpolitika eredményesnek mutatkozik. A gazdaságpolitika kudarca miatt azonban az ország IMF-hitelre szorul, ami reflektorfénybe állította a jegybanki függetlenséget és a jegybanki vezetők fizetésének csökkentését.

A kormány ehhez a döntéséhez továbbra is ragaszkodik, ezért most Simor felajánlotta, ha helyreállítják a törvényességet, akkor ő visszamenőlegesen (2010 szeptemberéig) a mandátuma lejártáig 1 forintért végzi a dolgát, a javadalmát pedig felajánlja hátrányos helyzetű, tehetséges közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására. Ritka lehetőség előtt áll tehát a kormány, úgy lehet helyreállítani a jegybankelnöki poszt anyagi presztízsét, hogy közben Simor András jegybank elnök továbbra is „büntiben” marad.

Miért ajánl számára ennyire kedvezőtlen alkut a jegybankelnök? Azért, amit a kormányoldali politikusok nem érzékelnek, de még a kormánnyal szimpatizáló közgazdászok is tisztán látnak. Igyekezni kell! Nem lehet további hosszú heteket fecsérelni az IMF-tárgyalások előkészítésével. Pláne, hogy egyetlen részletkérdés is okozhat egész hónapos csúszást, pusztán az európai ügyrend nehézkessége miatt. A piac és a befektetők ugyanis nem várnak a végtelenségig, hogy a magyar kormány végre elszánja magát arra, amit végül úgyis meg kellene tennie.

A Görögország köré vont pénzügyi tűzfal, vagy karantén, ahogy jobban tetszik, ugyan adott egy kis időt, Európa valamelyest megnyugodott. De abban a pillanatban, ahogy romlana a piaci hangulat, IMF-megállapodás hiányában a magyar pénz, a magyar államkötvények és a magyar részvények is abban a „dobozban” lennének, amit az elsők között szórnának ki a pánikoló befektetők.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!