Temetői hangulatban sorjáznak a hazai gazdaság állapotáról szóló, úgynevezett makro adatok. Ráadásul most onnan is rossz hírek érkeznek, ahol eddig a napos oldalt sejtettük.

 
Fogy az idő...

Az ipari termelés decemberi 7,6 százalékos visszaesése várakozásokat is alulmúló teljesítményről ad számot. Cáfolva a felfokozott kormányzati várakozást, melyet a kecskeméti autógyár tavalyi indulásának gazdaságélénkítő hatásához fűztek. Igazolva ugyanakkor a piaci elemzők vélekedését: a Mercedes termelésfelfutása egyszerűen nem képes lépést tartani, azzal, hogy az esztergomi Suzuki gyár kibocsátása az elmúlt években lényegében megfeleződött.

A húzóágazat gyengélkedése a válságévekben a magyar gazdaság talán legfontosabb pillérévé vált exportot is kikezdte. Sérülni látszik a megszokott képlet, miszerint a német gazdaságnak beszállító magyar ipari export húz ki minket a csávából, vagy legalább segít a felszínen maradásban. A decemberi külkereskedelmi mérleg ugyanis szintén messze elmarad a várakozásoktól. A kiábrándító ipari adatokból levezethető, hogy az export euróban számolva 7,8 százalékkal esett vissza, ami alig tér el az ipari termelés zsugorodásától. De másfél százalékkal meghaladja az import szűkülését.

Az „unortodox” gazdaságpolitika utolsó reménye a jegybanki kamatcsökkentés. Ettől remélnek gazdaságélénkítést. Arra számítva, hogy az olcsóbb hitelek ösztönzik a beruházásokat, míg a gyengülő forint az exportot serkenti. Ez a kettős várakozás mindkét szempontból gyenge lábakon áll. A hitelkamatok mérséklődését jelenleg nagyban akadályozza az állampapírkampány, ami indokolatlan versenyt támaszt a lakossági megtakarítások piacán, s magasabb betéti kamatok fizetésére kényszeríti a bankokat. Így nem marad tere a hitelkamatok csökkentésének. Arról már nem is szólva, hogy ki és miből fizeti majd parlamenti ciklusokon túlnyúlva a most agyonreklámozott államkötvények extrahozamát. A gyenge forint pedig a devizahitelek révén üthet vissza, ugyanis miközben előnyös az exportcégeknek, tovább szűkíti a fogyasztást, végzetesen befékezve, a már most is csak botorkáló gazdaságot.

A jegybankelnök utódlása körüli hercehurca, az apadó uniós források kockázata már alig-alig ront a helyzeten. Nem több, mintha a nagybetegre még az ablakot is rányitnák. Elvégre mindenki tudja, hogy szegényt nem a huzat viszi el…

Megerősítette Magyarország „Ba1” szintű, vagyis bóvli minősítésű államkötvény- osztályzatát a Moody’s. A cég érvényben hagyta a távlati lehetőségére utaló negatív kilátást. A ház londoni elemzői szerint a gazdaság jelentősen gyengült, a gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a középtávú növekedési kilátásokra, és kétséges, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan csökkenteni. A Moody’s különösen problematikusnak nevezte a bankszektorra, az energiaágazatra, a kiskereskedelemre és a távközlési szektorra kirótt torzító hatású adókat. A kockázatok közé sorolják, hogy előtérbe kerülhetnek a választási megfontolások. „Mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest” – reagált minderre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!