Évente félmillió halálesetért felelős, ősz elejétől jelent fenyegetést Magyarországon, de lehet, hogy ennek most egyszer s mindenkorra vége – az influenza valamennyi mutációjával szemben hatékony univerzális oltóanyag kidolgozásához kerültek karnyújtásnyira angol kutatók. Hogy mikor kerülhet forgalomba, az nagyrészt azokon a gyógyszergyártókon múlik, amelyeknek a felfedezés súlyos veszteségeket okoz.

 
Influenzavírus – digitálisan felnagyítva (Fotó: Shutterstock)

Az influenza, mint az egyik legváltozékonyabb vírus, évről évre újabb rejtvényt okoz a kutatóknak és nem különben hoz komoly pénzeket a gyógyszeriparnak. Miután állandóan változik, így a korábbi oltóanyagok az újabb szezonban nem mindig jelentenek védelmet. De a megoldás a küszöbön, kérdés, persze, mennyire engedi majd a gyógyszeripar a forradalmi változást: ezzel ugyanis súlyos dollármilliárdoknak inthetnek búcsút.

„Az influenza a legjobban alkalmazkodó vírus, minden évben új mutációkkal kell felvenni a harcot, amelyek közül néhány halálos. Mára már egyfajta küldetés egy univerzális vakcina, ami hatékony valamennyi mutációval szemben” – nyilatkozták az Imperial College London kutatásának vezetői a neves orvosi szaklap, a Nature Medicine hasábjain a minap. Az angol kutatók beszámoltak vizsgálataik eredményéről, amelynek keretében a 2009-es sertésinfluenza-világjárványból vettek mintákat: 342 önkéntestől kértek vér- és orrkenetmintákat a járvány időszakában. Ezután folyamatosan nyomon követték a betegeket, s az orvoscsoport megállapította, hogy azok az önkéntesek, akik elkapták ugyan az influenzát, de tünetmentesen, vagy csak enyhe tünetekkel vészelték azt át, több, úgynevezett CD8 T sejttel rendelkeztek, olyan immunsejtekkel, amelyek megölik a vírusokat. A kutatók ebből arra jutottak, hogy egy olyan vakcina, ami több CD8 T sejt termelésére sarkallja az immunrendszert, valamennyi súlyosabb influenzamegbetegedés ellen védelmet adhat. Ajit Lalvani professzor, a kutatás vezetője szerint ezzel megalkotható az univerzális influenza elleni vakcina. „Az immunrendszer ezeket a CD8 T sejteket termeli válaszul a szokásos szezonális influenzára is. A vírusnak azt a pontját támadják, amely nem változik, még az új törzsek esetében sem. Azt már eddig is tudtuk, hogy védőoltással serkenthetjük az immunrendszert. Most viszont olyan vakcinát fejleszthetünk ki, amelyik megakadályozzák a betegség kialakulását és azt is, hogy a fertőzés terjedjen” – nyilatkozta a professzor, aki szerint az új oltóanyag képes lesz megvédeni az embereket a jövőbeni járványoktól is.

A hazai szakemberek is igazi áttörésről beszélnek. Dr. Szalka András infektológus szerint egészen új irányt hozhat a gondolkodásban a bejelentés, igaz, egyelőre még csak az előzetes vizsgálatokon vannak túl a szakemberek, innentől indulhatnak majd a több ezer fős tesztek, de hamarosan kézzel fogható eredménye lehet a felfedezésnek. Ugyan a tisztiorvosi szolgálat nyilatkozni egyetlen szakembert sem engedett, mondván, a szervezet „kommunikációs tervébe” nem illeszkedik, hogy már most bárki beszéljen az influenzáról, név nélkül az ott dolgozók is megerősítették: nagy jelentőségű felfedezésről van szó, amellyel a magyar szakemberek is mostanság ismerkednek. Azt minden általunk megkérdezett szakember megjegyezte: komoly ellenállás várható a gyógyszercégek részéről, hiszen az influenza kiiktatása nekik jelentős bevételkiesést jelentene.

A jelenlegi oltási gyakorlat szerint már most kész az idei influenza elleni vakcina, a déli féltekén ugyanis előbb jelenik meg a szezonális járvány, így onnan már rendelkezésre állnak azok a minták, amelyek alapján készülhettek a cégek az oltóanyaggal. Úgy tudjuk, hogy idén az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kötelezte az itthoni gyártót, hogy szeptember-október folyamán végezzen humán teszteket az új vakcinával, amely vizsgálatok a háziorvosok bevonásával most folynak. Ez annyit tesz, hogy az önkéntes résztvevőknek négy héten át kell jelentést adniuk állapotukról, illetve a beadáskor és rá egy hónapra vért vesznek tőlük. Ezek után indulhat a tömeges gyártás. Az oltási szezon egyébként idén is október végén kezdődik, így aki kellően óvatos, akár két hét múlva már kérheti orvosától az influenza elleni védőoltást, de egyelőre csak a szezonális járvány ellenit.

A WHO jelentése szerint egyébként az éves influenzajárványok következtében körülbelül 3-5 millió súlyos betegség, valamint félmillió haláleset történik világszerte.

Az elmúlt fél évtizedben Magyarországon 35 influenzajárvány tarolt. 1950–2000 között az influenzajárványok közül 10 járványban 1 millióan, illetve 1 milliónál többen betegedtek meg, 3 járványban pedig a 2 millió főt is meghaladta a jelentett influenzás betegek száma. Az utóbbi nyolc esztendőben 2 és 45 között váltakozott az influenzában meghaltak száma. Ha viszont ehhez hozzávesszük a tüdőgyulladás áldozatait, akkor egészen más képet kapunk. Utóbbi kört pedig azért kell figyelembe venni, mert a H1N1 esetében sem feltétlenül maga az influenza, hanem annak valamely szövődménye, elsősorban a (vérzéses) tüdőgyulladás okozza a halált. Mármost az utóbbi nyolc évben 740 és a 966 között váltakozott a tüdőgyulladásban elhunytak száma - és ez nagyságrendekkel több, mint a H1N1-gyel eddig összefüggésbe hozott haláleset. 2010-ben 130-an haltak meg H1N1-ben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!