A 14–18 éves korosztályban egyre jellemzőbb az elhízás a rengeteg gyorséttermi étel, félkész termék és cukor fogyasztása miatt, és ez még veszélyeztetettebbé teszi a serdülőket nemcsak a cukorbetegségre, de a magas vérnyomásra és a szív- és érrendszeri problémákra is.

 

Riasztóan emelkedik a cukorbeteg gyerekek száma. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábban OEP) adatbázisa alapján a 0–18 éves korosztályban, 2001–2014 között 2594-ről 3668-ra emelkedett az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és serdülők száma. A 2-es típusú diabéteszes gyermekek és serdülők pedig 401-ből lettek 635-en – derült ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Eszerint Magyarországon 4303 cukorbeteg gyermek volt 2014-ben, ezen belül a 2-es típusú cukorbeteg gyermekek és serdülők aránya 15 százalék volt. Ez különösen azért ijesztő szám, mert korábban a korosztályban a 2-es típusú betegek arányát mindössze 1-2%-ra becsülték, egyes nemzetközi adatok pedig arról szóltak, hogy az arány akár az 5 százalékot is elérheti. Ennek tükrében megdöbbentő, hogy nálunk ennek háromszorosa az érintettek száma.

Azért, hogy a gyerekek valamivel egészségesebben táplálkozzanak, az iskolai büféknek is kötelező volt kínálatot váltani, a menzareformként elhíresült program pedig kevesebb cukor és só használatát írta elő a köz- étkeztetésben, és az ételeknek is kevesebb zsírt kell tartalmazniuk. A fogadtatás két és fél év után is vegyes, a konyhák nehezen álltak/állnak át az új menüre. Mindez mit sem ér, ha a gyermek otthon azt látja, hogy a zacskós leves, a hamburger és a sült krumpli is kiváló vacsora.

Azért, hogy a helyzet javuljon, a Nemzetközi Diabetes Társaság nagyszabású nemzetközi iskolai oktatási programot hozott létre, melynek hazai bevezetésére az Egy Csepp Figyelem Alapítványt kérték fel, így a néhány éve megkezdett óvodai program után ők folytatják a tájékoztató munkát az iskolákban is.

Címkék: egészség, gyermek

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!