Spakli és szemeteszsák – ezek ma Magyarországon a polgári engedetlenség legfőbb kellékei. Már amennyiben a cél az, hogy az ember megsemmisítse a kormány által a közterületekre kiszórt, bevándorlásellenes plakátokat.

 
Plakáttépés - Fotó: Németh András Péter

Márpedig a mi célunk ez volt, hogy így mondjuk el: semmilyen formában nem tudunk azonosulni azokkal az üzenetekkel, amelyekkel a magyar kormány fogadja (és megfélemlíti) idehaza a menekülteket. Úgyhogy bekéredzkedtünk az Együtt akciójába, melynek keretében plakátot rongáltunk. Ráadásul épp azt, amit néhány nappal korábban a pártaktivisták egyszer már letéptek – dutyiban is töltötték miatta néhányan az éjszakát, tettük közepette ugyanis „véletlenül” megfigyelték őket a rendőrök, és amint távoztak a helyszínről, fogdába vetették őket.

A meggyalázott plakátot lecserélték, nem csoda, hogy az aktivisták úgy érezték, ha már egyszer dolgoztak rajta, nem hagyják veszni a munkájukat.

Úgyhogy kapirgáltunk. A jó plakátbontó tudja, hogy ezen a kormánymolinón középen kell kezdeni a bontást, ugyanis ott van az üzenet lényege – kár, hogy a szélekről könnyebb volt felszedni a papírt, oda ugyanis kevesebb ragasztó jutott. Az örömöt legfeljebb az rontotta el, hogy egy közeli bokorban sem bújtak meg rendőrök, vagy ha igen, épp nem volt kedvük előállítani a polgári engedetlenség miatt senkit.

Cserébe beszélgethettünk egy manchesteri házaspárral, akik lelkesen fotózták az eseményt, ám amikor kiderült, hogy mi folyik éppen, kifejtették: náluk, Angliában sok problémát okoznak a bevándorlók, főleg a Romániából és Magyarországról érkezők (cinkos kacsintás, mosoly).

És hogy milyen érzés volt leszedni a gyűlöletkeltő üzenetet? Nagyon jó. Csak azért nem mondom, hogy próbálják ki bátran, mert nem mindenkinek kenyere a destruktivitás. Aki békésebben akar tiltakozni, még mindig utalhat némi pénzt a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, akik szintén plakátokon kérnek majd elnézést a bevándorlóktól a magyar miniszterelnök miatt. Eddig majd ötezren adtak több mint 26 milliót. A kétfarkúak hamarosan döntenek, mit is írnak majd a plakátokra, de biztos, hogy ők a humorban nem ismernek tréfát. A viccpárt mellett a menekülteket bemutató kampányba kezd az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is. Vajon lesz-e, akinek ezen plakátok rongálásához érez magában kényszert?

Azt azért a rend kedvéért hozzátenném: a rendbontás közben keletkezett szemetet tisztességgel felszedtük, és a környezettudatosság jegyében szelektív hulladéktárolóba került. A szemeteszsák viszont maradt, mert az Együtt aktivistáinak feltett szándéka addig tépkedni a plakátokat, amíg azok az utcákon láthatóak.

És hogy miként végződik egy szakszerűen bemutatott polgári engedetlenség? Elmentünk, és ittunk egy sört.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!