Ma este elsötétül Róma egyik jelképe, a Colosseum: a holokauszt nemzetközi emléknapján, amely az auschwitzi haláltábor felszabadításának dátuma, kifejezetten a szélsőjobboldali Jobbik ténykedése nyomán Magyarországon terjedő nyílt antiszemitizmus elleni tiltakozásul választotta ezt lépést a római polgármester és az olasz főváros zsidó hitközsége.

„Elfogadhatatlan, hogy Európa közepén, Magyarországon parlamenti helye van egy olyan pártnak, melynek szimpatizánsai Budapest utcáin antiszemita szlogeneket skandálva masíroznak. A Colosseum díszkivilágításának lekapcsolásával egy kampányt is elindítunk, mellyel azt kívánjuk elérni, hogy törvényben szabályozzák a szélsőséges pártok parlamentbe jutását Európában” – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Riccardo Pacifici, a Római Zsidó Közösség elnöke.

Pacifici ma este együtt vesz részt a tiltakozásul szolgáló megemlékezésen Róma polgármesterével, Gianni Alemannóval, akiről köztudott, hogy politikai karrierjét az olasz szélsőjobboldalon kezdte és 2008-ban polgármesterré választásakor élvezte a városi futballhuligánok támogatását, akik fasiszta karlendítéssel és „Duce! Duce!” kiáltásokkal üdvözölték.

Riccardo Pacifici elmondta, hogy tisztában vannak Alemanno múltjával, ám az elmúlt öt évben számos gesztust tett a római zsidó közösség felé: tanulmányutakat szervezett Auschwitzba, anyagilag is támogatta a római Holokauszt Emlékközpont felállítását, emellett a Colosseum díszkivilágításának lekapcsolásának szervezéséhez is hozzájárult. A hitközség vezetője hangsúlyozta, hogy a tiltakozás nem a magyarok, és nem a magyar kormány, hanem kifejezetten a Jobbik ellen irányul. Hozzátette, hogy a xenofóbia Európában is elterjedt jelenség, térnyerésének visszaszorítását pedig a törvény erejével kell ösztönözni.

Alemanno főpolgármester is megszólalt. Elítélte a szélsőjobboldali Jobbikkal Magyarországon aggasztóan terjedő antiszemitizmust és hozzátette, hogy a Colosseum elsötétítésével egész Európában el akarják ítélni a xenofób tetteket, ideológiákat. Alemanno „az emlékezés tanítására és átadására” hívott fel.

Az 55 éves Alemanno főpolgármester az Olasz Szociális Mozgalomban kezdte politikai pályafutását. Ezt Mussolini volt fasiszta diktátor hívei alapították 1946-ban. Apósa a párt egykori vezetője Pino Rauti. 1988-ban lett a párt ifjúsági tagozatának országos titkára. Az útja innen Fini Nemzeti Szövetségéhez vezetett, és kétszer is tagja volt Berlusconi kormányának. 2008-ban még a posztfasiszta Nemzeti Szövetség jelöltjeként elnyerte a római főpolgármesteri széket. Hatalomra kerülését követően fokozatosan távolodott korábbi támogatóitól, ugyanakkor több ellentmondásos nyilatkozatot tett, a fasizmus elítélését azzal kerülte meg, hogy mondván a totalitárius rendszerek mindegyikét gyűlöli, legyen az jobb- vagy baloldali és a fasiszta szó manapság már csak a történelemkönyvek része. Ugyanakkor elítélte a Mussolini-éra faji törvényeit.

A szélsőjobboldali pártok, mozgalmak térnyerése ugyan egész Európára jellemző jelenség, ám a CNN szakértője szerint igen nagy a különbség a nyugat- európai és kelet-európai mozgalmak között. Erősödésük táptalaja minden esetben a gazdasági válság, az eurózóna egyre szigorúbb feltételeinek való megfeleléséből fakadó ellenérzés, ám míg Nyugat-Európában a bevándorlóellenesség, a multikulturalizmus elutasítása, az euroszkepticizmus, és az iszlámellenesség a fő hívószavak, addig Kelet-Európában az antiszemitizmus, a romaellenesség. Elemzők szerint a különbségek történelmi okokra vezethetők vissza: míg a második világháború borzalmai után Nyugat-Európában még a szélsőjobboldali mozgalmak is elfordultak az antiszemitizmustól, új utakat keresve, addig Kelet-Európában a rendszerváltást követő időszak újból visszahozta a harmincas évek zsidóellenességét.

A Colosseum elsötétítése máskor is szolgált már demonstrációként: volt erre példa a halálbüntetés ellen és a maffia áldozataira emlékezve. Ám ilyen esetre, mint ez a mostani nem emlékeznek a rómaiak.

Időközben Budapesten járt az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció küldöttsége, találkoztak a Fidesz és az MSZP képviselőivel, akik állították: Magyarország nem antiszemita ország.

A holokauszt áldozatainak emlékére, és a megkülönböztetés, kirekesztés, rasszizmus elleni tiltakozásként gyertyagyújtásra szólít fel mindenkit a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért. A szervezet kéri, aki teheti, ma – Auschwitz felszabadulásának emléknapján – tegyen ki ablakába egy gyertyát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!