Őszművészet - Teátrum

 
Stohl András és Alföldi Róbert - Forrás: RTL Klub Sajtóklub

Terrorral kezdenek ősszel a Katona József Színházban, melyet Dömötör András irányít majd a Kamrában – Ferdinand von Schirach vadonatúj darabja ebben a pillanatban is a német színházak szenzációja. Rákövetkező este pedig már Moliére-vígjátékkal nevettetnek a nagyszínpadon. A nők iskolája Ascher Tamás rendezésében lesz látható. Ónodi Eszter Nóra lesz majd, és megszólal a Bádogdob is Hegymegi Máté vezényletével.


Mielőtt istenigazából beindulna az új színházi évad, szeptember elején (5–11.) a Thália ismét megrendezi a Vidéki Színházak Fesztiválját, ahol 9 produkciót nézhetünk majd meg az ország legkülönbözőbb pontjairól.


Az Örkény Színházban először a Három nővér fog elbeszélni egymás mellett Bagossy László értelmezésében. A volt Shure Stúdióban pedig egy másfajta monológsor, Eörsi István börtönmonológja lesz látható Znamenák István előadásában. Bulgakovval indít Kováts Adél igazgatásának első önálló évadában a Radnóti: Az Iván, a rettenetet ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra.

A Víg a nagyszínpadon nem kockáztat – klasszikusokat hoz, ráadásul iskolában kötelező irodalmat. Dés László–Geszti Péter– Grecsó Krisztián zenés játékká írt  A Pál utcai fiúkja elsősorban a diákpublikumot célozza. Emellett lesz Bűn és bűnhődés is, Orosz Ákos és Stohl András főszereplésével. 2017-ben Stohl majd még szamár is lesz, Eszenyi Enikő pedig Puckként lép színre.

A Centrál Színház is biztosra megy: a My fair lady musicalt tűzi műsorára, melynek Henry Higgins szerepére Alföldi Róbertet hívta. Alföldi természetesen rendezni is fog. Többek között ismét a Bábszínházban, Moliére A képzelt betegét. Előtte azonban még színre viszi II. Edwardot Fekete Ernővel.

A Magyar Színház rögtön a legendássá lett A tizedes meg a többiek című komédiával robbant. Majd Haumann Péter fösvénykedik saját gyermekeivel a nyílt színen Moliére vígjátékában. De Bánsági Ildikó és Andorai Péter vendégszereplése is várható itt egy O’Neill-drámában.

A Nemzetiben Kiss Csaba Bergman Szenvedélyét rendezi ősbemutatóként Györgyi Annával és Horváth Lajos Ottóval. A másik ősbemutató a világhírű Odin Teatrettől érkezik majd ide: Eugenio Barba legújabb rendezése, a The Tree.

Orlaiéknál (akik épp 10. évadukat kezdik) Bodó Viktor Keresztes Tamást rendezi őrültté, aki ennek örömére rögtön díszletet is tervezett és zenét is komponált Gogol klasszikusához. A Szkénében pedig lesz új Székely Csaba- és Háy János-darab is.


SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA.
Szeptember 17-én, szombaton 5. alkalommal rendezik meg ezt a különleges színházi nyílt napot Budapesten. Idén 30 teátrum alkot erre az éjszakára közel ezerfős társulatot.

 

Változatlanul. A fővárosi közgyűlés augusztus utolsó napján zárt ülésen szavazott a Madách Színház, a Thália Színház és az Újszínház igazgatóiról. Ez utóbbi posztra tizenketten is pályáztak. A széles körű szakmai ellenállás, valamint az Újszínház gyenge eredményei ellenére (látogatottsága még a 80%-ot sem érte el, előadásait pedig egyetlen fesztiválra, szemlére sem válogatták be, egy elismerésben sem részesült) mégis Dörner Györgynek szavaztak bizalmat újabb öt évre. A Madách Színházat az eddigi igazgató, az egyedül pályázó Szirtes Tamás, a Thália Színházat az eddigi menedzser-igazgató, Kálomista Gábor vezeti majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!