Egymillió forintos bírsággal fenyegeti a járási tiszti főorvos Cserépváralja polgármesterét, mivel a falu ragaszkodik háziorvosához.

Annak ellenére, hogy a dr. Keszthelyi Gyulához tartozó 1500 betegtől két hete elvették az ingyenes orvosi ellátást – erről lapunk elsőként számolt be a múlt héten. Azóta újabb levél érkezett, ezúttal az ÁNTSZ-től.

Egy sor utasítás mellett kötelezi Cserépváralja polgármesterét a tisztiorvos, hogy új háziorvossal oldja meg a település egészségügyi alapellátását. A hét közepén érkezett levél a falu egészségügyi ellátásának azonnali felfüggesztéséről szól, illetve arról, gondoskodjon a település vezetője annak ellátásáról. Az átmeneti rendezésről azonnali, míg a végleges megoldásra 60 napos határidőt kapott. A levél azután született, miután Dávid Zoltán polgármester egyértelművé tette: nem keres másik orvost Keszthelyi Gyula helyett, akit a falu elfogad, szeret, és aki most a hatósági keménykedés miatt OEP-finanszírozás nélkül, de folyamatosan rendel.

A levélben az ÁNTSZ egy másik helyi hivatala, a tiszaújvárosi járási népegészségügyi intézet kijelölte a tardi orvosi rendelőt ideiglenes ellátóhelyként a cserépváraljaiaknak is. Ez egyben azt is jelenti, hogy múlt szerdától hatóságilag megszűnt a községben a háziorvosi rendelés, az ott élő 300 embernek minden panasszal elvben Tardra kell utaznia. Oda, ahonnan korábban Keszthelyi Gyulát elmozdították, miután nem volt hajlandó egy halottszemlére, mert ezt összeférhetetlenségnek ítélte, lévén az elhunytat korábban ő kezelte. De ő volt az is, aki közérdekű adat eltitkolása miatt feljelentette a Magyar Orvosi Kamarát, mert a törvényben előírt adatokat, közöttük Éger István kamarai elnöki tiszteletdíjának mértékét nem tette közzé. Most lényegé ben hatósági segédlettel próbálják ellehetetleníteni azt a háziorvost, akit Tardról is mintegy 1200 ember követett Cserépváraljára, miután a polgármester felbontotta vele a szerződést. A mostani levélben ráadásul adatokat kérnek a betegekről, jóllehet ezt kiadni már a háziorvosnak sincs joga, nemhogy a polgármesternek. Dávid Zoltán választhat: vagy szembe megy az emberek akaratával, s szerez valahonnan új orvost, vagy befizeti az egymillió forintos bírságot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!