Rendeletalkotási joggal ruházná fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét a Fidesz, és Szalai Annamária ezen jogát még az alkotmányban is rögzítenék. Rogán Antal szombaton benyújtott képviselői önálló indítványának indoklása szerint „a médiaszabályozás és a hírközlési igazgatás felülvizsgálata során ... felmerül a jelenlegitől eltérő szabályozási eszköz, a hatóság elnöke által kibocsátott rendelet alkalmazásának szükségessége”.

A képviselő emellett új fejezettel egészítené ki az alaptörvényt, amely tartalmazná, hogy az NMHH a Magyar Köztársaság elektronikus hírközlési piacát felügyelő és ellenőrző szerve, és felelős e piac zavartalan működéséért. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre, tevékenységéről évente beszámol az Országgyűlésnek, elnöke pedig törvényben meghatározott feladatkörében, törvényben kapott felhatalmazás alapján rendeletet bocsát ki, amely más jogszabállyal nem lehet ellentétes. A fideszes képviselő a Magyar Honvédséggel és egyes rendvédelmi szervekkel szerepeltetné egy fejezetben – B jelűként – az NMHH-t, úgy hogy az alaptörvényben egyetlen más ilyen „fejezetkettősség” sem szerepel.

Rogán szerint a javaslat célja, hogy lehetőséget teremtsen a média és a hírközlés területén az NMHH elnöke számára olyan normák (rendelet) kibocsátására, „amelyek a piaci viszonyok és más körülmények gyors változása folytán aligha határozhatók meg törvényi szinten (a médiaszolgáltatásokhoz és hírközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó különféle hatósági díjak mértéke)”. Az indoklásban az áll, hogy azért nem jó, ha egyedi hatósági határozat tartalmazza ezeket, „mert akkor megnehezül a hatóság azon feladata, hogy az ügyfelekre nézve azonos mércét alkalmazzon”. Rogán emlékeztet arra, hogy a 2011. január 1-jétől a pénzügyi felügyeletének elnökének szintén van rendeletalkotási hatásköre.

Megalakulása óta eddig kilencszer módosította a Ház az alkotmányt, többségében kormánypárti képviselői kezdeményezésre. A tervek szerint jövő áprilistól egy teljesen új alaptörvény lépne életbe.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!