Ne kockáztasson, ne maradjon otthon október 2-án! Töltse értelmes, kulturális, családi programokkal a szabadidejét! Ehhez kínálunk ötleteket az alábbi összeállítással.

Szavazás helyett - A Vasárnapi Hírek munkatársainak október másodikai szabadidős ajánlatai

- – Kép 1/6

AZ OLDALT ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
MARKOS MÁRIA, SZABÓ KATA, SZŰCS ÁGNES, RÁCZ I. PÉTER, F. TÓTH BENEDEK

KIÁLLÍTÁSOK
Nem könnyű, de látni kell
World Press Photo 2016,
Néprajzi Múzeum
Minden évben megrázó élmény végignézni a világ legjobbjainak választott sajtófotókat, ilyenkor a szép természetfotók vagy elgondolkodtató társadalmi kérdések mellett nagy dózisban tárul elénk a háborús övezetek borzalma, az elnyomottak, szegénységben élők mindennapjainak szenvedése. Idén a WPP-kiállítás számunkra mégiscsak más; a díjazott fotók és sorozatok körülbelül harmada-negyede egy olyan jelenséget – nevezetesen a menekültkérdést – dolgoz fel, amely sokkal közelebb volt (és még van is) hozzánk, mint a korábbi évek forró témái. Sőt mi több, a díjazott felvételek némelyike a magyar határon készült, így 2015 legjobbjának választott sajtófotója is. Warren Richardson Röszkén örökítette meg a pillanatot, mikor egy apa féltő mozdulattal adja át a szögesdrótakadály alatt csecsemőkorú gyermekét egy másik felnőttnek. De díjaztak sorozatot, amely a földközi-tengeri lélekvesztő hajókon menekülők útját dokumentálja, egy másik a törökországi állapotokat mutatja meg. A legmegrázóbb talán Abd Doumany, a szíriai bombázásokban megsérült gyerekekről készült sorozata, amely előtt az ember tehetetlenségében csak a könnyeit nyeli. A kiállításhoz kapcsolódó Emberár című kiegészítő tárlat a Reuters fotósainak – köztük Szabó Bernadettnek és Balogh Lászlónak – Pulitzer-díjas felvételeit mutatja be.
Mindehhez képest már-már felüdülést jelent az észak-koreai Kim-kultuszban élők sokszor bizarrnak tűnő élete. David Guttenfelder egészen egyedülálló módon negyvenszer járt a szinte hermetikusan elzárt diktatúrában 2009–2015 között, ennyi év és utazás termése a néhány képből álló sorozat, amely tűpontosan mutatja be a személyi kultusz abszurditását. Az orángutánokról, kaméleonokról készült színpompás természetfotók még úgy is megnyugvást hoznak, és mosolyt csalnak az arcra, ha veszélyeztettek állatokról van szó. Vagyis a WPP-kiállítás nem könnyű kikapcsolódás, ennek ellenére látni kell.
A vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története
című, hétvégén nyíló kiállítás a Ludwig Múzeumban nem a wrocławi művészet történetét mutatja be, hanem magát a várost, annak művészetén keresztül. A Lengyelország nyugati részén elhelyezkedő, a II. világháború végére a földdel egyenlővé tett egykori Breslau mindig is a különböző kultúrák találkozási pontjának számított, rendkívül élénk, kísérletezésen és a vasfüggöny két oldalát összekötő együttműködésen alapuló művészeti élet zajlott. A művészek saját mikrovilágot építettek fel, amely a szabadság és függetlenség eszméit hirdette. A ’60-as évektől napjainkig ívelő tárlat képzőművészeti alkotásokat, filmeket, fotódokumentumokat és hangfelvételeket mutat be – összesen majdnem ötszáz munkát a wrocławi vizuális művészet, építészet, urbanizmus, színház, film, dizájn és a mindennapi élet területéről.ÍROTT SZÓ
Esterházy-délutánt rendeznek 16 órai kezdettel Székesfehérvárott a Városi Képtárban a Fehérvári Irodalmi Napok keretében. Egy filmvetítésekkel tarkított kötetlen beszélgetésen idézik föl a közelmúltban elhunyt író alakját, műveit. 19 órától pedig az Igézőben Grisinik Petra tart FÉLolvasószínházat EP Hrabal könyve című kötetéből.


HANGADÓ 
A kalandvágy vezérli mind a szervezőket, mind a közönséget a vasárnap nyitó, 7. alkalommal megrendezett UH Festen a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A nem konvencionális megközelítések és egyedi, nemzeti színterek bemutatására létrejött kulturális-zenei rendezvénysorozat első napján a Dwarfs of East Agouza trió és Sote lesznek a fő fellépők. Az arab zene határait tágító kairói trió elsősorban az improvizációban jeleskedik. Ata Ebtekar, a hamburgi születésű, Teheránban élő zenész és hangművész pedig 2002 óta használja a Sote nevet; meggyőződése, hogy „a szabályokat és formulákat szükséges dekonstruálni és újragondolni”. Zenéjének forrását – legyen az perzsa klasszikus zene, elektronikus tánczene, vagy éppen 1978–79-es hangfelvételek az iráni forradalomról – algoritmikus transzformációknak veti alá.
A harmónia örömünnepe: ekként aposztrofálhatjuk az európai klasszikus zene óriása, Johann Sebastian Bach többzongorás kompozícióinak zeneakadémiai előadását. De nemcsak a zenei ellenpontozás valaha élt legnagyobb mestere, hanem az előadók neve is garancia a 19.30-kor kezdődő komolyzenei örömködés nívójára: a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Liszt-díjas Szokolay Balázs, a 2010-es IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny első díjasa, Szőke Diána, az ausztriai 21. Johannes Brahms Nemzetközi Verseny tavalyi első helyezettje, Dani Imre, valamint a Junior Prima-díjas Lajkó István újabb aspektussal egészíti ki a harmóniát, generációk szoros együttműködését bemutatva.
Nem adják fel! Immár tradíció, hogy a Group ’n’ Swing zenekar közösen lép fel a Nem adom fel! együttessel, ahol a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. A Down Alapítvánnyal karöltve szervezett rendezvényen megmutatják, hogy egyrészt a zene mindenkié, ez az a közös nyelv, amelyet kortól és élethelyzettől függetlenül megért és beszélhet bárki, másrészt, hogy erőfeszítéssel és hittel minden nehézség megoldható, és minden cél elérhető. A Marczibányi Téri Művelődési Központban 18 órai kezdéssel önök is megtapasztalhatják.


ZOO
Az állatok világnapján látványos állatbemut atókkal és játékos vetélkedővel tarkított programmal várja a családokat a Szegedi Vadaspark 10–16 óra között. Alkalom adódik örökbefogadásra, a gyerekek sokat megtudhatnak a felelős állattartásról, bemutatkozik a Vadaspark Mentőközpontja is.TEÁTRUM

Elég fura az időpont, de volt már ennél abszurdabb is. Vasárnap este 20 ór akor ugyanis Szülői értekezletet tart a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátor Házban a Füge Produkció tanári kara. Az előadásban a fiatal, alternatív pedagógiai elveket valló tanerő az elfogadásban, a demokráciában hisz, ellenzi a fr ontális oktatást és a tekintélyelvű pedagógiát. Sajnos azonban nem minden szülő nyitott az új értékekre, egyesek akadékoskodnak, ironizálnak a szülői ér tekezlet kellős közepén! Hol van a határ diktatúra és szervezett iskolarendszer között? Lehetséges-e a valódi reform ott, ahol a fejekben nem változott meg semmi? – teszi föl kérdéseit a darab.
Hány millió zsidó él Magyarországon és mennyire veszélyesek az ország biztonságára? Miér t szeretik a zsidók annyira a pénzt? Mikor akarják a zsidók átvenni a hatalmat a világ fölött? A Gólem Színház ZS-kategória (önfeledt zsidózás revüvel) című produkciója a Dumaszínházban 13.30-as kezdéssel megadja a magyar közélet és az internet leggyakoribb kérdéseire a legkóserebb válaszokat – méghozzá kortárs magyar írók (Dragomán Györ gy, Szálinger Balázs, Székely Csaba) tollából.
A Földrengés Londonban című színdarab a Föld és rajta utódaink jövőjét vetíti előre. Az Eszenyi Enikő rendezte vígszínházi darabban egy politikus, egy tanár és egyetemista lány – három nővér – keresi a válaszokat a saját és a világ kérdéseire, és mindegyikük más utat talál a boldogsághoz. 19 órától, amellett, hogy nyomasztó gondokkal szembesít, azért a humor is jelen lesz a színpadon.MOZGÓKÉP
Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál zárónapján érdemes beülni a Premier KultCafé vagy az Ódry Színpad termeibe, ahol az egyhetes mozgóképverseny kategóriagyőztes filmjeit vetítik 11 órától. 64 ország 300 filmje versengett a Mert mienk is a hatalom vagy a Mert ő is normális kategóriák díjaiért. Előbbiek között láthatjuk például a svájci Lampedusa télen címűt, mely az olasz „menekültszigeten” rekedt túlélők küzdelmeit mutatja a kontinensre induló kompért, vagy a görög Végtelen menet címűt, ami két, szír és iraki, fiatal letartóztatását követi nyomon, akiket az embercsempészek kényszerítettek menekültek szállítására. Utóbbi kategóriában érdekes a lengyel Hívj, kérlek Mariann-nak című, ami egy férfi eszmélését elemzi, aki rájön, rossz testbe zárták a (női) lelkét. Szintén a normalitás definiálására vállalkozik a dán Természetesen rendellenes című film is, amiben egy agysorvadásban szenvedő stand-up komikus szembesül a társadalmi előítéletekkel.


POROND
A meztelen bohóc
újcirkuszi tanulságain nevethetünk-sírhatunkgondolkodhatunk vasárnap este a Müpa Fesztivál Színházában, az első magyar újcirkusz társulat, a Recirquel előadásán. A clown ugyanis valaha egy jól berendezett, megállapodott, békés társadalom karikatúrája volt. De ki tud még a clownokon nevetni? „Hippik, miniszterek, az utca embere, mindenki clownt játszik ma. Hát mit kezdjünk már a kis piros orrú emberkével a porond közepén?” – kérdik az alkotók. Tényleg, mit?!TÁVIRÁNYÍTÓ
Közellenség a címe a XXI. század – a legendák velünk élnek című riportműsor 12.55-kor az RTL Klubon futó (384.) epizódjának. Ki a közellenség, ki válhat azzá, amikor szinte váratlanul fordul a társadalom egyes etnikai és vallási csoportok ellen. Néha a kormányok, a hatalom indít gyűlöletkampányt egy-egy közösség ellen. Máskor egy-egy embert szemelnek ki és tesznek meg a közösség ellenségének – tudta?

 

ÁTMENETI SZÁLLÁS
Az átmenetiség újratermelése, a tábor mint társadalmi jelenség címmel nyílt kiállítás Sopronban az Alkalmazott Művészeti Intézetben, a Design Hét keretében, és elsősorban a menekülttáborral mint építészeti problémával, ideiglenes és uniformizált térrel foglalkozik. A sátor, a konténer és a barakk mint családoknak kiutalt átmeneti szállások – állnak a vizsgálat fókuszában –, amelyek gyakran több generációnak válnak kényszerűen az „otthonává”. A kiállításhoz kacsolódó kurzusokon kitérnek arra, hogyan állnak ellen a több százezres táborvárosok növekedései az urbanizáció folyamatának, ahol emberek milliói élnek egy egyszerre humanitárius és felügyeleti rendszer keretei között.SZABADEDZÉS
Töltse fitten!
Mi az az insanity edzés? Hogyan lehet ötvözni a TRX-et és a kettlebellt? Milyen lehet élőben a sokak számára csak a DVD-kről ismert Béres Alexandra edző órája? A Polar – Fitbalance Aréna egészség- és fitneszfesztiválon rengeteg kérdésre választ kaphatnak az egészséges életmód hívei. A Papp László Budapest Spor t arénában reggel 8-tól este 6-ig, összesen 20 különböző teremben vagy színpadon lehet részt venni az edzéseken, hogy ezentúl egyetlen fitneszirányzat neve se okozzon fejtörést senkinek.


KONCERT
A demokrácia ókori hazájából érkezik a városligeti Dürerker tbe vasár nap este Barb Wire Dolls nevű punk ’n’ roll ötös fogat, hogy a krétai művészkommunában fogant zabolátlan ener giájukat megosszák a magyar közönséggel. Tényleg gyilkos koncert várható, hiszen a fogadó fél oldalár ól fellép a budapes ti The Trouser s és a Gyilkos zenekar is.


OLVASÓBARÁT
Közös végtelen.
Nem mai történet, nem is a jelenben játszódik, de minden benne van arról, mire képes az ember, ha kiderül: gyűlöli a változást. Gyűlöli azokat, akik másként mernek élni, gondolkozni – és a gyűlöletben az sem zavarja, ha őt is gyűlöli valaki. Hat történet, hét sors, egy jövő. Dan Simmons pazar stílussal tárja elénk a tényt: ahogyan végtelen, úgy a bűn is közös. Előlük nincsen hová bújni. Nem is érdemes.
(Dan Simmons: Hyperion, Agave Könyvek, 2014. Ford. Huszár András. 538 o.)
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!