A tartós ápolást végző családtagok száma Magyarországon 12 000 fő, ők sok esetben egyedülálló anyák, akik halmozottan sérült gyermeket nevelnek, emellett nem tudnak munkát vállalni.

 

A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület ezért azt kéri, hogy az otthoni ápolás váljon foglalkoztatássá, annak bére pedig legalább a minimálbér összegét érje el, ennek érdekében petíciót indítottak Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! címmel az aHang (www.ahang.hu) mozgósító platform felületén.

A tartósan beteg gyermekek és felnőttek otthoni ápolása ma Magyarországon nem számít foglalkoztatási jogviszonynak, az ezt végző családtagok csupán segélyre jogosultak, amelynek összege a kiemelt kategóriában is csak 52 800 forint, ennél jóval többet költ az állam egy intézményben elhelyezett betegre. Az egyesület szerint emberségesebb és gazdaságosabb is lenne, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költené az állam. 2017-ben egy tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő biztosította az érintett szülőket a támogatásáról, mégsem történt előrelépés az ügyben, a petíciót júniusban eljuttatják az Emberi Erőforrások Minisztériuma érintett államtitkárságainak frissen kinevezett vezetőihez. Ezekben a családokban két vagy több fő sok esetben kevesebb, mint 100 ezer forintból kénytelen megélni, pedig egy sérült gyerek ellátása megannyi többletköltséggel, és gyakorlatilag 24 órás állandó szolgálattal jár.

Címkék: szegénység

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!