Ha arra gondolunk, hogy a most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint csak Pennsylvania államban több mint ezer áldozata volt a papi pedofíliának, elborzadunk. Az ügy hatalmas hullámokat vet, amelyek már a Vatikán falait ostromolják.

 

De vegyük először is a szikár tényeket. Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma pedig meghaladja az ezret – állapította meg jelentésében Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész, aki a napokban hozta nyilvánosságra a dokumentumot.

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ben követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőtt. „Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is” – fogalmazott Josh Shapiro.

Védve voltak

Be kell látnunk, a folyamatos elkövetés és a hetven évig tartó büntetlenség nemcsak a cselekmények szervezettségét bizonyítják, hanem a helyi bűnüldöző szervek korrupcióját is. Természetesen nem okvetlenül anyagiakkal való visszaélésre kell gondolni: gonoszul vissza lehet élni tekintéllyel is, mint láthatjuk. Hiszen Josh Shapiro kiemelte a rendőrök felelősségét is, akik nem egy esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak.

A jelentés leszögezte: „a püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak. Közülük sokakat, és néhányat a jelentésben szereplők közül is, előléptettek”.

Ebből egy csúnya kimenetelű főtárgyalás néz ki, és korántsem biztos, hogy „csak” ennyi következmény lesz. Ugyanis Daniel DiNardo bíboros, az amerikai katolikus püspöki kar vezetője a Theodore McCarrick volt washingtoni érsek személyét övező ügyek szélesebb körű kivizsgálását szorgalmazza.

Elérte a Vatikánt

Theodore McCarrick volt érseket szeminaristák (papnövendékek), illetve kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekkel vádolták meg. DiNardo, aki Galveston-Houston érseke, közleményében morális katasztrófának nevezte az amerikai katolikus egyház napvilágra kerülő szexuális botrányait. Javasolta azt is, hogy a vizsgálódásokat a Vatikán megbízottjai irányítsák. Az érsek a visszaélések feltárásának új módszereit is kezdeményezte, bár részletekre nem tért ki.

Valóban, itt már a Vatikán illetékessége is kikerülhetetlen. Maga Ferenc pápa sem tagadja. „Egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk időben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben” – írta Ferenc pápa a katolikus egyház papságához és a hívőkhöz intézett levelében. Ferenc pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét: mint fogalmazott, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.

Ám a helyzet annál sokkal komolyabb, hogy a bűnbánat és a böjt segítene rajta. Ugyanis Shapiro főügyész tudatta: bár az egyház rendszeresen tagadta a szexuális bántalmazásokat, a pennsylvaniai püspökök titokban feljegyezték az eseteket, és gyakran jelentéseket küldtek a Vatikánnak róluk. Konkrét példák vannak arra, hogy a Vatikán tudott a bántalmazásról és részt vett annak eltussolásában. Sőt: Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikán volt washingtoni nagykövete megerősítette, hogy Ferenc pápa tudott McCarrick szexuális visszaéléseiről.

Lemondatná a pápát

Vigano érsek 11 oldalas dokumentumban részletezte, hogy érsekek és püspökök is tudtak a McCarrick által elkövetett bűncselekményekről, sőt 2009-ben és 2010- ben az akkori egyházfő, XVI. Benedek pápa büntető intézkedéseket szabott ki Theodore McCarrickre; megtiltotta állomáshelye elhagyását, valamint a nyilvánosság előtt mondott beszédeket. Vigano szerint Ferenc pápa nem sokkal a megválasztása után, 2013-ban visszavonta a washingtoni érsekre kirótt szankciókat. „Jóllehet, tudni lehetett, hogy McCarrick kompromittálódott, de a végsőkig védelmezte” – fogalmazott Vigano, aki lemondásra szólította fel a pápát. Írországi látogatásának múlt vasárnapi záróeseményén, Dublinban Ferenc pápa ismét bocsánatot kért a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért – de Vigano érsek vádjaira egy szóval sem reagált érdemben sem ő, sem a Vatikán.

Bízzunk abban, hogy ez nem a botrány eltussolásának, hanem egy nagyon alapos vizsgálat előkészítésének a jele. Mindenesetre a katolikus egyháznak a történtek után nagy, radikális, általános intézkedéseket kell hoznia a papi pedofília ellen. Ezt ugyanis már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, és nem takarja el semmiféle reverenda.

FOTÓ: BEN STANSALL, AFP

Címkék: pedofília

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!