Múlt heti számunkban már írtunk arról, hogy a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft., gyűjtőkocsijai rossz állapotára hivatkozva, 116 Pest, illetve Nógrád megyei településen november 4-ig felfüggesztette a zöldhulladék elszállítását.

 

Az, hogy a bezsákolt komposzt a lakosság nyakán marad, csak a kisebbik rossz: aki valamiért nem értesül a zöldszemét-kirakási tilalomról, és a levelekkel megtömött zsákot kiteszi az utcára, szabálysértést követ el, ergo illegális szemétlerakás miatt még meg is büntethetik.

Fóton legalábbis erről tájékoztatta a lakosságot hangosbemondón keresztül Acél Sándor, a Fóti Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke, akit Barta Sándor polgármester személyesen kért meg, hogy kihangosítóval felszerelt autójával járja végig az utcákat, és tegye közhírré a tudnivalókat. Finta Béla jegyző maga mondta „szalagra” a végtelenített hanganyagot, hogy ily módon az is értesülhessen az anomáliáról, aki nem nézi naponta az önkormányzat, illetve a Zöld Híd honlapját, illetve nem tagja egyetlen fóti lakossági Facebook-csoportnak sem, ahol a társaság az utolsó pillanatban bejelentette: kényszerű forrásátcsoportosítás miatt nem szállít. Azaz, hogy a jelenlegi helyzetben a vegyesen gyűjtött háztartási hulladékok begyűjtésének maradéktalan ellátására összpontosít, amelyek közegészségügyi szempontból a legmagasabb kockázatot jelentik. Aki nem facebookozik vagy csak nem volt otthon, esetleg nem figyelt fel rá, ahogy a hangosbemondó „kidobolta”, hogy tessenek vigyázni, mert bizony közterületen a zöldszemét kinthagyása is illegális hulladéklerakásnak számít, és a nemtudás teljes nyugalmában kiteszi a hetek alatt bomlásnak induló, zölddel teli zsákot a kapuja elé, büntetésre számíthat.

Alapesetben, ha a szemétszállítást végző cég valamiért nem tudja elvégezni a dolgát, nem a lakosság szankcionálása kellene, hogy legyen a megoldás. Ilyenkor – ahogyan Veresegyházán például történik is – az önkormányzatnak kellene átvállalnia a feladatot, ám a városüzemeltetésért felelős Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. nem vállalja be az ezzel járó költségeket. A képviselő-testület döntése kellene hozzá, ott viszont többnyire nincs konszenzus, és 1000 forintok miatt is megy a jobb-bal harc. Acél Béla polgárőrelnök szerint nincs miért aggódni: egyrészt behívatta a polgármester, valószínűleg a jövő héten is utcai akcióba kell kezdenie, hogy biztosan mindenki meghallja végre, mihez tartsa magát; másfelől pedig büntetni a közterületfelügyelet büntethet, ami jelenleg nincs Fóton. Egyébként pedig az önkormányzat szerint sem kell annyira felfújni az ügyet: akinek kertje van, és a kockázati tényezőt szeretné nullára csökkenteni, az komposztáljon, vagy ezekben a hiánnyal nehezített időkben vigye maga a „szemetét” a kijelölt hulladékudvarokba – ott háztartásonként maximum 1,5 köbméter díjmentesen elhelyezhető. Már ha tisztességgel fizetve van a hulladékgazdálkodási díj.

 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!