Nem véletlenül fűszerezik túl a húskészítményeket, hiszen beteg, sőt, döglött állatokat, állati szemetet is feldolgoznak, és a profitra hajtó nagyobb cégek is ügyeskednek – állítják a hazai állapotokat ismerő szakemberek.

 
Fotó: Reuters

A két hete gyűrűző lóhúsbotrány sokakat megszólalásra késztetett. Az egyik, neve elhallgatását kérő Zala megyei állatkereskedő az ATV-nek mesélt az elképesztő hazai állapotokról: hamis papírokkal vágásra vitt lovakról, megvesztegetett hatósági állatorvosokról, feketekereskedelemről. „Töltelékárunak csak a legrosszabb marad. Egyes vágóhidakon a lóhús mellett Nyugat-Európából ideszállított állati szemetet is raknak a húsáruk töltelékébe. Nem véletlenül van minden túlfűszerezve” – fogalmazott a lókereskedő. A magyar húsipar egészét átszövi a korrupció és a maffiaszerű működés – állította a Heteknek saját közvetlen tapasztalataira alapozva egy nagynevű magyar húsüzem volt vezetője, aki döghús feldolgozásáról is beszélt. Közölte: tudomása van arról, hogy Romániából ezerszámra érkeztek – szerinte többnyire beteg, fertőzött – vágólovak a magyar vágóhidakra. A 17 éve húsexporttal foglalkozó férfi levelet írt az általa tapasztaltakról Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, és tavaly októberben megkapta a levelet Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos is, aki az ATV-ben „sértett embernek” titulálta az önmagát is leleplező zalai gazdát, és azt állította: rengeteg csúsztatás van a történetében.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke azt mondta a Heteknek, hogy a vágóhidakon a folyamatos hatósági állatorvosi ellenőrzések miatt lehetetlen csalni. „A probléma inkább a kisebb feldolgozó üzemeket érinti, ahol a termékek gyártása során csak a Jóisten tudja, mi kerül a készítményekbe. A feldolgozott húsok 30-40 százalékát külföldről hozzuk be, és sokszor lehetetlen visszakövetni a szállítmányok eredetét” – fogalmazott az elnök. A Hetek informátora szerint viszont a nagynevű vállalatok is ügyeskednek, mert a húsipar olyan pénzügyi befektetők befolyása alá került, akik csak a profitot nézik. „Korábban egy termék ízét, színét, állagát a felhasznált hús minősége határozta meg, ezért a gyártás szakértelmet és jó minőségű alapanyagot igényelt, gyakran még a hús PH-értékét is megvizsgáltuk. Ma viszont csak beleteszed az adalékanyagot, mert akkor gyakorlatilag mindegy, hogy milyen alapanyagot használsz” – mondta.

Nejlonba csomagolt fél lovat talált a hatóság az egyik XVIII. kerületi kereskedés környékén egy nem hűtött Mazda furgonban. A Figyelő Online szerint a tetem kalandos és gyanús körülmények között eljutott egy Pest megyei vágóhídra, onnan egy húsüzembe, végül marhahúsos termékként a boltokba. A feldarabolt lóhúst ugyanis felkockázva nehéz megkülönböztetni a marhától. Minderre azután derült fény, hogy egy németországi laboratórium lóhúst talált több magyar marhahúskészítményben. Most az élelmiszer-biztonsági hatóság több céget is vizsgál, az egyik az idén húszéves Zimbo Perbál Húsipari Termelő Kft., ahol óvatosságból saját hatáskörben is indítottak vizsgálatot. Elővigyázatosságból 3 terméket, a debrecenit, a marhapárizsit és ennek light változatát azonnal zárolták és megsemmisítették. A nyomokban lóhúst tartalmazó marhahússzállítmányok egy dabasi cégtől származnak, a Zimbo ezért új partnert választott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!