Középiskolás diákfórumokkal és demonstrációkkal telt el a szombat délután. Az ELTE gyakorló gimnáziumai, a Trefort, a Radnóti és az Apáczai szervezett tüntetést a keretszámok drasztikus csökkentése és a tandíj ellen a Múzeumkertben. A demonstrációt megelőzően hallgatói fórumokon egyeztek meg a gimnazisták az alapelvekben.

A fórumon a trefortosok elfogadták a Hallgatói Hálózat 5 pontját, valamint kiegészítették azokat sajátjaikkal. Iritz Márton, a Trefort diákönkormányzatának elnöke szerint a legnagyobb problémája a mostani intézkedéseknek az időzítés, hogy nem hagytak elég időt a változásokra, a párbeszéd teljes hiánya és a keretszámcsökkentés radikalitása. A pesti elitgimnázium diákjai ezen kívül a tanárok fizetésén, a vidéki képzések erősítésén és a hátrányos helyzetű hallgatók továbbtanulási esélyein is javítanának.

A hivatalosan elfogadott pontok mögött azonban valódi történetek és összetört álmok rajzolódnak ki. Alexandra osztályának harmada például orvosnak készül, és a mostani keretszámcsökkentés mellett kérdésessé válik, megvalósíthatják-e az álmaikat. Ki adósodna el 13 millió forintra, mikor az kezdő orvosok alig keresnek 130 ezer Ft-ot? – teszi fel a kérdést. Szilvai tizedikes, de testvére idén felvételizik. Családjuk csak egy tandíjat tud kifizetni, de sokkal nagyobb problémának tartja, hogy egyáltalán nem bíznak a feltételek állandóságában, abban, hogy jövőre nem változtatnak meg újra mindent. Így a diákhitelbe sem vágnának bele. Tamás eredményei kiválóak, tanulmányi versenyeket nyert, őt biztosan felveszik. Mégis, mivel a jogászképzésben egyetlenegy államilag támogatott hely sincsen, inkább pszichológusnak áll. Fruzsina Bécsben tanulna tovább, amennyiben Magyarországon nem tudná kifizetni az oktatás költségeit.

A diákok a fórum után a Múzeumkertbe indultak, hogy találkozzanak a többi gimnáziumból érkezőkkel. Hozzávetőlegesen 100 fő lehetett a tüntetők létszáma, de a transzparensek így is remekek: „Gondolkodom, tehát probléma vagyok”, „Egyetem = Zálogház” „Röghözkötés, középkor”. Kérdeztük a résztvevőket, vajon, miért nem csatlakoztak a társak. Többen úgy vélik, hogy még mindig nem érzi mindenki saját problémájának a változásokat. Mások azonban bizakodóak, szerintük a Facebook segítségével pillanatok alatt hatalmasra nőhet a mozgalom. Straub Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium ülősztrájkjának kitalálója azon dolgozik, hogy a Facebookon egységes fronttá szervezze a diákságot. Csoportja: Középiskolások a Tandíjmentes Felsőoktatásért már 2000 tagot számlál. A csoportosulás neve ellenére fontosnak tartja elmondani, hogy olyan egyetemi reformot tartana jónak, amiben egy jól átgondolt tandíjnak is helye lehet.

Közben érkezik a hír, hogy a Radnóti nem jön, mert ülősztrájkolnak. Felkerekedik hát a társaság és gyorshetessel átszáguld a Cházár utcába, hogy egyesüljön a két gimnázium. A helyszínen kiderül, az ülősztrájk valójában elhúzódó diákfórum, ami éppen akkor ér véget. Így már csak néhány szervezővel találkozunk. Kerékgyártó Annától, a Radnóti diákönkormányzatának elnökétől megtudjuk: ők is átfogó reformot sürgetnek és szociális alapú támogatási rendszert.
A legjobbnak tartott fővárosi középiskolák diákjai is részt kívánnak venni a „Télirózsás forradalomban”, azaz a december 19-re, szerda délutánra az MTA épülete előtti Duna-partra meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. A kezdeményezéshez csatlakoztak mások mellett a Berzsenyi Dániel Gimnázium, az Apáczai Csere János Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Veres Péter Gimnázium, a Fasori Evangélikus Gimnázium és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai is.

Szombaton a felsőoktatási változtatások ügyében állást foglalt a Gimnáziumok Országos Szövetsége, amelynek elnöke Szebedy Tas, a stabil jobboldali bázisnak tekintett budapesti XII. kerületben levő Városmajori Gimnázium igazgatója. A szervezet egyetért a diákok kezdeményezésével.

Tárgyal a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) részt vesz a jövő keddi egyeztetésen Balog Zoltán tárcavezetővel az Emberi Erőforrások Minisztériumában, közölte Nagy Dávid, a szervezet elnöke. A miniszter kedden is megbeszélésre hívta a HÖOK elnökségét, akkor azonban visszautasították a meghívást, mert az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel is egyeztetni kívánnak minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt. A keddi időpontig az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum megbeszéléseit is lefolytatják. Nagy Dávid a Magyar Nemzetben megjelent tegnapi interjújában elmondta: 45 ezer állami ösztöndíjas helyet tartanának elfogadhatónak, emellett az intézményi autonómia megtartása és a hallgatói szerződés eltörlése mellett kardoskodnak. Népszavazási kezdeményezésükkel kapcsolatban azt mondta, nem az a kérdés, hogy sikerül-e összeszedniük a szükséges kétszázezer aláírást, hanem az, hogy sikerül-e az Országgyűlés Választási Bizottsága számára elfogadható kérdéseket összeállítani. Kiemelte: a felsőoktatásba való bejutás korlátozása egységbe forrasztotta az érintetteket, ellenben nem örül neki, hogy az ellenzéki politikusok eszközként használják az akcióikat, és saját érdekeiket akarják érvényre juttatni a hallgatói mozgalmakon keresztül. Jövő héten a HÖOK levelet ír a parlamenti képviselőknek azzal a kérdéssel, hogy egyetértenek-e a keretszámcsökkentéssel, hétfőn részt vesznek a Humán Platform tüntetésén a minisztérium előtt, a szerdai kormányülés idejére pedig ülősztrájkot hirdettek a Kossuth térre, amíg valaki ki nem megy tájékoztatni őket a benti eseményekről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!