Veszélyes foglalkozás a szállodai szobalányé. Két hete tudjuk, képesek befolyásolni ők a nagypolitikát is. A Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn által állítólag inzultált New York-i szobalány vallomását, és magát a guineai menekült asszonyt is, éppen most próbálják elhitelteleníteni a francia politikus védői. Vitatják szavahihetőségét és az általa előadott történetet. Pedig valami biztosan történt a New York-i Sofitel lakosztályában.

 
Kállai Márton felvétele

A magyar szállodákban dolgozó szobalányok – vagy ahogy nálunk hivatalosan nevezik ezt a munkakört: szobaasszonyok – nem lepődtek meg a botrányon, de némileg hitetlenkedve olvassák a híreket. Fővárosi és vidéki szállodákban dolgozó hölgyekkel váltottunk szót és mindegyikük átélt, vagy legalábbis a közvetlen környezetében hallott szállóvendégek általi szexuális zaklatásról. – A DSK-ügy azért hihetetlenül hangzik – véli Éva a nemzetközi botrányról. Szerinte mindenhol egyértelmű előírás: ha előbukkan a fürdőszobából a vendég, akkor automatikusan azonnal ki kell sietni a szobából. – A hölgy állítólag be sem ért a szobába, tehát közel volt az ajtóhoz, akkor hogyhogy nem tudott kimenekülni – értetlenkedik az egyik elegáns budapesti hotelben dolgozó szobaasszony.

– Vannak olyanok, akik azt hiszik, a szobaárban benne van, hogy szexuális szolgáltatást is nyújtunk nekik. És persze vannak olyan kolléganők, akik az ajánlatokat el is fogadják, de nem szabad általánosítani – mondja a húsz éve szobaasszonyként dolgozó budapesti hölgy. – Volt, hogy a szobaasszonyiban ültünk és egy részeg férfi megjelent az ajtóban meztelenül, hogy vasaltatni szeretne – meséli nevetve egy pécsi szobalány. De volt kevésbé vicces eset is: egy török csoportnál kénytelenek voltak szólni a biztonsági őrnek, mert a kapatos fiatalok nem hagyták, hogy végezzék a munkánkat. Bent maradtak a szobában, bámultak, megjegyzéseket tettek. – Már eleve az megalázó, hogy úgy kell például hajolgatni, hogy az embert egyfolytában stírölik – teszi hozzá egyikük. – Kaptam már ajánlatokat, de nem éltem a lehetőségekkel – meséli a középkorú Ildikó. – Volt, hogy kopogtam az ajtón, nem válaszolt senki, beléptem, a fürdőszobába is bekopogtam, s mivel csend volt, nekiálltam takarítani, majd hirtelen egy meztelen férfi termett előttem és egyenesen felém tartott. Hirtelen mozdulni sem bírtam, most is kiráz a hideg, ha belegondolok. Szerencsére nem volt erőszakos, amikor látta, hogy menekülni próbálok, hagyta, hogy minél előbb kimenjek. Azonnal szóltam a főportásnak, az ügynek nem lett következménye, az illető másnap elutazott.

– Az ajánlatot kapó szobaasszonyok egy része leblokkol, megijed, én a harciasabb típusok közé tartozom – így a 35 éves Éva. – Nemrég egy vendég leszólt a portára, hogy összetört egy poharat. Amikor porszívózni kezdtem, simogatni kezdett, mire én kiabáltam és a porszívócsővel próbáltam védekezni. Ettől megijedt és sűrű elnézéskérések közepette eltűnt a fürdőszobában. Remegve mentem a főnökömhöz. Ha netán megütöttem volna, valószínűleg elbocsátanak.

Alapszabály, hogy csak üres szobában lehet takarítani, amíg a vendég bent tartózkodik, be sem szabad menni. Nem nyúlhatnak a vendégek holmijaihoz, ha nagy értéket vagy pénzt látnak a szobában, szólniuk kell a vezetőnek, aki ez esetben „felügyeli” a takarítást. Mobiltelefon nem lehet náluk munka közben, s egy nyolcórás műszak alatt átlagban kb. 20-25 szobát kell rendbe tenniük.

Mesélik: a legtöbb esetben részeg vagy brahizó fiatalok próbálkoznak, de néha előfordul, hogy meglett üzletemberek. A tréningeken igyekeznek megtanítani a hölgyeknek, miként reagáljanak ilyenkor: azonnal el kell hagyni a szobát, s bár nem könnyű, de udvariasnak kell maradni, határozottan visszautasítva a közeledést. Arra persze nincs bevált recept, hogy egy „kergetőzésé” fajult esetben mi a helyes viselkedés. Csak egy tanács adható: nem szabad odáig eljutni.

 

 

Az április adatok szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál nyilvántartott 612 ezer álláskeresőből 591 főnek a keresett munkaköre szobalány, 247-nek pedig gazdaasszony, szobaasszony. Az egyéni bérek és keresetek statisztikájának 2010. évi adatai szerint a szobalányok bruttó egyhavi átlagkeresete 108 987 Ft, a szobaasszonyoké 112 859 Ft.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!