A jelenlegi hatalom elkergetését tűzte ki célul a Szolidaritás, amelynek vezetői világossá tették: ha kell, választási párttá alakulnak, ha kell, összefognak a demokratikus ellenzékkel. A mozgalomhoz két és fél hónap alatt több mint tízezren csatlakoztak.

 
Fotó: Németh András Péter

Az életre hívása óta eltelt két és fél hónap alatt országos hálózatot épített ki a Magyar Szolidaritási Mozgalom. Az alapítók több sikeres tömegdemonstrációt szervező szakszervezeti vezetők – Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének azóta lemondott elnöke, Árok Kornél, a tűzoltó- és Székely Tamás, a vegyészszakszervezet első embere, valamint Székely Sándor, az Egymillióan a demokráciáért civil szerveződés vezetője – magánemberként indították útjára a Szolidaritást, azzal a céllal, hogy megmutassák: a kormány intézkedései ellen van lehetőség a széles körű társadalmi összefogásra. A négy társelnök kezdettől azt hangoztatta, hogy nem tervezik a párttá alakulást, civil mozgalomként kívánnak az országban kialakult helyzet miatti társadalmi elégedetlenség élére állni, soraikba bal- és jobboldali érzelmű embereket egyaránt várnak.

Október óta azonban változott a helyzet, mára világossá lett, hogy a tüntetések, forgalomlassító akciók nem bizonyultak hatékony eszköznek a hatalom arroganciájával szemben, hiszen a parlamenttel olyan törvényeket fogadtattak el, amely súlyosan sérti a jogállamiságot, a demokráciát, hátrányosan érinti a munkavállalók és a nyugdíjasok millióit. Ma már a Szolidaritás vezetői úgy fogalmaznak: ha kell, választási párttá alakul a mozgalom annak érdekében, hogy befolyással lehessen a döntéshozásra.

Az utóbbi napokban több támadásba lendült a Szolidaritás. Aláírásgyűjtési akciót indított azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kormányzati intézkedések hatására. Az interneten is megtalálható gyűjtőív aláírását azoktól várják, akik tiltakoznak a demokratikus rendszer alapjait felszámoló egypárti alaptörvény bevezetése, az új oktatási (köznevelési) törvény, valamint az új Munkatörvény ellen, amely kiszolgáltatottá teszi a munkavállalót. Ketyeg Orbánék bombája címmel kiáltványt is megfogalmazott a Szolidaritás. „A magáról megfeledkező kétharmad rombolja a demokráciát, tönkreteszi országa népét. Ezt a társadalom nem fogadhatja és nem is fogadja el. Orbán Viktoréknak távozniuk kell a hatalomból!” – szögezik le. Ezt a hangütést folytatja a Kedves Magyarország! címmel megfogalmazott üzenet is, amit szombaton az ország több mint 25 pontján megtartott flash mobokon („villámcsődület”, gyorsdemonstráció, megmozdulás) olvastak fel (tudósítás keretes anyagunkban). Ebben a Szolidaritás vezetői kimondják, hogy a mozgalomnak egyetlen célja lehet: ezt a hatalmat elkergetni. Demonstrációkkal, sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, demokratikus választásokkal. Ha kell, összefognak egy megújuló demokratikus ellenzékkel.

Visszaélt kétharmados támogatottságával a kormányzat, és rossz útra vezette az országot – mondta lapunknak Székely Tamás, a mozgalom társelnöke. A Szolidaritás ismert jobb- és baloldali közgazdá­szok támogatásával szakértői anyagokat készít, hogy segítsen az embereknek megértetni: demokratikus értékek szűnnek meg január 1-jétől, de azt is, hogy szükség van strukturális átalakításokra. A mozgalom aktivistái januártól folytatják az országjárást, hogy bemutassák készülő szakértői anyagokat, amelyhez várják a résztvevők felvetéseit is.

 

Továrisi konyec

A metsző szél szombaton talán éppen a Moszkva, pardon, a Széll Kálmán tér környékén volt a leghidegebb. Ennek ellenére pár százan összegyűltek a Magyar Szolidaritás Mozgalom flash mobjára. A tömeg a Jobbik által a tér közepére helyezett „Áldott Karácsonyt a Keresztény Magyarországnak” feliratú óriási fakereszt tövében gyülekezett. Egy időben, az ország 22 településén tartottak hasonló, maximum félórás figyelemfelhívó akciót, amelynek üzenete az volt: Orbán Viktornak és kormányának menni kell. Az országos szervezetté alakult Magyar Szolidaritás Mozgalom megmozdulásán sokan az MDF rendszerváltás utáni „Továrisi konyec”-plakátjára emlékeztető „Elvtársak, itt a vége!” feliratú táblákkal álldogáltak. Péntek Ildikó, II. kerületi koordinátor szerint dicséretes, hogy a teret határoló három, inkább kormánypártinak mondható kerületből ennyien eljöttek. Egy usánkás hölgy viszont pont azon kesergett, hogy „ilyen kevés tiltakozóval nem lehet Orbánékat elkergetni”. „Meg fogjuk nyerni a háborút, mindenhol ébredeznek már az emberek” – hangzott az optimista válasz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!